Pro jaké dřevo se rozhodnout? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Dřevo představuje pevný a přitom lehký materiál, který se vyznačuje dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, snáší poměrně velké zatížení a výborně tlumí vibrace. Slabě vede elektrický proud a nepodléhá působením koroze. Další devizou je jeho poměrně snadná opracovatelnost, avšak dřevo má i své nedostatky, které snižují možnosti jeho plného využití a jeho předností. Ve stavebnictví snad neexistuje obor, kde by se dřevo neuplatnilo. Než se rozhodnete pro jeho použití, měli byste znát alespoň základní informace o jeho vlastnostech a vzhledu.

Barva a lesk dřeva

Barva dřeva je charakteristická pro jednotlivé dřeviny. Měli byste však počítat s tím, že je nestálá a velice proměnlivá, měnící se vlivem světla, vlhkosti a vzduchu. Mnohdy se stává, že má zákazník jasnou představu o barvě zvoleného dřeva, je však nutné si uvědomit, že barva je podmíněna klimatickými podmínkami, kde dřevo rostlo. Za zmínku stojí i napadení dřevozbarvujícími houbami, které napadají zejména náchylné bělové dřevo a působí tím barevné změny. Nezmění však vlastnosti dřeva. Poškození má tedy výrazně estetický charakter. Typickým příkladem je zamodrání borovicového dřeva.

Lesk dřeva je schopností odrážet dopadající světelné paprsky. Mezi lesklá dřeva patří javor, platan, buk a jilm. Naopak habr, jabloň a hrušeň patří mezi dřeva bez lesku. Požadovaného zvýšení lesku dřeva však jednoduše dosáhnete vhodnou povrchovou úpravou.
Foto: IVANČÍK
Foto: IVANČÍK
Tvrdost dřeva

Tvrdost dřeva je jeho schopností odolávat vniknutí cizího tělesa do své struktury. Podle tvrdosti dělíme dřevo do tří základních skupin. První tvoří měkké dřevo, snadno do něj vytvoříte rýhu nehtem a to na všech jeho řezech. Do této skupiny se řadí – smrk, borovice, jedle, topol, vrba, olše a lípa. Do středně tvrdého dřeva vytvoříte rýhu nehtem pouze na podélných dřevech. Za středně tvrdé dřevo se považuje dub, jasan, jilm, buk, bříza, ořešák, třešeň a javor. Rýhu však nelze vytvořit na tvrdém dřevu, mezi která patří akát, habr či dřevo ebenové.

Nejběžněji používaná dřeva

Smrk patří mezi nejvýznamnější hospodářská dřeva. Používá se k výrobě řeziva, dýh, překližkového materiálu a také jako stavební dříví. Své využití nachází i k výrobě nábytku, oken, dveří, podlah a také hraček. Má světle žlutohnědou barvu a jeho letokruhy jsou výrazné.
Jedle – má téměř stejné využití jako smrkové dřevo, avšak s jedním rozdílem - vykazuje mnohem vyšší životnost, pokud je pod vodou, proto se upřednostňuje pro vodní stavby. Využívá se i jako důlní dříví a k výrobě šindele. Dřevo je světležlutohnědé a oproti smrku je matnější.
Borovice – se používá k výrobě dýh, nábytku a oken. Dřevo borovice se dobře opracovává, avšak pryskyřice často způsobuje problémy při dokončování povrchů. Borovice patří mezi dřeva lehká a měkká.
Modřín patří mezi naše nejkvalitnější středně těžká a středně tvrdá dřeva. Používá se jako stavební dříví k výrobě lodí, oblíbený je i pro obklady v interiérech a vůbec na veškerý nábytek. Běl je žlutobílá, jádro červenohnědé.
Dub je velice oblíbeným dřevem zejména pro svou přirozenou trvanlivost. Používá se pro vodní stavby. Jeho nádherná kresba ho předurčuje k použití v nábytkářství, řezbářství i soustružnictví. Dubové sudy a kádě jsou zárukou té nejvyšší kvality. Běl je zpravidla nažloutlá až světlehnědá, jádro světle až tmavohnědé.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ořešák se svou texturou velice podobá některým tropickým dřevinám, proto je ceněn zejména v nábytkářství. Dřevo ořechu se používá k výrobě pažeb loveckých zbraní. Jeho běl je šedobílá, jádro šedé až šedohnědé. Dřevo se dobře opracovává, hůř se však suší.
Olše nachází své uplatnění ve výrobě dýh, překližkových materiálů a dřevotřískových desek. Olšové dřevo se díky dobré měřitelnosti používalo jako imitace ebenu, palisandru a mahonu. Oxidací tříslovin má rozřezané dřevo svou charakteristickou narůžovělou až světle červenohnědou barvu.
Buk patří mezi nejvýznamnější hospodářská dřeva. Vyrábějí se z něho dýhy, ohýbaný nábytek, části nástrojů, knoflíků, hraček a podobně. Dá se velice dobře mořit. Po vyschnutí bývá dřevo nažloutlé až narůžovělé a připomíná pleťovou barvu.
Bříza je v současné době královnou dřeva v interiérech. Využívá se v nábytkářství, řezbářství, bednářství, … Má nažloutlou, šedobílou až našedlou barvu. Březové dřevo se hůř suší a má nevýrazné letokruhy. Na druhou stranu také bývá březové dřevo považováno za nejkvalitnější u nás rostoucí topivo.

Dřevo má ve stavebnictví skutečně velmi široké použití. Používá se jak v interiérech, tak i v exteriérech. Vyžaduje však náležitou péči, za kterou se vám bohatě odmění. Rozhodnete-li se pro jeho použití, rozhodně nebudete litovat. Pohlazení čistě přírodního materiálu doprovázejícího příjemnou, neopakovatelnou vůni, nemůže nic nahradit.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)