Jak správně pěstovat cukety Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Cukety jsou oblíbenou a vyhledávanou plodovou zeleninou. Mladé cuketky různých barev i tvarů můžeme použít na mnoho způsobů v teplé i studené kuchyni. Pěstování cuket je nenáročné a jediná rostlina nás zásobí svými plody po mnoho zdravých, lehkých a chutných obědů či večeří.

Cukety pro zdraví

Cukety obsahují až 90% vody, vlákninu, vitamíny a stopové prvky. Pro své nízkokalorické složení jsou vhodnou zeleninou při redukci váhy. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit z těla přebytečnou vodu a toxiny - proto je cuketa vhodná i pro nemocné revmatismem, dnou, bolestmi kloubů, obezitou a cukrovkou. Pozitivně ovlivňuje také činnost ledvin a pomáhá čistit trávicí trakt.

Původ cuket

Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny, která se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo) a pochází ze Střední Ameriky. Cuketa ale pochází z Evropy - byla vyšlechtěna v Itálii. Běžnou odrůdou cukety je například Cucurbita pepo ´Nefertiti´. Cuketám se u nás též říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii většinou používají ženskou zdrobnělinu slova v množném čísle - zucchine, zatímco v anglicky mluvících zemích používají mužskou zdrobnělinu - zucchini či zucchetti.
Pěstování cuket
Pěstování cuket
Zdravé cukety
Zdravé cukety

Výsev semen a výsadba sazeniček

Ideální dobou pro výsadbu cuket je květen. Výsev semen si můžeme načasovat do více měsíců a postupně pokračovat až do konce června – úrodu tak budeme sklízet až do prvních mrazíků. Čili ještě nyní - na konci června - není pozdě na výsev či výsadbu sazenic cukety na volné záhony.
Cukety budou nejrychleji růst a nejlépe plodit na teplém a zároveň chráněném stanovišti. Aby se půda dostatečně prohřála, můžeme ji 1- 3 týdny před výsevem přikrýt černou fólií. Cukety se sázejí do pohnojené půdy do dolíků vzdálených od sebe minimálně 80 cm, přičemž do každého důlku zasejeme 2 – 3 semínka. Pro hnojení jsou vhodná organická hnojiva a nebo rostlinné výluhy bohaté na draslík. Rostliny dobře zaléváme, nejlépe odstátou dešťovou vodou.
Cukety si můžeme také předpěstovat, případně koupit již povyrostlé sazeničky. Osvědčená je výsadba do černé mulčovací netkané textilie, která pomáhá prohřívat půdu a brání v růstu plevelům. Plody jsou navíc zcela čisté a nehnijí. Pokud rostliny nepěstujeme v textilii, mulčujeme půdu pod nimi organickým materiálem. Přinejmenším podkládáme mulčovacím materiálem rostoucí plody. Podkládat je můžeme třeba i dlaždicemi či plochými kameny, aby na vlhké zemi neplesnivěly.
Z velkého množství odrůd cuket si můžeme vybrat podle chuti i vzhledu. Cukety mohou být sytě i světle zelené, žluté, proužkované, podélné i kulaté.
Pěstování cuket
Pěstování cuket
Pěstování cuket
Pěstování cuket

Choroby

Cukety jsou vůči chorobám poměrně odolné, ale za horkého a suchého počasí je někdy může napadnout plíseň okurková. Rostliny pak špatně rostou a na listech se objevuje šedavý povlak. Prevencí je pravidelná zálivka a udržování mírně vlhké půdy. V případě výskytu plísně je nutné napadené listy odstranit. Odolnost proti plísni zvýší fungicidy nebo přípravky na přírodní bázi.

Škůdci

Květy a mladé plody bývají napadeny slimáky. Asi nejúčinnější metodou je jejich sběr a následná likvidace, nebo je odnést na vzdálené místo, aby se na zahradu zase nevrátili. Mšice mohou mezi rostlinami šířit virovou mozaiku, která se projevuje pokřiveným a zakrnělým růstem, zkroucenými listy a žlutými skvrnami na listech i plodech. Napadené rostliny je nutné okamžitě zlikvidovat, protože proti tomuto viru neexistuje účinná pomoc. Vhodná je také likvidace mšic (přenašečů) postřiky, které rostlinám poskytnou dočasnou ochranu. V náchylnosti jednotlivých odrůd vůči virové mozaice jsou poměrně významné rozdíly.
Pěstování cuket
Pěstování cuket

Sklizeň

Cukety by se měly sklízet, když dorostou délky od 7 do 15 cm, nejvýše do cca 20 cm. Menší plody jsou chutnější a křehčí. Plody sklízíme raději v rukavicích, abychom se o ostré části rostlin nepoškrábali. Cukety od rostliny odřízneme nožem a na plodu necháme několik centimetrů dlouhou stopku. Cuketa pak vydrží v chladu až několik týdnů. U později vysetých rostlin může sklizeň probíhat až do podzimu. Jakmile však teploty klesnou pod 4 °C, plody teplomilných cuket ztrácejí na kvalitě a mohou mít poškozenou slupku. Proto je třeba cukety sklidit včas, případně rostliny chránit netkanou bílou textilií.

Kuchyňská úprava cuket

Cukety se dají připravit prakticky na všechny způsoby. Mladé cukety nemusíme loupat a chutné jsou i syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Můžeme je smažit jako řízky, dusit, grilovat, zapékat s různými náplněmi, použít na pizzu, jako přílohu k masu, do omáček a polévek. Jsou výborné do guláše, ale i do buchet a koláčů. Vytvoříme z nich chutnou nádivku. Můžeme je použít jako náhražku brambor nebo upravit jako zelí. Dají se konzervovat jako okurky a hodí se do čalamád i marmelád. Cuketa je prostě všestranný originál, který roste téměř zadarmo.
Sklizené cukety
Sklizené cukety
Sklizené cukety
Sklizené cukety
Cuketové bramboráčky
Cuketové bramboráčky
Grilované cukety
Grilované cukety
Zapékané cukety
Zapékané cukety
Cuketová krémová polévka
Cuketová krémová polévka
Cuketová krémová polévka
Cuketová krémová polévka
Grilované cukety
Grilované cukety
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.wikipedia.org, www.shutterstock.com