Pozitivní efekty ekonomické recese Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Situace se během posledních dní výrazně změnila ve prospěch klientů a to nejenom v podobě snižování úrokových sazeb, ale hned z několika dalších důvodů. Na začátku dubna došlo ke snížení úrokových sazeb u více než poloviny bank, ale rovněž byly zahájeny akční nabídky (zpracování hypotéky bez poplatku, atd.).

Byla představena hypotéka Raiffeisenbank s principem tzv. offsetu, tedy započtení zůstatku na spořícím účtu oproti výši hypotéky, kde je výhodou úročení právě pouze rozdílu mezi výší hypotéky a zůstatkem na spořícím účtu klienta.

UniCredit Bank přišla s variabilní hypotékou, jejíž sazba je pod hranicí 4% a doplnila tak Oberbaku a mBanku, které tyto variabilní sazby již pár let poskytují. Hypoteční financování v letošním roce přináší více možností pro klienta, kvalitativně se posouvá výše v možnostech výběru typu úrokové sazby a možných kombinacích. Kombinace hypotéky se spořícím účtem (offset), kombinace hypotéky se stavebním spořením a úvěrem ze stavebního spoření, kombinace s pojištěním na různá rizika. To je jen malý výčet možných řešení, které zjednodušeně řečeno přineslo období ekonomické recese.

Banky začaly v letošním roce přicházet s inovacemi a spolu se snižováním úrokových sazeb se vytváří nutný základ pro oživení financování bydlení, které v tom optimistickém výhledu může přijít ještě letos. Může, ale nemusí. Neboť hlavním faktorem oživení je předpoklad oživení ekonomiky a zastavení negativního vývoje nezaměstnanosti.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Z pohledu makroekonoma je zatím zataženo, nicméně z pohledu klienta přichází letos s velmi vysokou pravděpodobností ten „zlatý moment“ výhodnosti pro nákup nemovitosti. Tedy, ceny nemovitostí jsou na bodu stagnace a vyplatí se kupovat a ten druhý podstatný fakt je, že cena financování je letos (a bude, jak to tak vypadá) velmi příznivá. Ať už se jedná o hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření.

Klientům tedy doporučujeme dvě velmi podstatné věci. Za prvé v oblasti nemovitostí vyhledat seriózního realitního makléře a pro financování mít kvalitního hypotečního profesionála. Náročnost na kvalitní řešení v oblasti financování bydlení se za poslední dva roky mnohonásobně zvýšila a pro klienta je dnes velkou výhodou pokud vyhledá pomoc specializovaného odborníka.

Jedním z pozitivních efektů ekonomické recese je zvýšení nároků na kvalitu v oblasti poradenství financování bydlení, a to je dobře pro klienta, ať už je trh v rozkvětu či v recesi. Víme z naší zkušenosti, že do oblasti vzdělávání musíme jako specializovaní hypoteční makléři investovat mnohem více času a prostředků než před dvěma roky. Je to však v zájmu naší specializace a především v zájmu klienta.

Zdroj: banky, GOLEM FINANCE s.r.o.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)