Decentní decentrální větrání (Zdroj: A - INVENT) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Nejenže není toto větrání téměř vidět, ale jeho instalace navíc nevyžaduje složité stavební úpravy a potrubní rozvody. A to je vlastně hlavní přednost decentrálního řízeného větrání se zpětným ziskem tepla. Bez rekuperace přitom již není možné zajistit zdravé a komfortní bydlení. Rekuperace je nezbytnou součástí moderních obydlí, ale i budov komerčních a administrativních.

Vyústění Corner a vnitřní kryt Undercover

Obecně platí, že součásti větracích přístrojů by měly co nejméně narušovat celkový vzhled (estetiku) budov. Prostě by měly být co nejméně vidět. Proto již před lety vyvinula společnost inVENTer větrací přístroje s vyústěním Corner, které je decentně ukryté ve špaletě okna a proto nenarušuje celkový pohled na fasádu. Poté se vývojáři této firmy zaměřili na vnitřní prostory a na trh byl uveden zapuštěný vnitřní kryt Undercover. Ten je v jedné rovině s omítkou vnitřních stěn a navíc jej lze různými způsoby barevně přizpůsobit interiéru budovy.

Decentní decentrální větrání (Zdroj: A - INVENT)
Decentní decentrální větrání (Zdroj: A - INVENT)

Fasádní ukončení Nordic

I nejnovější produkt v portfoliu značky inVENTer, fasádní ukončení Nordic, se ubírá tímto směrem. Bylo vyvinuté jak pro klinkerové fasády, tak pro klasické fasády se zateplením. 

Fasádní ukončení Nordic lze použít u všech standardních přístrojů značky inVENTer, jako je například patentovaný a velice tichý větrací přístroj iV14-Zero, větrací přístroj určený pro jednopokojové prostory iV-Twin+, kompaktní větrací přístroj iV-Smart+, nebo výkonnostní přístroj iV14-MaxAir. Všechna výše uvedená decentrální větrací zařízení zajištují kontinuální a efektivní větrání. Mimo větracích přístrojů se zpětným ziskem tepla je Nordic použitelný i u zařízení na principu podtlakového větrání bez rekuperace, která jsou vyvinuta značkou inVENTer a prodávána pod produktovou řadou s názvem ALD. Aerodynamický tvar vnitřní části ukončení Nordic přitom zaručuje optimální proudění vzduchu.

Fasádní ukončení Nordic (Zdroj: A - INVENT)
Fasádní ukončení Nordic (Zdroj: A - INVENT)

Nenápadná větrací mřížka z hliníku

Nenápadná větrací mřížka z hliníku, která tvoří venkovní část ukončení Nordic, splývá s ostatními lícovými cihlami fasády. Úzký a protáhlý tvar mřížky navíc vizuálně napodobuje klinkerové cihly. Dle požadavku zákazníka lze tuto mřížku dodat v požadované barvě (například měděné hnědé RAL 8004), která naprosto splyne s fasádou. Standardně jsou tyto mřížky dostupné v bílé, šedivé a antracitové barvě. Fasádní zakončení Nordic má integrovaný mírný spád směrem ven z budovy a jeho instalace je velice jednoduchá a rychlá. Právě tento mírný spád zajišťuje, že je případný kondenzát vznikající pří odvodu znečištěného vzduchu bezpečně odváděn ven z budovy. Prvek umístěný ve fasádě lze z obou stran flexibilně zkrátit a proto jej lze využít u různorodých konstrukcí zdí s rozdílnými šířkami zateplení. 

Fasádní ukončení Nordic s nenápadnou mřížkou (Zdroj: A - INVENT)
Fasádní ukončení Nordic s nenápadnou mřížkou (Zdroj: A - INVENT)
Fasádní ukončení Nordic v zateplené fasádě (Zdroj: A - INVENT)
Fasádní ukončení Nordic v zateplené fasádě (Zdroj: A - INVENT)

Jako bonus nehořlavost

Instalační blok je vyrobený z nehořlavého materiálu Neopor®, který je díky svým vynikajícím izolačním vlastnostem, za něž může příměs grafitu, ideálním řešením pro energeticky úsporné stavby. U novostaveb je jeho předností i to, že jej lze velice jednoduše propojit se stavebním prvkem Simplex, který patří taktéž do portfolia značky inVENTer. 

Decentní decentrální větrání (Zdroj: A - INVENT)
Decentní decentrální větrání (Zdroj: A - INVENT)

Toto nové fasádní ukončení umožňuje projektantům, architektům a investorům integrovat co nejméně nápadně decentrální větrací systémy do budov. Decentní decentrální větrání není téměř vidět.

Více informací naleznete na www.inventer.cz nebo si o ně můžete napsat na info@inventer.cz