Kdo by se nevracel rád domů jako na místo, kde načerpá energii a odpočine si. Stejně tak se mnozí z nás vracejí i do přírody. Přitom si kousek přírody můžeme položit až k nohám. A vlastně i té exotické. Na mysli máme podlahy z exotických dřevin, které jsou vysoce trvanlivé, vyznačují se luxusním vzhledem a díky jedinečné a nenapodobitelné struktuře dřeva vašemu interiéru dodají originální a honosný vzhled.

Základní dělení dřevěných exotických podlah:

Masivní (prkenné, parketové, mozaikové)
Zde je velkou výhodou prakticky neomezená možnost renovace, naopak nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, náročnější pokládka a především nižší rozměrová stabilita než u vrstvených podlah, i když většina exotických dřevin se vyznačuje vysokou stabilitou. Mezi masivními podlahami je nyní velkým hitem takzvaná průmyslová mozaika. Tyto podlahy se stávají stále oblíbenější díky příznivým cenám, originálnímu vzhledu a vysoké funkčnosti.
FOTO: Podlahy Mareš
FOTO: Podlahy Mareš
Vrstvené podlahy dvouvrstvé
Jsou vyvinuté speciálně pro použití v kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním, a to hlavně díky nízkému tepelnému odporu. U dvouvrstvých podlah tvoří vrchní vrstvu dýha o síle 4 mm a spodní vrstvu stabilní překližka nebo laťovka. Konstrukce podlah je určena k celoplošnému lepení.

Vrstvené podlahy třívrstvé
Vynikají velkou rozměrovou stabilitou. Skládají se z vrchní vrstvy, což je většinou 4 mm dýha, střední vrstva je laťovka a spodní vrstva protitahová dýha. Zde je možná pokládka tzv. plovoucím způsobem, to znamená, že podlahové dílce nejsou fixovány (lepeny) k podkladu, ale pouze lepeny ve spojích na pero+drážku nebo skládány pomocí suchého zámku. Je ale možné tyto podlahy i celoplošně přilepit k podkladu.
FOTO: Podlahy Mareš
FOTO: Podlahy Mareš

A nyní něco k nejčastěji používaným exotickým dřevinám:

TEAK je velice dekorativní a tvrdé zlatohnědé dřevo s občasnými tmavými pruhy. Je jednou z nejlepších a nejcennějších dřevin. Spojuje v sobě téměř všechny dobré vlastnosti, které lze od dřeva požadovat. Především je to velká trvanlivost, vysoká odolnost proti výkyvům vlhkosti a mimořádná pevnost. Jeho použití je možné jak v interiéru, tak v exteriéru.

DOUSSIE (Afzelia) má teplou oranžovohnědou barvu, postupem doby (vlivem světla a vzduchu) tmavne do červenohněda. Dřevo je velmi tvrdé a poměrně stálé. Doussie je ten druh exotické dřeviny, která dává místnosti teplý a neopakovatelný vzhled. Ne náhodou je nazývána ´královským dřevem.´

JATOBA je tmavé červenohnědé dřevo, tmavě žilkované. Někdy je nazývána ´diamantovou třešní.´ V porovnání s evropskou třešní se opravdu jedná o dřevo diamantově tvrdé. Jatoba je velmi stálá a s ohledem na své přirozené vlastnosti s lehkostí splňuje požadavky, které jsou na ní kladeny v bytových prostorech.
FOTO: Podlahy Mareš
FOTO: Podlahy Mareš
MERBAU je dřevo hnědošedé až tmavě červené barvy, v jehož pórech se objevují žluté a zlatavé žilky. Merbau je velmi tvrdá dřevina s nízkým stupněm sesychání – velmi stabilní, dekorativní a trvanlivá.

IROKO je dřevina, jejíž žlutohnědá barva postupem času vyzrává do tmavohnědé.

KEMPAS má mnoho barev, od světle růžové až po tmavě třešňovou. Tvrdá dřevina, odolná proti oděru. Toto dřevo je předurčené na výrobu podlahového materiálu pro náročné podmínky užívání (kanceláře, chodby, obchody), ale i pro útulné podkroví.
FOTO: Podlahy Mareš
FOTO: Podlahy Mareš
WENGE je výjimečný druh plný magické moci. Tisíce let používané domorodci k výrobě obřadních masek a sošek. Dřevo má intenzivní tmavohnědou barvu s výraznou kresbou střídavě probíhajících světlejších a tmavších pruhů, které vytváří překvapivé vzory. Je ideální k výrobě podlah pro frekventované prostory (hotely, restaurace, banky, kanceláře), přičemž jim poskytuje exklusivní charakter. Má vysokou odolnost vůči oděru, kromě toho nejsou na tmavém povrchu vidět stopy případného znečištění.

Dalšími používanými exotickými dřevinami jsou například hevea, palisander, cumaru, bambus, afromosia, zebrano, tigerwood, macassar, ironwood a další.
FOTO: Podlahy Mareš
FOTO: Podlahy Mareš