Gabiony pro exteriér i interiér Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Gabiony dodají prostoru originální přírodní vzhled, byť je základem jejich konstrukce pletivo. Pletivo totiž plníme přírodním kamenem. V současné době gabiony nahrazují stále častěji obyčejné dřevěné nebo betonové konstrukce. Výstavba gabionů je rychlá, gabiony nenarušují přírodní vodní režim, jsou recyklovatelné a přirozeně splývají s terénem. Gabionové konstrukce je přitom možné vybudovat i v národních parcích a chráněných krajinných oblastech.

Použití gabionů a gabionových konstrukcí

Gabiony se nejčastěji používají jako opěrné (zárubní) zdi, gabionové ploty, obklady, treláže, protihlukové stěny, jako ochrana před padajícím kamením, na ztužené náspy, pro úpravy toků, stabilizace svahů, půdy a jako prvky v zahradní a interiérové architektuře.

Gabion jako nosná konstrukce

Gabionové konstrukce jsou vyztužené odolným pozinkovaným drátem, jsou pevné a unesou i větší zátěž. Lze je využít také také jako podpěrné nosné konstrukce k dalším stavebním prvkům. Zajímavě vypadá například gabionová síť jako nosná konstrukce pro pergoly a různé přístřešky.

Rozlišujeme tři druhy gabionových konstrukcí

Samostatně stojící prvek (využití v zahradách a interiérech), opěrná zeď (pro růst rostlin, jako ochrana před přírodními vlivy či k rozdělení prostoru) a obklad (slouží k obklopení jiného objektu, jeho zakrytí, zpevnění půdy, nebo jako protipovodňová zábrana).
Gabiony
Gabiony
Gabiony
Gabiony

Výhody opěrných obkladních a protihlukových staveb z gabionu

Použité přírodní materiály se dají snadno sehnat, proto se jedná o cenově dostupné řešení. Stavba i demontáž gabionových konstrukcí jsou rychlé a práce s nimi suchá a čistá. Gabiony umožňují šetřit životní prostředí použitím přírodních a recyklovaných materiálů, které splynou s okolím. Využití gabionových sítí je mnohostranné, lze je obměňovat různými druhy materiálu, barev, nebo různými druhy sítí. Jsou vyztužené, stabilní, drží dobře svůj tvar, propouští vodu a nekorodují, proto jsou vhodné i jako stavební prvky do vody. Gabiony je navíc díky mělkému zakládání a suché výstavbě možné stavět i během zimních měsíců, případně dodatečně napojovat.

Gabiony jako interiérový doplněk

Gabiony uvnitř stavby ozvláštní každou místnost. Druh a tvar gabionu si můžete sami navrhnout a nechat si podle své fantazie vytvořit různé sloupy, zídky, zdi a nebo celé stěny. Gabiony nabízejí širokou škálu barev, můžete jimi vytvářet rovné nebo zakulacené plochy a využít je ke členění nebo ohraničování konkrétního prostoru. Gabionové stěny jsou praktické a není třeba se o ně příliš starat. Zajímavě a originálně vypadají gabiony jako obklady, části krbů, konferenčních stolků, nebo například jako náhrada za květináč.

Zdroj: www.gabions.cz
Gabiony
Gabiony
Gabiony
Gabiony
A-Z GABION, s.r.o. Poslat poptávku