Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Topí, a zároveň má pozitivní dopad na lidský organismus. Infračervené záření zahřívá předměty přímo, aniž by mezitím docházelo k ohřívání vzduchu. Řeč je o infrazářiči. Přístroji, který poskytuje teplo, ať již ho používáte ve vnitřních nebo vnějších prostorách, a také spouští řadu ozdravných procesů v lidském těle (např. pomáhá při léčbě akné). 

Pozitivní účinky infrazáření

Infračervené záření proniká do našeho těla, do svalové tkáně a vnitřních orgánů, kde se okamžitě dostaví zahřívací efekt. V našem organismu spouští celou řadu ozdravných procesů. Jeho pozitivní efekt je zvláště znát na pokožce, proto znamená značný přínos pro lidi s dermatologickými problémy. Pomáhá při léčbě akné, ale také zlepšuje stav celulitidy. Pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, a zároveň urychluje hojení zranění, například vymknutých kloubů či podvrknutí. Prokrvuje, zklidňuje a ulevuje od bolesti. To je jen malý výčet toho, co infrazářič umí. Navíc jsou to velmi tichá zařízení, která nikterak neruší, jejich provoz je velmi ekonomický a jsou vhodné i pro alergiky, protože nevíří prach. Přístroje jsou vybaveny bezpečností pojistkou, v případě, že by došlo k jeho převržení se automaticky vypne.

Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)
Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)

Zahřeje, i když okolní vzduch chladí

Jeho primární funkce je ale stále ta teplotní. Patří mezi přídavná topidla, která se dají používat v interiéru i exteriéru. Tím, že neohřívá vzduch, ale pouze předměty a osoby, je velmi efektivní a zahřeje i ve chvíli, kdy je venku zima. Jedná se o perfektní řešení pro podvečerní posezení a grilování na terase nebo chvilkové přitopení v koupelně po sprše.

Koupelna je totiž přesně to místo, kde nepotřebujete topit celý den, ale kde se potřebujete ohřát okamžitě, když ho chcete použít. V tom případě stačí zapnout infrazářič a hned je vám teplo.

TIP: Podívejte se, jaké jsou další možnosti pro topení v koupelně. Nabídka topidel je opravdu široká a výběr toho správného byste neměli podcenit.

Účinnost infrazářičů

Infrazářiče vyzařují okamžité a přímé teplo, které získáte ihned po zapnutí přístroje. Někteří výrobci uvádí, že topné trubice (křemíkové) dokážou přeměnit elektrickou energii na teplo s účinností až 95 %, zbývající energie je využita na světlo (např. infrazářiče UFO). Nedochází tak k plýtvání a velkým ztrátám. 

Provoz infrazářičů je velmi ekonomický, jedná se o efektivní způsob vytápění a nemusíte se tak stresovat s účtem za elektřinu.

Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)
Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)

Typy infrazářičů

Elektrické infrazářiče naleznete nejčastěji v nástěnné podobě, kdy je možné použít je v interiéru (např. koupelna, zahradní chatka, dílna, garáž) či v exteriéru (terasa, balkon, restaurace, předzahrádka, ale i plavecký bazén). Většina modelů je vybavena vestavěným termostatem pro nastavení požadované teploty. Infrazářiče lze nainstalovat na strop, na zeď případně na teleskopický stojan nebo venkovní slunečník. Při výběru si nezapomeňte ověřit výhřevnost zařízení, aby daný výkon stačil pro danou místnost/venkovní prostor.

Karbonové infrazářiče jsou na trhu k dostání v různých podobách – jako nástěnný, stojanový nebo malý kompaktní na nožkách – tedy velmi účinná varianta přenosného topení. Většina přístrojů má regulovatelný výkon, ty dražší i dálkové ovládání či funkci zvlhčování vzduchu.

Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)
Infrazářič (Foto: CVB s.r.o.)

Plynové infrazářiče se zpravidla připojují na propan-butanovou lahev, která je umístěná přímo ve stojanu zářiče. Vzhledově jsou to vyšší stojany, které lze díky kolečkům snadno přesouvat. Plynové infrazářiče mají své hlavní využití v exteriérech vzhledem rozměrům a k tomu, že je třeba dodržet bezpečnou vzdálenost alespoň 1 m od okolních hořlavých předmětů. Plynové přístroje jsou ideální variantou infrazářičů na terasu.

Infrazářiče jsou specifickým typem topidel, který využijete na krátkodobé přitopení a ohřátí osob ve vnitřních i venkovních prostorech. Nevíří prach, jsou úsporné a prospívají zdraví. Jedná se o perfektní variantu přitápění na chalupách, chatách, terasách, kterou využijete v podstatě po celý rok.