Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce? Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

I exotické ovoce rozlišujeme pro nás již tradiční (např. banány, pomeranče, mandarinky) a netradiční, které jsme mnohdy nejen ještě nevyzkoušeli, ale ani neviděli a neznáme. Představujeme některé vybrané druhy.

Mezi již tradiční exotické ovoce, které je u nás od roku 1990 dobře dostupné, patří výše zmíněné banány, pomeranče a mandarinky, ale i jiné citrusovité (grepy, citrony), dále ananasy, kiwi, fíky, datle a kokosové ořechy, ale i jiné. Poslední dvě desítky let však přibyly další exotické druhy ovoce, přičemž u mnohých si musíme dát pozor na možné alergické reakce, obzvláště u malých dětí. Běžné jsou i případy, že se alergeny dostanou do těla kojence spolu s mateřským mlékem a reakce jsou pak opravdu prudké a nebezpečné. Takže ochutnávat, ale raději pouze dospělí, či již odrostlejší děti a nejprve pouze v malém množství.
Ovoce tradiční i netradiční
Ovoce tradiční i netradiční

Avokádo

Avokádo vlastně není ovoce, nýbrž zelenina s vysokým obsahem tuků, které jsou však lehce stravitelné a příznivě ovlivňují obsah cholesterolu v krvi. Slupka avokáda je zelená a pod ní najdeme nažloutlou dužinu máslové chuti. Uprostřed každého plodu je též velké, hnědé semeno. Správně zralé avokádo je na dotek měkké a jeho slupka se začíná zabarvovat do hnědé až černé barvy. Avokádo je výtečné k výrobě pomazánek, salátů a mexických jídel.
Avokádo
Avokádo

Granátové jablko

Granátové jablko patří mezi známější druhy cizokrajného ovoce. Pochází ze Středomoří, kde běžně roste i ve volné přírodě. Jeho plod má červenou kožovitou slupku a uvnitř obsahuje množství kulatých zrníček s nakyslou šťávou a malou pecičkou. A pozor, placenta okolo každého zrníčka je silně hořká. Z granátových jablek se vyrábí grenadina. Šťáva z tohoto ovoce (lisování šťávy je ideální pro silnou hořkost placenty) snižuje krevní tlak. Při nákupu vybíráme plody s neporušenou slupkou. Doma plody skladujeme v chladničce, při pokojové teplotě vyschnou, ovšem vynikající jsou i jako sušená dekorace.
Granátové jablko
Granátové jablko

Kaki

Kaki churma nabízí lahodně sladké plody, které můžete konzumovat celé, stačí je například nakrájet na měsíčky. Správně uzrálé kaki je měkké, sytě oranžové až načervenalé. Pozor však, velmi rychle se ve zralosti kazí, proto někdy najdeme v obchodech plody ještě nedozrálé, trpké. Po nákupu musíme plody umístit na teplé místo a necháme dozrát. Čím měkčí plody později jsou, tím budou sladší. Kaki obsahuje vitaminy A a C, načež pravidelná konzumace těchto plodů snižuje hladinu cholesterolu.
Kaki
Kaki

Karambola

Karambola má tvar podlouhlé pěticípé hvězdy a má hladkou slupku. Plod karamboly se konzumuje celý, čili i se slupkou a zrníčky. Karambola obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, železa a fosforu. Nakrájená na plátky se používá jako dekorace pokrmů. Chuť má sladkokyselou a nevýraznou. Zralost plodů poznáme podle nahnědlých žeber.
Karambola
Karambola

Kiwano

Kiwano je příbuzný melounů a okurek, opět tedy jde o zeleninu, nikoli ovoce. Oválný žlutooranžový plod s ostny obsahuje tmavozelenou dužinu s velkými zrníčky. Dužina má konzistenci želé. Chutí Kiwano připomíná kombinaci okurky a banánu, načež se používá stejně jako kiwi. Při nákupu nesmí být plod otlačený a nesmí na něm být skvrny. Kiwano skladujeme při pokojové teplotě.
Kiwano
Kiwano

Kumquat

Kumquat patří mezi nejmenší citrusové ovoce, které se na rozdíl od ostatních konzumuje i se stopkou. Je bohaté na vápník a vitamin C a skvěle se hodí k přípravě džemů, salátů a náplní do masových rolád. Při nákupu však pozor na hnilobu. Plody musejí být pevné, jejich kůra bez porušení a barva sytě oranžová. Jako u pomerančů.
Kumquat
Kumquat

Liči

Liči pochází z Číny a též se mu říká čínská švestka. Má tvrdou a drsnou slupku, kterou však v prstech snadno rozloupneme. Pod slupkou najdeme pružnou, bílou a sladkou dužinu s vůní růže či pelargonie. Uvnitř plodu je oválná pecka. Sušené liči připomíná svou chutí rozinky (sušené hroznové víno, tedy plody vinné révy). Nakupujte jen ovoce s neporušenou slupkou. Liči obsahuje hodně vitaminu C a jeho konzumace pomáhá při překyselení žaludku.
Liči
Liči

Mango

Mango řadí mnozí mezi nejchutnější exotický plod. Při výběru není barva slupky kritériem zralosti, existuje přitom mnoho druhů manga a některé z nich jsou i v konzumní zralosti zelené. Mango je správně zralé, když změkne a začne příjemně vonět. Jeho dužina je sladká, chutí připomíná meruňky a ananas s lehkou terpentýnovou příchutí. Nejlepší mango je vždy čerstvé.
Mango
Mango

Papaya

Na papayu narazíme jen zřídka. Jde o velice drahé ovoce, které se dováží letecky a téměř vždy nezralé. Kdo ochutnal zralou papayu na dovolené, ovoce prodávané u nás jej určitě neuspokojí. Dužina tohoto ovoce je narůžovělá, sladká a chutná podobně jako meloun. Je však krémovější. Uprostřed má plod dutinu s černými zrníčky, která jsou prý mírně jedovatá a mají palčivou chuť. Dokonce jsou používána jako náhražka pepře. Papaya obsahuje enzym papin, který podporuje trávení.
Papaya
Papaya

Pitahaya

Pitahaya neboli dračí ovoce je vlastně plodem konkrétního druhu kaktusu. Na našem trhu se setkáváme především s červenými plody, prodávají se však i žluté, které jsou sladší. Zralá pitahaya má pevnou konzistenci, křehkou dužinu a chutí se podobá kiwi. Chuť však není tolik výrazná. Plody se jí čerstvé a nakrájené na plátky, nebo rozpůlené, kdy se vydlabávají lžičkou. Před konzumací dejte plody vychladit!
Pitahaya
Pitahaya

Physalis

Physalis neboli mochyně má osvěžující sladkokyselou chuť podobnou angreštu. Plody se skrývají uvnitř jakýchsi „lampionků“ a musí být hladké a pevné jako třešně. Používají se do salátů, dezertů, připravují se z nich kompoty, likéry a džemy. Jde též o velice dekorativní ovoce. A co víc, vlastně vůbec nejde o exotický druh, mochyni u nás běžně pěstujeme právě kvůli sušeným, zdobným lampionkům, které jsou nádherné v suchých aranžích, ale málokdo již ví, že jsou její plody jedlé.
Physalis
Physalis

Tamarind

Tamarind se dováží nedozrálý a často je skladován za špatných podmínek. Konzumace těchto plodů se proto doporučuje v zemích původu. Tamarind se zde používá při přípravě nápojů, přičemž působí lehce projímavě. Dává se též do omáček a čatní. Dřeň plodů je silně sladkokyselá.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Tamarind
Tamarind