Jak si vypěstovat hruškovec? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Český název hruškovec je synonymem již poměrně známého avokáda. Tedy tak se jmenuje plod hruškovce přelahodného (Persea americana Mill.). A vypěstovat si tuto rostlinu můžeme právě z pecky zakoupeného plodu. Jak si poradit?

Avokádo můžeme najít v obchodech dnes již celoročně a pokud narazíte na krásně zralé a nepoškozené plody, lze si z nich vypěstovat pěkné pokojové rostliny. Na celoroční pěstování v zahradě však v našich klimatických podmínkách zapomeňte.

O hruškovci přelahodném

Hruškovec přelahodný (Persea americana Mill.) je ovocný strom rostoucí v tropických i subtropických oblastech, který je silně choulostivý na mráz. Jeho plody (peckovice s jedním semenem) jsou známé jako avokádo (z angl. avocado). Hruškovec pochází ze Střední Ameriky (nejspíše z Mexika), kde byly nalezeny důkazy o využívání avokáda v době 10 tisíc let před n.l.
Tento stálezelený strom dorůstá ve volné přírodě do 20 metrů výšky, střídavé listy má dlouhé 12 až 25 cm (1 až 5 cm je dlouhá stopka), květy nevýrazné, zeleno-žluté, o průměru 5 až 10 mm. Podle druhu květenství rozeznáváme typy A a B. Do typu A patří odrůdy: Hass, Gwen, Lamb Hass, Pinkerton, Reed. Do typu B odrůdy: Fuerte, Sharwil, Zutano, Bacon, Ettinger, Sir Prize, Walter Hole. Listy jsou na lícní straně tmavozelené a mírně lesklé, na rubu matné a bělavé až s modrým nádechem. Tvar je kopinatý, vejčitý až elipsovitý. Malé květy vyrůstají v bočních a vrcholových rozvětvených okolících. Procento opylení je však velmi nízké, protože pestík dozrává dříve než tyčinky. Další nevýhodou je i to, že květy s tyčinkami a pestíky se otevírají v rozdílnou denní dobu.

Plody hruškovce (avokáda) mají hruškovitý, oválný či kulatý tvar a jsou 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g do až 1 kg. Uvnitř avokáda je tvrdé kulaté semeno o velikosti 3 až 5 cm. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 plodů. Velikost a hmotnost plodů jsou závislé na odrůdě.

Jak poznáme zralé avokádo a jak se konzumuje?

Plod avokáda má nejčastěji hruškovitý tvar, je dlouhý 30 cm a až 15 cm široký, se zelenou, fialovou až načernalou barvou (podle druhu a odrůdy) a vrásčitou nebo drsnou kožovitou pevnou slupkou. Bledě zelená, bílá nebo nažloutlá dužina má máslovitou konzistenci, je bez vůně a je mírně oříškové chuti. Snadno se odděluje od slupky i od velké kulaté nebo vejčité tvrdé bílé pecky. Plody avokáda vydrží při teplotě 7 až 19 °C zhruba jeden měsíc, ale do lednice určitě nepatří. Necháváme je raději dozrát při pokojové teplotě. Zralost avokáda poznáme podle barvy slupky, čím je slupka tmavší, tím lépe.

Avokádo konzumujeme tak, že rozkrojíme plod, pokapeme citrónem, posolíme, případně opepříme a jíme lžičkou. Výborně lze avokádo připravit jako náhradu za máslo, ovšem pouze mažeme na chléb či housku. Vyrobíme z něj také vynikající pomazánky.

Nutriční hodnoty avokáda

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji). Avokádo též obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky a kanáry (většinou zemřou). Ze stejných důvodů by se plody avokáda neměly podávat ani slepicím, psům a kočkám apod. Avokádo je sice ovoce, ale není sladké, chutí připomíná spíše ořechy, stejně jako obsahem látek.

Jak si vypěstovat hruškovec z pecky avokáda

Kulaté semeno avokáda je velice tvrdé a jeho vyklíčení může trvat i několik týdnů a je poměrně náročné. Listy mladých semenáčků často trpí zasycháním, proto je musíme rosit. V každém případě platí, že plody avokáda vypěstujete v našich podmínkách jen velice těžko. V zemích svého původu poskytují hruškovce úrodu až ve věku čtyř až šesti let a plody dozrávají teprve šest až devět měsíců po odkvětu. Ovšem i samotná rostlina je díky svým atraktivním listům velmi dekorativní. V interiéru ale vyžaduje rozptýlené světlo a při letnění stinnější stanoviště. Rostlina si vystačí s lehkou, mírně kyselou zeminou, potřebuje však celoročně zeminu vlhkou, ale ne přemokřenou. Jakmile začne trpět suchem, shazuje listy.
Po vyloupnutí semene z plodu zapíchneme zápalky nebo párátka do semene ve spodní třetině širší části. Poté semeno položíme do sklenice, která je naplněna vodou tak, aby zápalky umožnily stálé ponoření spodní části semene ve vodě a 2/3 semene byly ve vzduchu. Přibližně za až 5 týdnů se objeví ve vodě kořínky. Semeno vysadíme do květináče, jakmile vyraší vrchní část rostliny. Ze substrátu musí vyčnívat jeho vrchní třetina.

Květináč se semenáčkem (stejně jako předtím sklenici) udržujeme ve stálé teplotě od 21 do 27 oC. Po objevení prvních lístků již stačí průměrná pokojová teplota. Aby se rostlina nevytahovala příliš do výšky, doporučuje se odstranit terminál a z bočních pupenů vypěstovat korunku. Zaléváme nejlépe dešťovou, nebo alespoň dobře odstátou vodou. Je též třeba měnit vodu semenu, dokud není rašící pecku možné přesadit do zeminy.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, wikipedia.org, shutterstock.com