Jak si poradit se starou eternitovou střechou? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Pokud se trošku rozhlédnete po okolí, naleznete ještě stále spoustu eternitových střech. A přitom byla tato střešní krytina již zakázána, především pro její zdravotní nebezpečnost. Není jednoduché takovou střechu odstranit, dokonce je to zakázané, pokud se rozhodnete pro svépomocné řešení. Vždy je nutná minimálně přítomnost stavbyvedoucího, nejlepší je ale využít služeb specializované firmy.

Zdravotní škodlivost eternitu

Zdravotní nebezpečnost eternitu je způsobena obsahem azbestu v cementových lisovaných deskách, které tvoří tuto střešní krytinu. Azbest je vylučován v poměrně nepatrném množství, ovšem pouze pokud není eternit mechanicky porušený a není starší jak 20 let. Po delší době dochází k většímu uvolňování azbestu také díky klimatickým vlivům, struktura celých dílců je narušená.

Pozor na odstranění mechu

Paradoxem je u eternitové střechy fakt, že čím více je porostlá mechem, který se na ni velmi rád uchycuje, tím je bezpečnější, dochází k omezení unikání azbestových vláken do okolního ovzduší. Vůbec se tedy nesnažte mech odstranit, a už vůbec ne mechanicky. Obecně platí, že lepší je do struktury staré eternitové střechy vůbec nezasahovat!

Svépomocí raději ne

Zákon zakazuje odstraňování eternitové střechy svépomocí, rozhodně se do této činnosti tedy nepouštějte. Přenechte nebezpečné odstranění eternitové střešní krytiny zkušené firmě, případně alespoň přivolejte kvalifikovaného stavebního odborníka, který bude nad likvidací provádět dohled. Když už budete takovým odvážlivcem, nezapomínejte při práci především na ochranné pomůcky. Nejen na ochranný oblek, ale také těsnící brýle a kvalitní roušku, a ušní ucpávky. Je to opravdu nutné!
Staré eternitové šablony
Staré eternitové šablony
Staré eternitové vlnovky
Staré eternitové vlnovky

Profesionální demontáž je bezpečnější

Pakliže se rozhodnete využít služeb firmy, zabývající se odstraněním nebezpečného odpadu, budete mnohem klidnější, i když vás to samozřejmě bude něco stát. Je to vždy o tolik dražší, kolik zbytečných let jste čekali s demontáží velice nevhodné eternitové střešní krytiny. I z toho vyplývá, že čím dříve, tím lépe. Nejenže škodíte svému zdraví, ale můžete ohrožovat také zdraví svých sousedů.
Kvalifikovanou firmu vybírejte velmi pečlivě, u demontáže eternitu je totiž nutné hlídat spoustu věcí, především těch bezpečnostních, ale také kupříkladu legislativních. Vybraná firma by měla zajistit:
  • Veškeré dokumentace, povolení
  • Vymezení ochranného pásma
  • Použití bezpečných postřiků proti uvolňování azbestu
  • Správnou manipulaci bez mechanických poškození - opatrné sejmutí dílců
  • Průběžná měření koncentrace polétavého azbestu
  • Uložení eternitu do neprodyšných obalů a poté jeho odvoz na skládku nebezpečného odpadu
Eternit se řadí k nebezpečným odpadům a je následně uskladněn na speciálních skládkách, kde dochází k okamžitému a dlouhodobému zakrytí a také zatížení. Musí být zajištěna nejen okamžitá bezpečnost při manipulaci, ale také bezpečnost tohoto materiálu do budoucna.
Na černou skládku starý eternit nepatří
Na černou skládku starý eternit nepatří
Moderní šablony již neobsahují azbest
Moderní šablony již neobsahují azbest

Dá se eternit jinak využít?

Jakékoli mechanické narušení eternitových šablon jen zvyšuje uvolňování nebezpečných azbestových vláken, přesto se s různými úpravami setkáte také na zahrádkách svých sousedů, ne-li rovnou na té vaší. Plot z takových ploten je možná rychlý, ale ani trochu bezpečný. Buďte rozumní a zbavte se azbestu, vyměňte zdraví škodlivou střešní krytinu za novou, než bude pozdě. Jakékoli (i malé) stavby z tohoto materiálu již nemají smysl. V tomto případě se určitě nevyplatí úzkostlivě šetřit penízky. Jde o zdraví!
Pokud vás článek zaujal a chcete dané služby využít, určitě navštivte stránky www.beran-moravec.cz.
Lehká střešní krytina z ocelového plechu s povrchovou úpravou - vhodná náhrada starého eternitu
Lehká střešní krytina z ocelového plechu s povrchovou úpravou - vhodná náhrada starého eternitu
Jan Moravec & Jiří Beran Poslat poptávku