Jak si vypěstovat kaki ze semen

Jak si vypěstovat kaki ze semen

Tomel japonský je ovocný strom, který plodí ovoce zvané kaki (jinak též tomel či churma). Můžeme si však tuto dřevinu vypěstovat i ze semene, ale jak?

Jak si vypěstovat avokádo neboli hruškovec?

Jak si vypěstovat avokádo neboli hruškovec?

Český název hruškovec je synonymem již poměrně známého avokáda. Tedy tak se jmenuje plod hruškovce přelahodného. A vypěstovat si tuto rostlinu můžeme právě z pecky zakoupeného plodu. Jak si poradit?

Jaké ovoce je údajně nejchutnější na světě?

Jaké ovoce je údajně nejchutnější na světě?

Čerimoja, plod rostliny zvané láhevník, je prý nejchutnějším ovocem na světě pro svou výjimečnou chuť, vůni a konzistenci. V našich obchodech však tyto plody najdete jen výjimečně. Samotnou rostlinu však lze pěstovat i u nás jako letněnou pokojovku.

Jak pěstovat muďoul

Jak pěstovat muďoul

Muďoul trojlaločný, pod tímto divným jménem se ukrývá exotický strom, kterému se jinak říká „indiánský banán,“ a daří se mu i v našich zahradách. Ohromte své známé dřevinou, kterou zaručeně neznají. A dejte jim ochutnat i její plody.

Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce?

Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce?

I exotické ovoce rozlišujeme pro nás již tradiční (např. banány, pomeranče, mandarinky) a netradiční, které jsme mnohdy nejen ještě nevyzkoušeli, ale ani neviděli a neznáme. Představujeme některé vybrané druhy.

Pečujete v zimě o citrusy správně?

Pečujete v zimě o citrusy správně?

Jelikož citrusy patří mezi subtropické rostliny, vyžadují vyšší teplotu a zimní mrazy by v našich podmínkách nepřežily. Na druhou stranu jim ale také nevyhovují příliš vysoké teploty a suchý vzduch.

Ne až tak exotická zelenina. Co mají dobrého u sousedů?

Ne až tak exotická zelenina. Co mají dobrého u sousedů?

Někdy se vyplatí podívat přes plot nebo za hranice, a nasbírat tam trochu inspirace. V zahraničí se totiž učí zahradníci pěstovat a kuchaři využívat zeleninu, která je místně snadno dostupná, nenáročná na pěstování a přitom chutná. A některé exempláře by se uchytily i u nás.

Květy mučenky sloužily k obracení domorodců na křesťanství, nás mohou zbavit kouření

Květy mučenky sloužily k obracení domorodců na křesťanství, nás mohou zbavit kouření

Začalo to jezuitským mnichem Ferarim, který když spatřil poprvé nádherné květy mučenky, připomněly mu trnovou korunu a okvětní lístky pro změnu symboliku deseti apoštolů, kteří byli u Kristova ukřižování. Latinský název Passiflora proto vznikl spojením slov utrpení (passio) a květ (flos). Květ utrpení. Ovšem skutečné utrpení květy mučenek nepřináší, naopak opojnou krásu a po dozrání bobulovitých plodů i chuť. A dokonce též zdraví. Zlepší náš spánek a pomohou nám se závislostí na nikotinu.

Mrazuvzdorný banánovník v zahradě? Je to možné, když zvolíte vhodný druh a zajistíte izolaci

Mrazuvzdorný banánovník v zahradě? Je to možné, když zvolíte vhodný druh a zajistíte izolaci

Banánovníky vypadají na první pohled jako typické tropické rostliny. Jejich habitus má nepopiratelně tropický ráz. Přesto ale existují druhy banánovníků, které u nás lze v nižších a teplejších polohách pěstovat v zahradě celoročně, dokonce vám budou plodit banány. A pěstování banánovníků v zahradě má ještě jeden význam, banánovníky totiž zabírají v interiérech příliš mnoho místa. Pokud je pak chceme v sezóně letnit venku, bývá dost složité přemístění objemných a těžkých květináčů.

Pozor na palmový olej, skrývá se pod různými názvy

Pozor na palmový olej, skrývá se pod různými názvy

Palmový olej je momentálně tím nejrozšířenějším a nejpopulárnějším rostlinným olejem na světě. Nicméně dopady jeho pěstování na životní prostředí jsou děsivé. Spotřebitelé, kteří se mu proto chtějí vyhnout, se ale musí mít na pozoru. V popisu složení výrobků se totiž skrývá pod nejrůznějšími názvy.

Trpíte alergií na jahody? Zkuste pěstovat jahody bílé, tedy jahodníky s bílými plody

Trpíte alergií na jahody? Zkuste pěstovat jahody bílé, tedy jahodníky s bílými plody

Právě bílé jahody ocení především alergici, sice tyto jahody vypadají nezrale, ale není to pravda. Na bílých jahodách (odrůdách jahod a jejich plodech) si pochutnáte právě, když zbělají. Rozdíl oproti červeným plodům jahodníků je v absenci proteinu Fra A 1 (Fragaria allergen A1), který může jak za červenání jahod, tak za alergie na ně. Není to však až tak jednoduché, velký podíl na červenání jahod má i sluníčko a antokyany produkované právě slunečním zářením. Tak alespoň zní ohlasy z Japonska.