Dřevěné obklady domu sluší Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Obložení stěn znovu získává na popularitě a to v interiéru i exteriéru. Krása dřeva dodá nejen estetické hodnoty, ale také přináší celou řadu užitečných funkcí. Jaké formáty obložení existují, jaké dřeviny se nejčastěji používají a jak o ně musíme pečovat? Nejnáročnější podmínky působí na venkovní obklady, ale se správnou péčí v podobě efektivní povrchové úpravy si dřevěné obložení můžeme dopřát i na vnější straně fasády.

Jak bude obložení působit, záleží na volbě jeho formátu a na použité dřevině. Správnou funkčnost zajistí profesionální montáž a vhodně zvolená povrchová úprava. 
Dřevěné obložení je především krásným dekoračním prvkem, ale podílí se také na zvýšení tepelně i zvukově-izolačních vlastností a na mechanické odolnosti povrchu zdi.

Jaké dřeviny se používají?

Různé dřeviny nabízí různý typ struktury a barevné odstíny. Nejčastěji se používá světlé smrkové dřevo, nažloutlé borovicové, modřín s odstíny načervenalé až hnědé barvy. Méně často se obkládá světlou jedlí a břízou, lipovým a dubovým dřevem. Kdo si připlatí, může použít také některé exotické dřeviny.

Formy dřevěných obkladů

Jaký typ obložení použijeme, rozhoduje nejen vkus, ale také dispozice interiéru. Nejčastější je forma palubkového obložení. Zvolená šířka palubek může opticky více či méně intenzivně rozčlenit plochu, důležitá je také volba orientace palubek. Tyčové obložení se nejčastěji volí na zaoblené plochy. Tvoří jej úzké tyče, mezi kterými jsou úzké spáry.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: ŠIKO
Foto: ŠIKO
Větší plochy lze obkládat masivními nebo dýhovanými deskami na bázi dřeva. Ty se připevňují na nosnou konstrukci. Tento typ se hodí pro velké plochy stěn a stropů. Populární variantou pro stropy je kazetové obložení. Poslední typ se nazývá rámové obložení a tvoří jej sestava rámů a výplní, které zajímavě zvýrazní jednolité plochy.

Obklady v interiéru

Aby si obklady zachovaly svoji krásu po dlouhá léta, musíme dbát na jejich povrchovou úpravu. Na přírodní dřevo se nejčastěji nanáší tekuté mořidlo, které nechá vyniknout struktuře a kresbě. Nakonec se aplikuje finální vrstva v podobě laku nebo vosku. Používají se vodou ředitelné laky, vhodné pro aplikaci na dřevěný nábytek. Tato vrstva bude dostatečnou ochranou proti mechanickým a chemickým vlivům.

Obklady v exteriéru

Betonovým zdem dodá obložení z přírodního materiálu nový nádech a dynamiku. Pokud jsme neinvestovali do drahého a odolného severského dřeva, bude nezbytné použít impregnační vrstvu, kterou musíme v určitém časovém intervalu obnovovat. Vhodné prostředky ochrání dřevo vůči působení náročných podmínek počasí a hlavně proti vlhkosti. Důležité je také dodržení správného technologického postupu montáže, aby nedošlo k zatékání vody.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ TRUHLÁŘSTVÍ, STOLAŘSTVÍ, NÁBYTEK Poslat poptávku