Jak stínit interiér Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Při výstavbě nových domů a při rekonstrukcích je třeba počítat se stínící technikou již při navrhování stavby, respektive stavebních úprav. Především venkovní stínící technika se ukázala jako efektivní řešení energetických úspor v zimě i v létě, záleží jen na volbě. Markýzy přistíní okenní plochy za parných dní stejně jako slunolamy, teprve však vhodně zvolené venkovní rolety a žaluzie pomohou se stíněním a zároveň snížením spotřeby energií zásadně. Ovšem na ústupu není ani interiérová stínící technika a ta též doznala změn. 

Horizontální žaluzie se již nemontují do tepelně izolačních oken, která jsou plněna vzácnými plyny, ale ani na okna z jejich vnitřní strany. Novým trendem jsou velkoplošné horizontální žaluzie zakrývající větší plochy a předsazené před stavebními otvory. Efektivním řešením stínění jsou stále žaluzie vertikální, které nabídnou mnoho materiálů, šířek lamel, barev a vzorů, ovšem kdo nedá dopustit na tradiční záclony a závěsy, bude potřebovat vhodné garnýže. A právě v této oblasti jsou novinkou spouštěcí garnýže s jednou až třemi kolejničkami.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie mohou na první pohled působit jako 'kancelářské' stínění a skutečně jsou právě v kancelářských prostorách nejrozšířenější. Ovšem zapomeňte na svým způsobem unifikovaný vzhled vertikálních žaluzií. Jelikož jde o žaluzie textilní, je nasnadě, že výběr barev, vzorů a dekorů je nepřeberný. Při vhodném výběru tkanin a dalších materiálů můžeme získat opravdu povedený doplněk interieru, který nemusí jen stínit. Vertikální žaluzie mohou zaujmout pěkným designem a mohou tak interiér ozvláštnit, navíc je lze použít i jako vzdušný předěl místnosti, který rychle a snadno stáhneme a prostor se tak znova otevře. 
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Montážní klip
Montážní klip
Montážní klip
Montážní klip
Motor pro ovládání vertikálních žaluzií
Motor pro ovládání vertikálních žaluzií
Vertikální žaluzie též lze „poskládat“ z několika druhů a barev látek, čímž vznikají takzvané žaluzie „duhové.“ Navíc lze vertikální žaluzie vyrobit i jako šikmé a nebo zaoblené. Pro rastrové stropy se doporučuje montáž na montážní klip, čili bez vrtání a šroubování. Montážní klip je určen k uchycení vertikálních žaluzií především do kazetových stropů – nosník se v tomto případě nemontuje, ale jen nasazuje.

Textilní lamely vertikálních žaluzií jsou dostupné v šířkách 89, 127 a také 250 mm a také jako provázkové. Plastové lamely jsou nabízené v šířce 89 mm. Ve složeném stavu zabírají lamely 16% stíněné plochy.

Pro náročné je samozřejmostí možnost osazení motorem a také řízení dálkovým ovladačem. Motor je napájen z transformátoru 12 V, motorová jednotka je standardně osazena dvěma motory určenými k roztahování a naklápění lamel. Transformátor je osazen vidlicí do zásuvky a žaluzie se připojují zásuvným kolíkem. Rozměr motorového boxu je 7x18x2,5 cm, rychlost pojezdu je 10 cm/sec. a maximální nosnost žaluzie je 13 kg.
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie

Spouštěcí garnýže FLIX

Spouštěcí garnýže FLIX s jednou až třemi kolejničkami jsou velmi praktickým a unikátním řešením pro každého, kdo se nechce vzdát tradičních textilních bytových doplňků – záclon a závěsů. Tyto garnýže ovládáme pomocí provázků, kterými vytáhneme garnýž a nebo jen kolejničky nahoru a zase spustíme dolů. Ovládání je velmi jednoduché, snadné a rychlé. Závěsy a záclony tak snadno pověsíme i sundáme. Díky provázkům přitom obsloužíme záclony a závěsy i v deseti metrech a můžeme přitom dokonce i sedět. Čili nemusíme lézt po výškách – stoupat na židle či hliníkové schůdky a bát se, že se nám zatočí hlava a spadneme.

Spouštěcí garnýže ocení lidé trpící strachem z výšek, lidé po zranění dolních končetin či s omezenou pohyblivostí, těhotné ženy, senioři, ale i děti. A systém FLIX se nehodí jen pro domácnosti, ale i pro veřejná zařízení - školy, školky, restaurace, hotely i kancelářské prostory. Obzvláště do interiérů budov s velmi vysokými stropy, kde je výměna závěsů a záclon problematická a obtížná.

Systém FLIX umožňuje výměnu záclon a závěsů bez ohledu na výšku stropu. Vedle toho je nabízen systém MARATHON, který lze použít do výšky stropu 320 cm. Systém je dodáván jako součást garnýže a nebo jako samostatná kolejnička určená k dodatečné montáži. Plastové kolejničky jsou v tomto případě nahrazené hliníkem.
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Spouštěcí garnýž FLIX
Zdroj: www.zaluziepoborsky.cz, www.praktic.cz