Jak se renovují parkety Zobrazit fotky zobrazit 19 fotek

Parkety jsou druhem masivních dřevěných podlah. Jednotlivé parketové dílce jsou menšího formátu a jsou lepené k podkladu. Na rozdíl od ostatních typů masivních podlah nestačí parkety pouze položit, ale po pokládce je třeba jejich povrch zbrousit a ošetřit povrchovým nátěrem. Ohromnou výhodou parket je pak možnost až několika násobné renovace zbroušením, vytmelením spár a prasklin a novým nátěrem. Ne vždy je ale obnova vzhledu parket možná, nebo se nemusí vyplatit. Renovace parket obnoví celou podlahu a vylepší stav parket tam, kde se neprováděla jejich pravidelná údržba.

Opravit parkety nebo vyměnit za nové?

Staré parkety bývají nejvíce poškozené v rozích, hýbají se následkem seschnutí a vzniku velkých spár a vržou, což je zapříčiněno nefunkčností původního lepidla. V takovém případě je vždy třeba přizvat odborníka, který určí, kterou část podlahy je třeba vyměnit, zda není vhodnější původní parkety sejmout a znova přilepit a které spáry stačí jen zatmelit bez výměny dřevěných parketových dílců.

Pokud je třeba původní parkety sejmout, byť je ještě lze použít, je po sejmutí na spodní části zbroušeno zbylé lepidlo (dříve se používal asfalt). Povrch podlahy je pak očištěn a před novou pokládkou původních parket vyrovnán. Až poté jsou původní parkety znova přilepeny (včetně případné výměny některých dílců za nové), podlaha zbroušena a její povrch ošetřen lakem či olejem. Určitě si však nechte v takovém případě předem vykalkulovat cenu. Aby vás totiž opětovné položení původních parket nestálo víc jak nová parketová podlaha.

Častá bývá i potřeba lokální opravy parketové podlahy, výměna některých dílců, zabroušení či vytmelení podlahy v místech, kde se pohnula. Zásadní je při výměně dílců trefit barevnost nových parket. Výměna parket na krajích pokládaných ploch je snadná, obtížná je však ve středu místnosti. Poškozené díly je mnohdy třeba vyříznout, jinak bychom museli rozebrat značnou část položené plochy. V takovém případě se však spoléháme pouze na lepidlo – systém pero / drážka nelze použít.
Renovované parkety
Renovované parkety
Nové parkety
Nové parkety
Parkety
Parkety
Renovace parket na schodišti
Renovace parket na schodišti
Renovovaná dřevěná podlaha
Renovovaná dřevěná podlaha

Přednosti parket

  • dlouhá životnost parket
  • příjemný vzhled, dobrý pocit tepla od nohou
  • parkety jsou antistatické
  • parkety mají výborné tepelně a zvukově izolační vlastnosti
  • úklid podlahy je snadný a rychlý
  • podlahu lze až několika násobně renovovat
Parketové dílce, parkety se spojují na pero a drážku
Parketové dílce, parkety se spojují na pero a drážku

Jak probíhá renovace parket?

Pokud není nikde třeba vyměnit původní parketové dílce za nové, máme vyhráno. Podlahu můžeme začít po odstranění prachu a jiných nečistot rovnou brousit. Důkladné zbroušení je základem úspěchu. Nejen parkety, ale vůbec veškeré dřevěné podlahy je třeba brousit v několika krocích.

Začínáme silným broušením, kdy je odstraněna nečistota zažraná v parketách, starý lak a povrch celé parketové podlahy je zarovnán do jedné roviny. Běžně se používají brusné kotouče či pásy brusného papíru o zrnitosti 36 či 40, jen výjimečně pak 16 – 24 (například u silně nerovných podlah, kdy je třeba odebrat větší množství materiálu, u parket ale výjimečně, nejčastěji jde o smrkové a borovicové dřevěné podlahy).

Střední broušení provádíme brusnými pásy či kotouči o zrnitosti 50 až 80. Střední broušení odstraní mechanické stopy po silném broušení.

Jemné broušení se zrnitostí abraziva 120 se nakonec provádí kvůli jemnému vyhlazení povrchu parketové podlahy.

Broušení parket probíhá vždy šikmo k vláknům dřeva, až broušení jemnější se provádí po vláknu dřeva. Složitější je broušení okrajů, nelze v tomto případě použít velký stroj, ale potřebujeme menší brusku na okraje. I v tomto případě používáme brusné papíry odpovídajících velikostí. Před broušením se samozřejmě odstraňují okrajové lišty. Mnohdy bývají v tak špatném stavu, že je třeba pořídit nové. Hrubší brusný prach po prvním jemném broušení se uschovává pro pozdější dotmelení spár.

Následuje tmelení spár spárovacím tmelem, který je smíchán z jemného dřevního prachu a pryskyřice. Pryskyřice se míchá s prachem v poměru 1:1. První tmelení se provádí širokou špachtlí. Zatmelí se celá podlaha tak, aby co největší množství materiálu zůstalo ve spárách, nebo jen lokálně. Záleží na rozsahu poškození podlahy. Zaschnutí směsi trvá cca 30 minut. Velké spáry je pak třeba přetmelit ještě jednou hustějším tmelem. To již provádíme jen lokální dotmelení. Po vytmelení podlahy a vyschnutí spár se provádí jemné broušení.
Broušení parket
Broušení parket
Menší bruska
Menší bruska
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety

Povrchová úprava parket

Po tmelení a posledním přebroušení je třeba vyčištěnou plochu pořádně vysát vysavačem. Po podlaze již nesmíme chodit s pracovní obuví, která by byla jakkoli znečištěna na podrážkách. Rozhodnout se můžeme pro lak či olej. Lakováním či olejováním vynikne krása dřeva a navíc je zajištěna snadnější údržba podlahy.

Z laků vždy vybíráme takové, které nezapáchají, neškodí životnímu prostředí (neobsahují škodliviny) a jsou nehořlavé. Lak se nanáší válečkem, na každém metru čtverečním by mělo ulpět 100-120 gramů laku, čili 1 litr materiálu nám v jedné vrstvě vystačí na plochu 8-10 m2. Je skutečně důležité pořídit předem odpovídající množství materiálu. Lakuje se zásadně od strany místnosti, kam dopadá světlo, směrem do jejího středu. Lakovanou plochu tak může podlahář stále kontrolovat a opravovat chybná místa.

Aplikuje se jedna vrstva základního laku a 2-3 vrstvy laku vrchního (bez základového laku potřebujeme 3-4 vrstvy vrchního). Lak se nanáší v pruzích širokých cca 1,5 metru. Pruhy na sebe navazují. Schnutí každé lakované vrstvy vyžaduje 2 až 3 hodiny. Po aplikaci základního laku se provádí jemné přebroušení, aby byla plocha zcela hladká. Přebroušení lze provést talířovým strojem či ručně. Poté je třeba důkladně vysát i sebejemnější prach. První vrchní vrstva se opět jemně přebrousí a lak se vysaje. Na plochu upravovanou lakem nesmí dopadat přímé sluneční záření a větráme zásadně bez průvanu, čímž se schnutí laku urychlí. Teprve den po zaschnutí posledního nátěru můžeme na podlahovou plochu vstoupit. Ovšem až po týdnu či dvou získá lak konečnou tvrdost a odolnost.
Lakování parket se provádí válečkem
Lakování parket se provádí válečkem
Lakovaná podlaha se proti světlu leskne jako zrcadlo
Lakovaná podlaha se proti světlu leskne jako zrcadlo
Odlišný je postup v případě použití oleje. Olej je po ploše roztírán a musí se do podlahy vsáknout. Na povrchu přitom nesmí zůstat lesklá místa, proto se používá kotoučová bruska a bílý PAD. Pro doschnutí je PAD podkládán bavlněným hadrem. Olej lze zapravovat i ručně. V takovém případě jej musíme rozleštit bavlněným hadrem. Pracovní postup se opakuje až druhý den. A počítejte s tím, že spotřeba oleje již bude poloviční. Nikde opět nesmí zůstat lesklá místa (kaluže oleje). Na olejovou podlahu lze nakonec aplikovat po třech dnech prosychání oleje voskovou emulzi. Tento postup však není nezbytný.

Vybavujeme místnost s renovovanou podlahou

Nábytek lze na renovovanou podlahu postavit cca týden po dokončení lakování či aplikaci oleje.

Proč je lepší nechat renovaci podlahy na odbornících

Až po nanesení laku se může podlaha zvlnit, dosažený odstín může být po povrchové úpravě odlišný, než jsme požadovali, je obtížné vytvořit hladkou plochu laku bez předchozích zkušeností, neznalým použitím brusky můžeme podlahu v některých částech poškodit, atd. Důvodů je skutečně dlouhá řada.

Zdroj: www.prochazka-parket.cz

Zdroj použitých fotografií: www.prochazka-parket.cz, www.shutterstock.com

Parkety před a po renovaci
Parkety před a po renovaci
Problematické jsou velké spáry a poškozené parkety, renovací však všechny problémy parketové podlahy odstraníme
Problematické jsou velké spáry a poškozené parkety, renovací však všechny problémy parketové podlahy odstraníme
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety
Parkety
Jiří Procházka - renovace a pokládka parketových podlah Poslat poptávku