Jak zastínit a zaclonit plot Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Skrz mnohé plotové výplně není vidět vůbec, za vyššími zídkami jsme pak stále v soukromí a rostliny u nich, které to milují, mají stálý stín, ale nejchoulostivější jsou v tomto směru klasické ploty drátěné, kterými nás v zahradě pozoruje kdekoli a jakkoli dlouho chce. V případě sousedských vztahů to příliš nenapomáhá soužití, v případě kolemjdoucích nás to může vyloženě i štvát, ale pořízení nového plotu, skrz který není vidět, a který stíní, není levné. Jak si poradit?

Typy clon

Zaclonění výhledu skrz drátěný, ale i jiný typ plotu, řeší majitelé pozemků dosti často. Například i skrz plot plaňkový a plotové výplně s mezerami lze poměrně dobře vidět. Zvolit lze přitom různé typy clon, počínaje neprostupnými živými ploty, ideálně stále zelenými, až po různé neživé clony z přírodnin a nebo umělých materiálů. Clony se umístí přímo na oplocení zevnitř, čili ze strany pozemku a je vyřešeno. Důkladné upevnění je důležité kvůli náporům větru, ale i deště. Je též třeba volit materiál odolný, například netkaná textilie určená k zakrývání a izolaci rostlin určitě není jako clona na plotě vhodná, stejně jako textilie určená jako ochrana proti prorůstání plevelů a hnití plodů.  
Tkaniny a rohože určené na ploty se též prodávají jako stínicí sítě a úplety. Z přírodních materiálů převažuje rákos, proutí a štípaný bambus. Ovšem odolnější než přírodniny jsou materiály umělé, plastové, byť není jejich vzhled až tak pěkný, jsou však i praktičtější. 
Neprostupná hradba živého plotu, nějaký rok ale trvá, než nám naroste
Neprostupná hradba živého plotu, nějaký rok ale trvá, než nám naroste
Použití umělých clon je univerzální, sníží průhlednost plotu, ale poslouží i ke stínění pergol a teras a sníží intenzitu slunečního záření ve sklenících, ale i na záhonech. Navíc jimi lze například zakrýt i lešení, aby se všude okolo tolik neprášilo.

Na trhu najdeme různé značky a typy stínicích tkanin. Tyto tkaniny se liší především výrobcem deklarovaným procentem zastínění, které se pohybuje mezi 60, 80 a 90 procenty. Tato procenta vyjadřují, kolik denního světla tkanina nepropustí, čili do jaké míry je průsvitná, nikoli neprůhledná. Ovšem platí, že čím méně slunečního záření propustí, o to méně je skrz tkaninu vidět. Na druhou stranu však nemusí být velká hustota (vysoké procento zastínění) vždy žádoucí. Je proto nejlepší vidět clonu (alespoň kousek) na plotě a podle toho se rozhodnout. 
Běžná polyetylenová clona
Běžná polyetylenová clona
Klasická umělá clona
Klasická umělá clona
Klasická umělá clona
Klasická umělá clona
A pozor – dokonalé neprůhlednosti nedocílíme ani s clonami se schopností 90% zastínění. Je proto třeba umístit 2 plachty přes sebe, což ale může působit problémy na místech příliš exponovaných větru. Vytvoří se nepropustné plachty, které mohou oplocení v konečném důsledku i povalit.

Stínicí tkaniny jsou prodávané v baleních po 5, 10, 15, ale i 50 metrech, různých výšek, které odpovídají běžným výškám oplocení. Často však clona nemusí pokrývat plot na celou jeho výšku. Zajímavá může být i barevná nabídka clon, kromě zelené například i bílá, písková a černá.

Plastové clony jsou nejčastěji vyráběné z polyetylenového rašlového úpletu (jako např. běžné pytle). Síťové clony mají standardně zpevněný okraj s vypletenými oky, lze je však objednat i s oky mosaznými (zajistí opravdu pevné uchycení). Nasákavost materiálů je téměř nulová a odolnost vůči klimatu maximální, ovšem materiály se liší odolností vůči UV záření, na které je závislá životnost clony. Takzvané stabilizované úplety mají životnost až pět let, nestabilizované pouze jeden až dva roky.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com, sit-na-plot.cz, plachty.as, plotovecentrum.cz, geomall.cz, plachty-site.cz, ziveploty.irimon.cz
Luxusní clona na plot Wein
Luxusní clona na plot Wein
Luxusní umělá clona na plot, za metr čtvereční zaplatíte více jak 700 korun
Luxusní umělá clona na plot, za metr čtvereční zaplatíte více jak 700 korun