Rostliny subtropického pásma na našich zahradách, balkónech a terasách Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Klasická zahrádka s bylinkami a petrželkou do polévky má jistě své kouzlo. Proč ale nevyzkoušet trochu exotiky, zvlášť když to nestojí moc peněz ani námahy. A nejlepší je, že třeba právě subtropy si můžeme dopřát, i když máme k dispozici jen balkón, terasu, nebo zimní zahradu.

Napadlo vás třeba, že si můžete na balkoně či terase pěstovat brosve nebo nektarinky? Byly vyšlechtěny zakrslé odrůdy, které nesou velké a sladké plody. Kdo má k dispozici trochu více prostoru, může si troufnout na subtropickou klasiku – citrusy. Kupte pro ně ale speciální hnojivo, jinak nebudou mít v našich podmínkách pěkné listy.

Některé druhy rostlin, které jsou doma umístěné směrem na jih, jsou překvapivě odolné. Stačí jim jen izolace proti velkým mrazům. To znamená obalit pečlivě třeba jutou, nebo zakopat květináč do země aby kořeny v pořádku přečkaly do jara.
Broskve
Broskve
Citroník
Citroník
Mandarinka ozdobná
Mandarinka ozdobná
Granátovník
Granátovník

Co používáme v kuchyni, by mělo být ideálně i naším lékem

Velmi oblíbené jsou v českých domácnostech chilli papričky, správně botanicky plody papriky křovité. Spokojí se i s parapetem. Jsou neuvěřitelně univerzální potravinou i lékem – třeba na špatné trávení. Poslouží i na okrasu, protože mají mnoho tvarů i barev. Konzumovat je můžeme čerstvé i sušené. Můžeme je rozemlít, nebo nechat celé 'vyluhovat“ třeba do guláše, který nás v zimě pořádně zahřeje.

Chcete-li překvapovat své náštěvy něčím, co každý nezná, zkuste acerolu. Tato dekorativní rostlina je dostupná jako keř nebo malý stromek do nádoby. Při troše trpělivosti z ní můžete vytvořit i bonsaj. V zimě rozveselí byt květy, ale na plody si musíte několik let počkat. Zato je můžete jíst a získáte tím doslova koňskou dávku důležitého vitamínu C.

Nebo zkuste pěstovat krásně voňavou citrónovou trávu na čaj, do exotických jídel či do koupele. Čajem si můžete kurýrovat nachlazení. Ze semínek si vypěstujete vlastní rostlinky při asi dvaceti stupních Celsia, předpěstované sazeničky se dostanou spíš jen ve specializovaných zahradnictvích. Počítá se u nich s pěstováním v květináčích, naši zimu by nepřežily.
Chilli papričky
Chilli papričky
Acerola
Acerola

Rostliny, které mají šmrnc

Samostatnou kapitolou subtropické flóry jsou palmy. Vypadají vznešeně. Stačí i jedna jako solitér. Prostě na sebe umí strhnout pozornost. Druhů je nepřeberně. Jste-li z Vysočiny či srovnatelné oblasti, zvolte raději druh trpasličí palmetto s listy připomínajícími kulatý vějíř. Jejich barva není vždy stejná. Záleží to na slunci. Je úžasně odolný proti mrazu při volném pěstování nebo v zábalu. V zimě ale musíte tuto palmu chránit proti nadměrnému mokru.

Méně zimě odolnou alternativou k palmám jsou cykasy, mnohé původem z Afriky. Také vypadají pro našince velmi exoticky. Pěstují se v interiérech a svědčí jim letnění. U některých se po opylení rostlinou opačného pohlaví dočkáte atraktivně vypadajících semen.

Další nenáročný přistěhovalec z teplých krajin je buxus, česky zimostráz obecný. Je to vděčný malý stromek či keř, který můžete tvarovat podle libosti. Jeho drobné lístky mají svěží sytou barvu (a to i přes zimu), svatebčané se jimi zbobí místo myrty. Snese i městské ovzduší.

Pěstování exotických rostlin ze subtropů se prostě nemusíte bát. K dostání jsou dnes kvalitní sazenice, příslušné substráty a hnojiva, ale i potřebné rady odborníků.

Zdroj: www.krakonosovozahradnictvi.cz
Mrazuvzdorná palma
Mrazuvzdorná palma
Buxus oživí zahradu
Buxus oživí zahradu
Krakonošovo zahradnictví Poslat poptávku