Co komín potřebuje v zimě Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Komín většinou využíváme právě v zimě a také ještě v přechodných obdobích jara a podzimu. V létě si maximálně tak večer rozděláme oheň v krbu kvůli romantice nebo roztopíme udírnu či venkovní krb nebo gril. Právě v zimě ale dochází v souvislosti s provozem komínů k největším neštěstím a škodám. Co všechno se v zimě může stát jak máme reagovat?

Ještě před zimou je samozřejmě nutné komín řádně vyčistit a od nového roku je pak nezbytná i roční revize, ideálně právě před topnou sezónou. A pozor, revize se netýká jen samotného komínu, ale i spotřebiče – zdroje tepla.

Kondenzát a spalinová cesta

Obzvláště v zimě jsou za velkých mrazů komíny typické větším množstvím vytvořených kondenzátů, proto je nutné dbát na jejich správné odvádění. Věnovat se musíme i samotné spalinové cestě, tedy připojení spotřebiče ke komínu (připojovací roury, sopouchy). Je velmi nebezpečné, pokud spaliny unikají jinudy než komínem.

Komín se nesmí ucpat sněhem

Před ucpáním sněhem je komín (komínový průduch) chráněn komínovou stříškou. Ta by měla nejen bránit pronikání srážkové vody do komína, třeba v podobě sněhu a pronikání nečistot (především padajícího listí stromů), ale měla by plnit i funkci estetickou. Nabízené jsou stříšky pro komíny jedno i dvouprůduchové, z různých materiálů, nejčastěji z nerezu, mědi, ale i pozinkovaného plechu. Komínovou stříšku měděnou pořídíme v průměru za 2.000 korun pro komín jednoprůduchový a za 3.500 korun pro komín dvouprůduchový. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Můžeme zatopit, aniž bychom sníh z komína odhrnuli?

Je možné, že vlastně ani nezatopíme, komín prostě nebude mít žádný tah a veškerý kouř se nám nahromadí v technické místnosti, kde je kotel umístěn. Je důležité, zda je uprostřed nánosu sněhu alespoň minimální mezera. Pokud ano, je pravděpodobné, že kotel roztopíme a sníh odtaje. Potom nám však tající voda pronikne do komína a znásobí tak množství nežádoucích kondenzátů. Pokud pak jde o starý komín, který je pouze vyzděný z cihel, voda může za silných mrazů a pokud zrovna není v kotli rozetopeno zamrznout a komín popraská, nebo alespoň jeho vnější omítka. Namrzáním vody na stěnu komína navíc dochází k zmenšení jeho vnitřního průřezu.

Riziko zamrznutí komína je maximální v případě kondenzačních kotlů, kdy mají z kotle odcházející spaliny minimální teplotu. V tomto případě se bez komínové stříšky prakticky neobejdeme.

Kontrolujeme ukončovací hlavici a zařízení pro zvýšení tahu

Při silných a dlouhotrvajících mrazech je nezbytné tato zařízení kontrolovat. Vodní páry, které tvoří určité procento spalin, mohou v ukončovací hlavici či zařízení pro zvýšení tahu kondenzovat a zamrzat. Opět dojde ke zmenšení vnitřního průřezu, případně i k úplnému zamrznutí. Některé kotle jsou vybavené čidly měřícími tah v komínovém tělese. Tato čidla mohou spotřebič při výrazném snížení tahu komína i vypnout. Zabrání tak škodám a neštěstím.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jak z komína odstranit závěj sněhu?

Tající sníh a led mohou napáchat značné škody. Mohou dokonce i poškodit omítku v interiéru. Voda prosákne z komínového pláště až k ní a vytvoří neodstranitelné fleky. Stejně tak může stékající voda poškodit i vnější plášť komína. Voda nasákne do omítky nebo i zdiva a za silných mrazů způsobí popraskání komína nebo oddrolení omítky. Nezbývá nám tedy nic jiného, než značnou vrstvu sněhu z komína odstranit. Na šikmé střeše to může být nebezpečné, proto na ně instalujeme komínové lávky.

Co dělat, když nám v komínu chytnou saze?

Hořící saze v komínu jsou velmi nebezpečné. Že chytly v zásadě poznáme výbuchem a následným prudkým hořením komína, které vydává nepříjemný zvuk. Když vyjdeme před dům, z komína šlehají plameny. Saze jsou totiž vysoce hořlavé. Proto také komín čistíme, nejen kvůli co nejširší spalinové cestě. Je možné, že náš komín chytnutí sazí vydrží, ale také nemusí. Určitě se nesnažte komín místo vyčištění vypálit, sami tak podstupujete ohromné nebezpečí. A pokud u vás doma k hoření sazí v komínu dojde, je nutné přivolat kominíka, aby zkontrolovat, zda výbuch a hoření uvnitř komína nepoškodily jeho plášť. Určitě také neprohloupíme, když okamžitě přivoláme hasiče, alespoň někoho z místního sboru dobrovolných hasičů, kdo rozhodne, co dál. My sami komín v žádném případě nehasíme.   
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Nezapomeňte na vyčištění komína po zimě

Stejně jako před zimou je komín dobré vyčistit i po zimě. Můžeme to udělat i sami. Viz ZDE. Pouze roční povinnou revizi musí provádět odborník. Pravidelné čištění udrží komín v dobré kondici. Čistit je nutné všechny komíny, nejen ty, které vedou od spotřebičů na tuhá paliva. Čistíme tedy i komíny pro kondenzační plynové kotle, respektive spalinové cesty. A nezapomeňte, že s revizí komína je nutné provést i revizi spotřebiče – kotle.

Pravidla bezpečnosti

Poblíž komínových dvířek a v technické místnosti, kde je umístěn kotel, neskladujeme hořlaviny. Též palivo skladujeme nejlépe v samostatných a od kotle oddělených prostorách. Před zapálením paliva v kotli bychom též měli zkontrolovat stav těsnění komínových dvířek u kotle i v půdních prostorách. Po protáhnutí komína při jeho čištění vybíráme saze komínovými dvířky v patě komína a nehazardujeme při tom s otevřeným ohněm. Jsou prudce hořlavé. Stejně tak je nesypeme do popelnice, kam běžně vysypáváme ještě žhavý popel. Spotřebiče neustále kontrolujeme, i když jsou nastaveny na automatický provoz. A nezapomeňte, že pouze kvalitní komín s kvalitní vložkou a doplňky a pravidelně čištěný vám bude sloužit dobře.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)