Čím si při odpočinku na terase úsporně přitopit, aby nám bylo příjemně i v zimě? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Jako vždy je nejúspornější řešení ohřevu na terasách i pergolách takové, které je inspirované přírodou. Ideální je sálavý zdroj tepla stejný jako od slunce, které by mělo být komfortní, příjemné, regulovatelné a levné na provoz a bezpečné. Toto bezezbytku splňují infrazářiče a to zejména elektrické s ohledem na provozní náklady a bezpečnost. V infrazářičích nabízíme základní i TOP produkty pro nejnáročnější zákazníky s nejvyšší účinností a spolehlivostí provozu. Jak takový infrazářič funguje a jaký typ bude pro Vás nejvhodnější? Pojďme si představit možnosti.

Topné trubice – určují intenzitu tepla, světla a životnost

Quartzové infrazářiče s nejvyšší intezitou trubice, s teplotou až 2200°C se vyrábí jak bez technologie pohlcení červeného spektra, tak i pro vyšší řady zářičů se používají s pozlacením povrchu, které červené světlo pohlcuje a mění na tepelnou energii a tím zvyšují účinnost zářiče. Toto u nových typů trubic s technologií LowGrare již převládá, ale některé levnější typy zářičů stále využívají levnější typy a měli byste se jim vyhnout. 

Výhodou quartzových zářičů je:

  • okamžité teplo po zapnutí a to během několika sekund
  • vysoká intenzita tepla na menší ploše dané zpravidla tvarem odrazového zrcadla a velikostí zářiče - vhodné pro instalace dále od osob
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost

Nabídku quartzových zářičů má většina výrobců na trhu, nejširší designové řešení nabízí výrobci Tansun a Burda.

Infrazářiče
Infrazářiče

Karbonové infrazářiče jsou technologicky podobné, ale s nižší teplotou topné trubice cca 1200°C a tedy i s nižší svítivostí, ale i mírně nižší intenzitou tepla, kdy jsou vhodné i pro instalace do blízkosti osob. Čas náběhu je zpravidla do 10 sekund.

Infrazářiče
Infrazářiče

Výhodou karbonových zářičů je tedy:

  • nízká svítivost,
  • nižší intenzita tepla pro kratší vzdálenost k ohřívaným osobám,
  • široké spektrum výrobků v příznivé ceně.

Nabídku karbonových zářičů mají specializovaní výrobci VEITO a IQ Therm.

Nesvítivé keramické nebo hliníkové infrazářiče jsou voleny zejména z důvodu nulové svítivosti. Lze je tak provozovat i na termostat a zpravidla se volí pro zasklené a celkově uzavřené pergoly a zimní zahrady. Konstrukce bývá zpravidla topná tyč v hliníkové desce s teplotou cca 250°C, která poté sálá do prostoru a nebo keramické topné těleso, které má vyšší teplotu a kompaktnější rozměr s teplotou povrchu cca 650°C.

Zářiče v nesvítivém spektru obou typů mají nejpropracovanější výrobci Tansun, Burda a nebo levné řešení od firmy Fenix.

Infrazářič Burda Relax Dark IP55
Infrazářič Burda Relax Dark IP55

Každý prostor je tedy vhodné vytápět jiným typem topné technologie nebo-li infrazářiče a je obtížnější se v celém spektru nabídek infrazářičů vyznat a zvolit to správné řešení. Měli byste si při volbě zářiče upřesnit Vaše požadavky:

  • je terasa / pergola otevřená nebo uzavřená
  • celoroční nebo nárazový provoz
  • zónový nebo lokální ohřev prostoru infrazářiči
  • regulace výkonu zářičů
  • vzdálenost zářiče od osob
  • působení vlhkosti / deště na infrazářič
  • přenosné nebo pevně montované připojení zářiče
  • regulace či nastavení intenzity tepla

Pro otevřené pergoly jsou vhodné quartzové a karbonové infrazářiče. Pro uzavřené zimní zahrady s delším časem použití až po celoroční provoz doporučujeme zářiče nesvítivé. Při instalaci zářičů do blízkosti osob volíme karbonové a pro vzdálenější instalace volíme quarzové infrazářiče. Pokud nám zašlete popis pergoly nebo fotografii, rádi vám připravíme návrh řešení na míru.

Infrazářiče BURDA – německá technologie a špičkový design pro nejnáročnější zákazníky

Nejstarší výrobce zářičů v Evropě nabízí kompletní sortiment zářičů pro každou oblast použití. Vybíráme pouze nejčastější řešení:

Řada modular, která umožňuje sestavit libovolně topení / světlo / reproduktor do ucelených setů v libovolné barvě RAL. Vhodné pro nejnáročnější zákazníky.

Infrazářiče řady Modular
Infrazářiče řady Modular

Řada TERM 2000 IP 67 – zářiče s nejvyšším krytím na trhu vhodné pro instalaci na přímý déšť a podobně

Infrazářiče řady Term
Infrazářiče řady Term

Řada RELAX Glass vhodné i pro vestavby do stropních podhledů teras

Infrazářiče řady Relax Glass
Infrazářiče řady Relax Glass

Řada RELAX DARK – nesvítivé zářiče ideální pro uzavřené nebo polouzavřené prostory s výkonem až 4500W!

Infrazářiče řady Relax Dark
Infrazářiče řady Relax Dark

Infrazářiče TANSUN – anglická kvalita a odolnost pro domácnost i průmysl

Druhým nejrozšířenějším výrobcem infrazářičů je společnost Tansun z Anglie.

V sortimentu pro terasy a pergoly nabízí designové quartzové zářiče s nejnižší svítivostí na trhu se zlacenými odrazivými zrcadly. Jedná se o zářič řady Bahama Double 1500 a 3000W – celohliníkové provedení lze dodat v libovolné RAL barvě a velmi kompaktní rozměr je velmi žádným typem zářiče pro náročné zákazníky na design a kvalitu zpracování.

Infrazářič Tansun
Infrazářič Tansun

V nesvítivém spektru nabízí špičkový designový zářič s výkonnými keramickými tělesy s nejvyšší intenzitou tepla z nesvítivých zářičů řada ECLIPSE 1500-3000W. Vhodný pro uzavřené terasy a pergoly, vinné sklepy atd…

Infrazářič Tansun
Infrazářič Tansun

Regulace infrazářičů

Samostatnou kapitolou návrhu infrazářičů je jejich ovládání.

Základní typ infrazářičů neobsahuje žádné ovládání, což je výhodné pro externí ovládání vypínačem nebo centrálním řízením domácnosti například typu Loxone atp… nebo externí regulací.

Infrazářiče s integrovaným ovládáním buď jen vypínačem nebo s dálkovým ovládáním vypnutí / zapnutí a nebo s regulací výkonu od dvou do čtyř kroků a případně s časovačem. Toto řešení je vhodné pro instalace zářičů na stávající vývody trvale pod napětím bez jiného řešení zapnutí a vypnutí nebo pro instalace mimo dosah obsluhy.

Externí regulace výkonu je univerzální řešení pro infrazářiče bez elektronického ovládání. Regulace výkonu se nejčastěji používá typ Tansun 3kW s dálkovým ovladačem a nebo Bluetooth ovládáním z mobilního telefonu.

Regulace infrazářičů
Regulace infrazářičů

Závěr:

Zářiče jsou nejúspornější technologií na trhu, jedná se o 3x až 5x provozně levnější řešení než plynové zářiče na propan-butan. Provozně spolehlivější, přesněji regulovatelné a designově velmi nenápadné.

Nabídka zářičů je mnohonásobně širší něž zde uvedené a každý výrobce nabízí celou řadu jednotlivých typů pro celou řadu oblastí použití.

Rádi Vám připravíme návrh řešení na míru Vašim požadavkům, připravíme kalkulaci celého řešení. Pro více informací nás kontaktujte na emailu: info@infrasystemy.cz, tel.: 702 028 937, https://www.infraky.cz/

Infrasystémy, s.r.o. Poslat poptávku