Fasáda realizovaná systémem Baumit Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zateplení obvodového pláště budovy rozhoduje nejen o tom, zda bude uvnitř domu tepelný komfort v zimě. Zásadní vliv má způsob izolace i na pohodu v letních parnech. Použitím moderního systému ale dokážete dokonce ještě víc. Pokud o opatřeních vedoucích ke snížení hodnoty celkové tepelné ztráty uvažujete, je rozhodně čas se o aktuálních možnostech informovat.

Základní motivací pro samotný vývoj dodatečného zateplení zdících materiálů bylo rozhodně snížení nákladů na vytápění. Současně s postupnou aplikací do praxe se ale ukázalo, že i ty nejlepší tepelné izolace se mohou stát zároveň komplikací pro nutné odvádění vlhkosti z interiéru.

Otevřená konstrukce je pro zateplovací systém zásadní vlastnost

Práce s vlhkostí je stavební disciplínou, které se nutně musí věnovat každý projektant, potažmo stavebník. Jakmile se interiér uzavře dokonale těsnými okny a vstupními dveřmi, obsah vodních par ve vzduchu se začne rychle zvyšovat. Přítomnost každého člena domácnosti, každý jeho výdech, vaření či použití sprchy se na podílu vody v ovzduší projeví. A pokud se vlhkost současně s tím efektivně neodvádí, hromadí se v nasákavých konstrukcích, případně se vysráží na sklech oken, což s sebou nese vznik nebezpečných plísní.

Fasádní systém Baumit
Fasádní systém Baumit

Vývoj zateplovacích systémů šel tedy jasným směrem – naučit se s vlhkostí nakládat tak, aby nepředstavovala pro vnitřní klima a zdraví obyvatel riziko. Společnost Baumit proto přišla už v roce 1999 na trh s inovací v podobě systému Baumit open založeným na komplexu vzájemně se doplňujících prvků. Od kontaktní vrstvy se zdivem až po povrchovou úpravu na straně exteriéru jde o paropropustnou skladbu umožňující přirozené odvětrání přebytečné vodní páry.

Fasádní systém Baumit
Fasádní systém Baumit

Komplexní systémové řešení zateplení je o detailech

Základ systému Baumit open tvoří paropropustné zateplení z expandovaného polystyrenu. Oproti obvyklým řešením jsou desky opatřeny na jednom m2 plochy celkem 2.500 průchozími otvory. Díky nim je možné udržet požadovaný tepelný odpor materiálu, ale zároveň umožnit i plynulý průchod zdivem adsorbované vlhkosti ven. Individuálním potřebám stavby je možné se přizpůsobit volbou jedné ze čtyř variant typů desek od Baumit openReflect, přes Baumit openPerfect a Baumit openPlus až po Baumit openTherm.

Fasáda realizovaná systémem Baumit
Fasáda realizovaná systémem Baumit

Jak bylo řečeno, dosažení deklarovaných vlastností celého systému je výsledkem interakce jednotlivých prvků. Jedním z nich je i montáž pomocí lepících kotev Baumit StarTrack. Při použití vysokopevnostní lepicí hmoty Baumit openContact společně se systémovou penetrací Baumit PremiumPrimer a zpevňující síťovinou Baumit openTex je možné se úplně obejít bez klasické montáže pomocí hmoždinek. Tím je odstraněn další kritický faktor– vznik tepelných mostů.

Fasádní systém Baumit
Fasádní systém Baumit

A nakonec krásná i funkční omítka

Finální povrch zateplovacího systému Baumit open tvoří speciální samočisticí omítka Baumit NanoporTop. Bylo by ale chybou si myslet, že jde jen o estetickou úpravu podkladových vrstev. Nanoporézní charakter omítky působí odpudivě pro nečistoty a zároveň nedovolí pronikat vlhkosti hluboko do struktury. Jde tak o další z funkčních prvků celého systému, který už zbývá jen nazdobit přesně dle vkusu stavebníka jedním z odstínů vzorníku Baumit Life a užívat si příjemné vnitřní klima.

BAUMIT, spol. s r.o. Poslat poptávku