Infrazářiče Heatstrip Intense Zobrazit fotky zobrazit 20 fotek

Na čas strávený s rodinou v zimní zahradě či pergole při sklence a grilování již nemusíte v zimních měsících vzpomínat, ale můžete si jej opět plně dopřát pomocí infrazářičů, které jsou pro vytápění těchto prostor speciálně navrženy! Nestojí mnoho, mají nízkou spotřebu a ohřejí Vás i v otevřeném prostoru, bezpečně a bez spalin. Lze je instalovat prakticky v jakémkoliv typu pergoly či zimní zahrady. Jen je třeba vybrat vhodný typ, umístění a ovládání. Na trhu je celá řada typů a výkonů zářičů, které jsou vhodné pro různé oblasti použití a abyste se neztratili a vybrali ten vhodný typ, čtěte dále.

Jak infrazářiče fungují

Základem vytápění infrazářiči je sálavé teplo ohřívající všechny předměty, na které infrazářič sálá obdobně jako slunce, a tedy velmi komfortně a úsporně ohřívá osoby ve svém dosahu. Důležitými parametry jsou teplota infrazářiče, umístění a příkon. Tyto tři parametry jsou pro výběr infrazářiče nejdůležitější. Pro každý prostor a způsob použití zářičů je vhodnější jiný typ zářiče podle jeho výkonu, intenzity, úhlu sálání, ovládání a samozřejmě velkou roli hraje i design, který je v dnešní době již na vysoké úrovni a uspokojí i nejnáročnější zákazníky a architekty.

Spektrum tepla
Spektrum tepla

Typy infrazářičů volíme různé pro každou oblast použití s jinými parametry

Vyšší teploty quartzových krátkovlnných zářičů kolem 2200 °C mají vyšší intenzitu tepla a více se hodí do otevřených a větraných prostor a pro použití i při nižších venkovních teplotách. Jedná se o nejvýkonnější řešení na trhu. Střední teploty kolem 1200 °C jsou zpravidla karbonové středněvlnné zářiče, které mají širší úhel sálání a tedy větší ohřátou plochu, ale nižší intenzitu tepla i světla a jsou vhodné pro kratší vzdálenosti od lidí a jedná se o univerzální řešení vhodné, jak do polootevřených tak i uzavřených prostor. Nesvítivé dlouhovlnné zářiče mají teploty mezi 250-650 °C a jsou vhodné pro uzavřené prostory jako prosklené zimní zahrady, zahradní domky pro udržování konstantní teploty například termostatem.

Designový infrazářič Burda Relax glass
Designový infrazářič Burda Relax glass
Burda term 2000 (tower)
Burda term 2000 (tower)

Jednotlivé typy infrazářičů podrobněji:

Quartzové zářiče - krátkovlnné

Poskytují nejvyšší intenzitu tepla díky vakuované topné trubici s teplotou topného vlákna až 2200 °C. Sálají pod menším úhlem a na delší vzdálenost. Vyznačují se minimálními rozměry a jsou vyráběny v nejširším spektru provedení a lze tak vybrat snadno vhodný typ pro každou pergolu či zimní zahradu.

Nevýhodou je mírně vyšší svítivost, ale kvalitní výrobci používají speciální zlacené trubice a případně i zlacená odrazivá zrcadla, která odfiltrují až 80 % červeného světelného spektra a zůstává teplé bílé.

Quartzové zářiče jsou v segmentu vytápění otevřených teras a pergol nejčastěji používaným řešením.

Quartzový zářič Tansun Bahama (detail zlacené trubice a odrazivého zrcadla)
Quartzový zářič Tansun Bahama (detail zlacené trubice a odrazivého zrcadla)

Karbonové zářiče - středněvlnné

Hlavní výhodou je mírně nižší svítivost než u quartzových zářičů. Topná trubice s teplotou vlákna o cca 1200 °C poskytuje mírně nižší intenzitu, ale větší rozměry umožňují větší záběr prostoru sálavým teplem. Vhodné pro menší vzdálenosti instalace od sezení.

Karbonová trubice
Karbonová trubice

Keramické / kovové - dlouhovlnné

Používají se zejména v uzavřených a nevětraných zimních zahradách často i napojených na termostat regulující teplotu v místnosti. Nesvítí a sálají pod širokým úhlem do prostoru. Komfortně bez vysoké intenzity ohřívají celý prostor zejména trvale temperovaných nebo trvale vytápěných zimních zahrad. Nejsou vhodné pro venkovní použití díky nízké intenzitě tepla.

Infrazářič Welltherm
Infrazářič Welltherm

Plynové zářiče

Dnes spíše okrajová záležitost z důvodu nepříjemných spalin, vysokých provozních nákladů, rizika poškození konstrukce zimní zahrady / pergoly a nároků na prostor umístění a zejména design neodpovídá dnešním nárokům na nenápadné řešení vytápění.

Co je to krytí IP a proč je důležité?

Tento parametr najdete poměrně často u většiny infrazářičů a jedná se o velmi důležitý údaj. Říká, jak je infrazářič odolný vůči prachu a dešti. Čím vyšší číslo, tím lepší krytí. Pro použití v otevřených pergolách, kde může na zářič i pršet, by mělo být krytí min. IP55, ideálně volit vyšší a to až IP67 které nabízí výrobce BURDA, kdy lze mít zářič přímo na dešti. Polouzavřené pergoly, kdy je infrazářič pod střechou lze volit krytí od IP44 výše. V zimních zahradách, kde nehrozí vlhko ani nečistoty lze volit již základní krytí IP20. Některé levné zářiče uvádějí vysoké IP, které v reálném provozu nedosahuji, ale pro výběr platí úměra cena / kvalita.

Doporučené typy zářičů pro jednotlivé typy prostor:

Pro otevřené pergoly a bioklimatické pergoly

Zde je požadavek na nejvyšší míru krytí IP na trhu. Při otevřených lamelách nebo instalaci zářičů na kraji pergoly mohou být zářiče vystaveny dešti a je doporučeno krytí IP55 ideálně IP67. Doporučené jsou infrazářiče Quartzové.

Burda Term 2000 IP 67 - 2000 W – největší německý výrobce kvalitních infrazářičů. V tomto provedení se vyrábí široké spektrum designů a výkonů. Kompletní sortiment zde.

Burda Term 2000 IP 67
Burda Term 2000 IP 67

Burda Relax Glass 2200-3000 W – designové zářiče s ochranným sklem snižuje svítivost při zachování vysoké intenzity sálání.

Burda Relax Glass
Burda Relax Glass

Tansun Bahama 3000 W – anglický výrobce kvalitních zářičů. Řada Bahama je designový infrazářič pro nejnáročnější použití.

Tansun Bahama double 3000W
Tansun Bahama double 3000W

Polouzavřené terasy

Zastřešené umístění infrazářičů snižuje nároky na krytí odolnost zářičů. Doporučené jsou infrazářiče quarzové a karbonové často i integrovanou regulací výkonu pro dosažení komfortní tepelné pohody. Zde se nejčastěji používají zářiče Burda / Tansun, ale i karbonové VEITOWarmwatcher v celé řadě provedení.

Burda Relax Glass
Burda Relax Glass

Uzavřené zimní zahrady

Nevyžadují vysoké krytí zářičů a lze je provozovat nárazově ale i trvale pro konstantní udržení teploty. Dle požadavku na rychlost dosažení pocitové teploty a intenzitu tepla lze volit quartzové zářiče pro rychlé teplo, karbonové pro menší prostory, kdy je infrazářič blízko sezení až po keramické nebo kovové pro provoz na termostat na nastavenou teplotu.

Heatstrip design
Heatstrip design

Příkony infrazářičů

Při zjišťování, jaký výkon musí mít infrazářič, aby dodával do venkovního prostoru dostatečné množství tepla, hrají roli různé faktory:

  • Je terasa, pergola, zimní zahrada otevřená nebo chráněná?
  • Odkryté venkovní plochy vyžadují více energie, než chráněné nebo kryté?
  • Jak velká je plocha, která potřebuje teplo?
  • Má být v oblasti tepelného záření pouze určitá oblast, například posezení, nebo celá venkovní plocha?
  • Je venkovní plocha vystavena povětrnostním vlivům?

Venkovní plochy chráněné před větrem vyžadují menší topný výkon než otevřené plochy.

Umístění infrazářičů

Doporučené pozice zářičů jsou na hraně terasy / pergoly pod náklonem cca 45° k zemi na sedící osoby – tedy ze strany odkud nejvíce fouká nebo působí chlad. Umístěním z vnější strany proti například stěně domu má další výhody, kdy se teplo odráží zpět do prostoru a zlepšuje se prohřátí prostoru.

Heatscope
Heatscope

Další možností je instalace na stěnu domu směrem ven do prostoru do prostoru, kde se sedí. Tato pozice se využívá zejména pokud není pevná konstrukce, na kterou by se daly infrazářiče umístit. Má mírně nižší účinnost v porovnání s pozicí proti domu.

Burda Modular
Burda Modular

Umístěním na strop lze velmi elegantně zářiče integrovat do stopu a zářič se tak stává prakticky neviditelným. Nevýhodou je menší plocha ohřevu sedících osob a v případě zapuštěné vestavby limity maximálního příkonu z důvodu chlazení a tedy se doporučuje použití více infrazářičů.

Heatstrip (stropní vestavba)
Heatstrip (stropní vestavba)

Poslední možností je instalace infrazářičů volně do prostoru. Výhodou je mobilita a nasměrování zářiče do prostoru, kde je potřeba dosáhnout na nejpříjemnější tepelnou pohodu. Možnosti jsou jak výkonné verze až 3 kW, tak i malé typy s výškou do 60cm, které se umisťují pod stůl v příkonu do 1200 W.

Warmwatcher Helios 3000W
Warmwatcher Helios 3000W
Topný stůl Galavito
Topný stůl Galavito

Ovládání infrazářičů

Běžně se dodávají zářiče s integrovanou regulací s možností zapnutí a vypnutí a nastavený výkonu přes přiložený dálkový ovladač. Pro instalace, kde se využívá centrální řízení domácnosti (Loxone atp..) nebo je požadavek na jednoduchost jsou zářiče dodávány bez ovládání a regulace je řešena přes centrální ovládání domácnosti. Například infrazářiče Burda jsou dodávány také s integrovanou regulací - SOMFY nebo přes Bluetooth či Wifi a ovládání je tak i přes společné DO (dálkové ovládání) nebo mobilní telefon. Můžete si tak vybrat z celé řady možností. Rádi Vám doporučíme vhodné řešení.

Ovládání může být dálkové
Ovládání může být dálkové

DOPORUČENÍ PRO VÝPOČET TEPELNÉHO VÝKONU VE WATTECH (W) PODLE PLOCHY V m?

Quarzový infrazářič:

  • 250 W/m2 pro suché venkovní prostory bez větru
  • 300 W/m2 pro částečně větrné venkovní plochy
  • 400 W/m2 pro velmi chladné, exponované venkovní oblasti (hory)

Karbonový infrazářič:

  • 350 W/m2 pro suché venkovní prostory bez větru
  • 400 W/m2 pro částečně větrné venkovní oblasti
  • 500 W/m2 pro velmi chladné, exponované venkovní oblasti (hory)

ORIENTAČNÍ PŘÍKLAD OHŘEVU SEZENÍ NA TERASE / PERGOLE pro pocitové navýšení teploty o cca 5°C – dvě otevřené strany, zastřešené sezení v průměrné nadmořské výšce a bez intenzivních větrů:

Sezení pro 4-6 osob o velikosti plochy vytápěného prostoru stolu cca 4 x 3 metry = 12 m2 * 300 W = 3600 W. Vhodný typ zářiče min. 3000 W. optimálně 2x2000 W.

Pro pocitovou teplotu vyšší o cca 10 °C je vhodný příkon 12 m2 * 500 W = 6000 W. Doporučené zářiče 2 x 3 kW nebo 3 x 2000 až 3 x 2500 W.

Pro návrh příkonů a umístění zářičů nás kontaktujte, rádi Vám nezávazně připravíme návrh řešení na míru Vašemu prostoru a potřebám a vybranému typu infrazářiče.

Provozní náklady elektrických infrazářičů

Náklady na provoz vytápění zimní zahrady či pergoly se pohybují od 5-10 Kč / hodinu. Podle příkonu infrazářičů a tarifu elektrické energie lze spočítat snadno hodinový provoz, který bude v běžné domácnosti prakticky zanedbatelný. Infrazářiče nevyžadují žádnou údržbu a servis, pouze před každou sezónou a po každé sezóně je vhodné omytí vlhkým hadrem od prachu a nečistot (viz bezpečností pokyny v manuálu každého infrazářiče). V porovnání s plynovými zářiči jsou provozní náklady elektrických zářičů 3-4x nižší.

Zaměřeno na bezpečnost

Elektrické infrazářiče nabízí nejvyšší míru ochrany zdraví. Jsou zpravidla napojeny přes samostatný okruh nebo přes zásuvku na hlavní proudový chránič v rozvaděči, a i v případě poškození nebo poruchy se celý okruh vypne a nehrozí úraz el. proudem. Současně zářiče přes 98% tepelné energie vysálají do prostoru a o samotný zářič se nespálíte a držáky minimalizují prostup tepla na nosnou konstrukci, která může být i dřevěná.

Heatscope 3200 W
Heatscope 3200 W

Závěr:

Infrazářiče jsou dnes již nedílnou součástí pro komfortní pobyt a prodloužení sezony v zimních zahradách či terasách a pergolách. Dodají Vaší grilovačce či odpočinku nový rozměr. S výběr vhodného typu a příkonu a umístění či ovládání Vám rádi pomůžeme. Nabízíme nejširší sortiment infrazářičů na trhu, například německých Burda, Heatscope, Welltherm, anglických Tansun, australských Heatstrip, italských Varma, tureckých VEITO a dále. Dokážeme tedy navrhnout řešení i pro Vaše nejnáročnější projekty a požadavky.

Infrazářiče nabízí široké možnosti výběru ze stovek typů výkonů od 0,5-20kW, v základních barvách černá / antracit / stříbrná až po libovolný RAL odstín, rozměry v desítkách centimetrů až po šest metrů i více. Volně stojící v prostoru na zemi nebo nebo instalované na stěně či tropu tak i zapuštěné do podhledu. S regulací integrovanou tak externí. Možností je široká škála, vybírejte na www.infraky.cz, případně Vám s řešením rádi pomůžeme.

Infrasystémy, s.r.o. - infra panely Poslat poptávku