Jak vyřešit potřebu ukládání osobních věcí v předsíni co nejelegantněji Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Ještě než začneme plánovat, co všechno bychom vůbec chtěli v předsíni ukládat, je třeba počítat s její velikostí a dispozicemi. Zcela ideální je přístup z předsíně do samostatné šatny, kam se nějaké ty regály na další věci též hodí včetně například botníku. Ovšem současná řešení novostaveb většinou preferují přístup do šatny z ložnice a se šatnou, kde bychom si oblékali kabát, obouvali se a případně hledali i nějaké to nejdůležitější nářadí, se u předsíně většinou nepočítá. Co s tím? Obouvat se v ložnici a „uvařit“ se v teplém zimním oblečení při průchodu bytem, při kterém ušpiníme podlahy?

Vstupní centrum, logistický grál

V každém případě platí, že je každá předsíň vstupním centrem do domu, tedy centrem takříkajíc logistickým. V předsíni si odstrojujeme obuv, bundy a kabáty, občas něco rychle odložíme, abychom se nemuseli zouvat, předáme si, vnášíme tudy nákupy a často i nábytek a jiné vybavení bytu, pokud to nejde například prostornějším vstupem přes terasu. V bytových domech jsou pak předsíně jedinými možnými vstupy do soukromého prostoru, kudy se musí dovnitř i ven dostat zcela. Rozložené a nebo složené. Proto je důležité, aby při vybavování předsíně zbyl i dostatek místa právě pro logistiku.

Prostorná, vzdušná, bohatě prosvětlená...
Prostorná, vzdušná, bohatě prosvětlená...

Vážená projekce, milá architekturo, nepřehlížejte předsíně!

Bohužel bývají předsíně ze strany projektantů a architektů tak nějak přehlížené jakožto jakési nutné zlo. Ustupují na úkor minimalizace ceny nemovitostí ostatním obytným prostorám, zmenšují se, jsou vytlačovány. Mnohdy to vypadá, jako by autoři projektů do domu nejraději vstupovali přes obývák. Praktické funkce předsíní jsou ale nezastupitelné, bohužel se již opravdu nepočítá s přidruženými šatnami, to zde najdeme častěji vstup do technické místnosti a na WC. Řešením ukládání věcí jsou pak dnes oblíbené vestavěné skříně. Ty se však do mnohých předsíní nevejdou a pokud ano, pak v hodně minimalizovaných podobách. Zachraňte předsíně, prosím! Nebydlete v nových rodinných domech jako v panelákových bytech, které jste si přemístili na kousek vlastního předraženého pozemku za městem. To je skutečně slepá cesta, bohužel však stále ještě aktuální trend.

Předsíň jako prostornější hala, ano, tomu rozumím
Předsíň jako prostornější hala, ano, tomu rozumím

Otloukánek předsíň, skladiště předsíň, ošklivka předsíň...

Nesmíme zapomenout, že synonymy slova předsíň jsou slova předpokoj, vstupní hala a hala. Nezní to náhodou trochu více prostorem než skrčené a uťápnuté slovo předsíň? Takový malý český podpantofláček? V předsíni se pohodlně rozhlédnu, rozmáchnu, odstrojím a pohodlě pokračuji dál. To je skutečný význam tohoto dnes miniaturizovaného zázemí našich obydlí. Nesmíme si totiž plést významy slov předsíň a zádveří. Což se bohužel mnohdy děje.

Na druhou stranu ale též předsíň nemá sloužit k odkládání nepotřebných věcí, předsíň je především třeba řešit účelně, dobře ji promýšlet. Její vybavení si může dovolit prostor opticky i fakticky zmenšit pouze v případě předsíně velké. V opačném případě ale především šetříme prostor. V předsíni ukládáme věci praktické, potřebné a hlavně takové, které potřebujeme, když vycházíme z bytu či domu.

Až příliš vestavěných skříní tvoří dojem tunelu
Až příliš vestavěných skříní tvoří dojem tunelu

Jak takové ukládání věcí vyřešit, na to neexistuje jeden recept. O stylech nemluvě. Malá skříňka, minibotníček, menší zrcadlo, několik věšáků na kabáty a miska či malý věšáček na klíče u dveří. To mnohdy zcela stačí. Jiní však potřebují prostornou vestavěnou skříň podél celé jedné stěny, k tomu hromadu věšáků v řadě na druhé straně a botník, který pojme celé stádo obuvi.

Někdo preferuje jednoduchost, jiní chtějí dokonce i v předsíni restaurovaný starožitný nábytek a nebo alespoň jeho novodobé napodobeniny. V zásadě však jde vždy na prvním i posledním místě o prostor. Malé předsíně vyžadují jednodušší, minimalistická řešení, abychom tudy neprocházeli jako stísněným tunelem, prostorné předsíně naopak přímo vybízí k rozmáchnut. I v nich však nakonec nemusí být nábytek vůbec žádný a nebo téměř žádný. Nakonec i v předsíni lze třeba provozovat sex, proti gustu žádný…

Komoda s miskou na klíče a víc nic, galerie bytu začíná...
Komoda s miskou na klíče a víc nic, galerie bytu začíná...

Při výběru prvků do své předsíně určitě nekoukejte v první řadě na cenu. Nemusí být nejdůležitějším vodícím prvkem, dražší věci navíc bývají bytelnější i objemnější, což je u menších předsíní problém. Ještě důležitější než cena bývají světelné podmínky předsíně a tomu odpovídající potřeba odstínu nábytku. Špatně osvětlené předsíně vyžadují nábytek světlý, vzdušný, bílé či alespoň co nejsvětlejší stěny, stejně tak i podlahy a strop.

Předsíň navazující na schodiště
Předsíň navazující na schodiště
Předsíň, je libo si při obouvání sednout?
Předsíň, je libo si při obouvání sednout?

Určitě též při plánování vybavení předsíně nespěchejte. Raději nechte nějakou dobu téměř prázdnou a pozorujte, co čas přinese, co vše zde budete odkládat, co shledáte zbytečným, zda je zde opravdu důležité zrcadlo a nebo postačí jen malé. Prostě si dejte načas. Možná vás vaše předsíň svými požadavky mile či nemile překvapí. Nakonec možná zjistíte, že v předsíni vlastně nepotřebujete vůbec nic, tedy kromě prostoru a světla a nebo, že již předsíň se může prezentovat jako umělecká galerie vašeho bytu, její předstupeň. Jeden stylový věšák a dost. Ať tak či onak, je to především vaše předsíň, vám bude sloužit, na názory jiných nehleďte.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Svoboda především!
Svoboda především!