Jak si založit jezírko Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Voda má v zahradě určitě své místo a vybudováním jezírka vždy vytvoříme příjemné zákoutí, ale též zlepšíme mikroklima v zahradě a podpoříme život v zahradě, jehož je právě voda základem. Z jakých materiálů však vytvořit jezírko co nejjednodušeji? Velice odolná jsou plastová jezírka, která navíc dosahují vysoké životnosti. Nejčastěji jde o výlisky z termoplastických umělých hmot, které mají silné stěny. Nepoškodí je proto hlodavci, kořeny stromů, ale ani mráz.

Plastové výlisky však mají smysl pouze pro menší a střední jezírka, ve větších formátech se nakonec ani nevyrábí. V obchodech najdeme malé nádrže objemu od 150 litrů, ale i mnoho typů různě tvarovaných nádrží větších objemů (největší pojmou až 27 tisíc litrů vody (300 x 700 cm a hloubka 150 cm)). Obvyklé plochy takových jezírek jsou však 4 až 8 m2, kde lze též chovat okrasné rybičky.

Zásadní je výběr vhodného místa v zahradě, jelikož obzvláště menší jezírka se rychle přehřívají. Nejlepší stanoviště je částečně zastíněné, tedy pokud se nechceme v jezírku koupat, čili pokud nebudujeme jezírko koupací. Ideální je k zastínění jezírka například větší strom.
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Ideální je delší a nepravidelný tvar jezírka, získáme tím co nejdelší břeh, načež právě přirozené prostředí břehu hraje velmi významnou roli. V mělkých zónách se voda rychleji ohřívá, a proto se následně lépe rozvíjí živočišný i rostlinný plankton. Sklon jezírka by měl být postupný, ovšem neškodí ani strmá část břehu, načež největší hloubka má být ideálně uprostřed jezírka. V zimě pak jezírko nezamrzne zcela. Nejhlubší část by měla být hluboká alespoň 80 cm až 1 m. Kromě hluboké a mělké zóny je důležitá i střední hloubka, která je ideální pro určité druhy rostlin a živočichů.

Zapuštění plastové nádrže je vlastně o něco složitější než položení hydroizolační fólie. Tu můžeme uložit do připraveného výkopu s mírnějšími sklony a vysypeme oblázky. Zatímco plastovou nádrž musíme usadit na rovný podklad tvaru nádrže a poté okolo zasypat. Nejlepší je vysypávka pískem, a to zdola i z boků (vysypávka pískem je ideální i pro jezírka fóliová).
Zahradní jezírko z malé plastové nádrže
Zahradní jezírko z malé plastové nádrže
Jámu v zemi kopeme o cca 10 cm hlubší, než je hloubka nádrže. Do vaničky usazené na písku napustíme vodu a poté až provádíme obsypávku, načež navrch nasypeme ideálně oblázky.

Zásadní je filtrace vody v jezírku, která pomůže udržet vodu čistou, ale i germicidní UV lampa, která svým zářením likviduje zárodky řas, pozor však na rostliny a živočichy. Dobré je též provzdušňovací čerpadlo, které do vody vhání kyslík. Výkon provzdušňovacího čerpadla a filtrace je závislý na objemu vody. Až teprve posledním krokem je vysazení rostlin a živočichů v jezírku, tedy především ryb.

Samozřejmě lze jezírko vybudovat i z železobetonu a osadit kromě oblázků i většími kameny. Ale v tomto případě se již jedná o poměrně náročné stavební práce včetně bezchybné aplikace hydroizolace.
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko

Postup usazení plastové nádrže krok za krokem:

  1. Výkop musí být o cca 10 cm hlubší, než je hloubka nádrže. Snažíme se též co nejpřesněji kopírovat její tvar. Ideální je posadit ji na terén před započetím výkopu a tvar obrýt.
  2. Vyzkoušíme, zda nádrž do výkopu sedne.
  3. Na dno jámy nasypeme 10 cm silnou vrstvu písku, čímž zajistíme stabilitu nádrže. Tuto vrstvu pečlivě uhrabeme do roviny a rovinu zkontrolujeme vodováhou. Důležité je rovnoměrné rozvrstvení písku, čili důležitá je i rovinnost dna samotné jámy.
  4. Do nádrže napustíme vodu (nikoli až po okraj), čímž se nádrž usadí. S napuštěním vody přímo souvisí kontrola usazení, čili stability, ale i rovinnosti. 
  5. Dobře usazené jezírko poté obsypeme pískem. Pískový lem důkladně uhladíme a začistíme.
  6. Okraj jezírka poté doplníme oblázky či štěrkem (oblázky jsou efektnější). 
  7. Dopustíme vodu až po okraj jezírka. 
  8. Jezírko doplníme příslušenstvím upravujícím vodu. 
  9. Až nakonec umístíme koše s rostlinami a případně i okrasné ryby.
  10. Voda v jezírku má být chudší na živiny a čistá, paradoxně právě tento stav představuje větší druhovou rozmanitost rostlin a živočichů.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Zahradní jezírko z malé plastové nádrže
Zahradní jezírko z malé plastové nádrže
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko