Tradiční finská sauna (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Výhody saunování? Těch je přece spousta. Anebo aspoň trochu větší hromádka. A nevýhody? „Žádné!“ bude vás nejspíš přesvědčovat obchodník s katalogem v ruce, abyste si u něj jednu objednali. Takže jak to tedy je? Je domácí sauna zbytečný luxus, anebo skutečně užitečná záležitost pro relax a zdraví, která se vyplatí?

Nejprve ty dobré zprávy. Saunování je fajn. Tedy, pokud zrovna nejste těhotná matka, opravdu malé dítě, člověk s diagnostikovanou kardiovaskulární chorobou anebo někdo, kdo na takovou lékařem potvrzenou diagnózu teprve čeká. Ze sauny by vás měla diskvalifikovat i další srdeční onemocnění, například rozkolísaný krevní tlak, poruchy metabolismu a termoregulačního systému. Tlak vám totiž uvnitř může vystřelit o 30-75 % vzhůru, a pokud jste už byli na špici, proberou vás až v sanitce. Možná. Protože z kolapsu v domácí sauně si ji asi nezavoláte. Vyhnout byste se saunování měli jako ospalí a unavení, což je u zařízení stvořenému k relaxu a dobíjení energie trošku nemilá překážka. Také se jí vyvarovat, pokud máte chřipku, horečku. To jen jako shrnutí toho, že „sauna prospívá a lze ji doporučit všem“.

Klady a zápory saunování

Když si ale odmyslíte tlak notorických sauna-fanatiků, kteří by ji nejraději předepisovali všem, a budete k tomuto zařízení přistupovat s rozumem, benefity opravdu naleznete. Přispívá například k lepšímu prokrvení a cirkulaci krve v organismu. Zjemňuje a uvolňuje vaše svaly, což se při intenzivním zatížení a silovém tréninku určitě hodí. S buněčnou regenerací je to už ale spíše sci-fi. Že zbavuje vaše tělo toxinů? Inu, pokud se uvnitř pořádně zapotíte, vyplavíte ze sebe i věci, které se nevyplatí v těle skladovat. Přicházíte ale i o vodu, minerální soli, které pak bude třeba doplnit. Saunování snižuje stres, ale jen potud, když jej necháte za dveřmi vyhřáté kóje. O tom, že klaustrofobikům uzavřená sauna asi svědčit nebude, se totiž nikde nemluví. Serotonin se vám uvnitř do krve vyplavuje proto, že tělo potřebuje tepelný diskomfort a vnější stres přebít, ne proto, že by se mu uvnitř líbilo.

Tradiční sauna (Foto: Shutterstock)
Tradiční sauna (Foto: Shutterstock)

Pokud žijete zdravě, saunu oceníte

A dál? Přispívá k udržení zdravé pokožky. Ano. Tedy za předpokladu, že to nenecháte jen na saunování. A pokud vás tedy zrovna netrápí suchá pokožka anebo plísně. Zvláště houbám na kůži totiž dělá saunování moc dobře, a s velkou chutí se uvnitř šíří na další osazenstvo sauny. To momentálně přítomné i to budoucí. Jestli sauna zrychluje metabolismus? Zda je to vůbec dobře a jestli tenhle efekt platí i poté, co ze sauny vylezte, je pořád spíš předmětem debat. Ovšem to, že by se saunováním hublo, je skutečně čirý mýtus. Tuky se nás drží až moc silně, aby jim vnější vyhřívání pomohlo pryč. Kalorie nejspíš ztratíte, ale nepropotíte se až ke štíhlé figuře. Neplatí také, že čím déle uvnitř pobudete, tím více si prospějete. Ani že kratší čas saunování doženete vyšší teplotou.

Ano, sauna posílí váš imunitní systém. Pokud jí budete navštěvovat pravidelně. Funguje to stejně jako otužování, jen místo chladu tu pracujete s teplem. Stejně tak, pokud budete zdravě jíst, pohybovat se na čerstvém vzduchu, sportovat. Sauna je prostě bonus ke zdravému životnímu stylu, a jestli ten u vás absentuje, jen vyhřívání to nezachrání. Po saunování se také lépe spí. Což je dobrý důvod, proč si ji nedávat přes den, kdy máte pracovat.

Malé děti do sauny rozhodně nepatří (Foto: Shutterstock)
Malé děti do sauny rozhodně nepatří (Foto: Shutterstock)

Argumenty studiemi? Je to spíš marketing

K dobrému se také hodí doplnit i ono často zmiňované „dvě studie tvrdí…“ – že pravidelné saunování prodlužuje délku života a že výrazně snižuje riziko srdečních chorob. Skutečně, studie (obě z roku 2015) existují. V čem je háček? Realizovány ale byly na průřezu finské populace, kterým je saunování po generace přirozeností. To už bychom mohli mít studii o tom, že slivovice prospívá dlouhověkosti, protože Beskydy se hemží čilými staříky. Anebo o blahodárném vlivu olivového oleje na zažívání Řeků.

Nicméně hlavní zádrhel je v tom, že první slavná studie o saunování a vlivu na prevenci srdečních chorob zákonitě počítá i s následným koupáním v ledové vodě, které u nás není vždy součástí praxe (zvlášť u domácích saun). A ta dlouhověkost? Ta byla testována na postupné kondici mužů, kteří se pravidelně po jeden rok saunovali. Dvacetiletých mužů. Takže si vlastně na skutečný výsledek jejich dlouhověkosti budeme muset ještě chvilku počkat.

Musíte vědět předem, že ji opravdu chcete

Jinými slovy, sauny jsou určitě dobré a užitečné, ale nejsou nějakým zázračným a univerzálním receptem na každý neduh. A ke každému jejich proklamovanému nebo skutečnému benefitu se dá najít alespoň jedna palčivá výjimka z pravidla. Nikdo vám nepřeje nic špatného, ale kdyby po domácím saunování došlo na kritickou dehydrataci, srdeční selhání, popáleniny anebo problémy s rozmnožováním (ty se k nenápadným neduhům často se saunujících pánů také počítají), rázem to bude váš problém. Ne toho, kdo vám domácí saunu prodal. Což to původní velké saunové „haló“ trochu snižuje, a s tím i neodolatelnou touhu si něco takového pořídit domů.

Malá domácí sauna spojená s koupelnou (Foto: Shutterstock)
Malá domácí sauna spojená s koupelnou (Foto: Shutterstock)

Zabírá místo, říká si o údržbu

Proč bychom si tedy saunu neměli domů pořizovat? Třeba proto, že ani ta nejlevnější infra-sauna není úplně levnou záležitostí. Pokud občas máte napjatější rozpočet, bude z něj i tahle drahá hračka průběžně odsávat. Její provoz totiž není úplně laciný. Sauna se jeví být v principu svého fungování jednoduchá a naprosto odolná. To ale neznamená, že by nepotřebovala servis, pravidelnou údržbu. Je taky fakt, že každý typ domácí sauny (tradiční finské verze, švédské, parní, infra, kombinované, bio) zabírá místo. A ne zrovna málo. Ať už v koupelně, v suterénu anebo v ložnici, pořád je jí všude plno. U parních modelů je třeba počítat s odvětráváním, párou. Aby se uvnitř nemnožily plísně. Což si žádá další zásah do domácí vzduchotechniky.

Vždy přitom budete postaveni před volbu – zda malou jen čistě pro vás, nebo velkou, pro více lidí. Dokážete ji pokaždé kapacitně naplnit? Budete protápět a vyhřívat její větší prostor zbytečně, jen pro sebe? Anebo se budete chodit saunovat do malé budky po jednom? To už totiž nevypadá jako moc velká pohoda. Na druhé straně, mít doma vlastní saunu je nepopiratelnou známkou jistého luxusu. Pohodlí, které si můžete dopřát kdykoliv, bez pichlavých pohledů spolu-saunujících, někde ve veřejných lázních. Je to instantní relax, pokud takovému druhu uvolnění sami fandíte. A samozřejmě, za jistých okolností může přítomnost sauny zvýšit prodejní cenu vaší nemovitosti.

Povšechně se tedy domácí sauny jeví jako těžký nadstandard, který se ne každému vyplatí. A než se rozhodnete pro její pořízení, dobře zvažte, jestli to má vůbec cenu. Jsou dobré, to ano. Ale zázračné určitě ne.