Zpevněte plochy kolem svého domu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jednu z nejnamáhavějších ploch, která je součástí komplexu domu, tvoří příjezdová cesta. Jak pro cestu vybrat kvalitní materiál a ještě ušetřit nějakou tu korunu? Jaké materiály se hodí pro nejnáročnější podmínky a jaké naopak třeba pro zahradní cestičky a jiné zpevněné plochy? Společná všem by měla být odolnost a zajišťování bezpečného pohybu. Nabídka materiálů je ale poměrně široká. Pojďme si představit některé estetické varianty i kvalitní klasiku.

Příjezdovou cestu využíváme snad téměř každý den. Na tom, jak dlouho nám cesta bude sloužit se podílí nejen správná údržba a pevný, stabilní podklad, ale i zvolený materiál. Ten bychom měli sladit se současný vzhledem domu.

Volba materiálu

V první řadě je rozhodující naše představa, k čemu všemu bude cesta sloužit. Jinou pevnost materiálu bude třeba pro cestu, která odolá zátěži v podobě těžké techniky a nákladních aut - naopak úplně jinak budeme volit, pokud naše cesta má mít nějaké speciální tvary, vlnky a záhyby. Limitující může být kromě ceny i dostupnost materiálu.

Materiály

Pro cesty a zpevněné plochy se poslední dobou používá poměrně rozmanitá škála materiálů – od dřevěných špalíků až po klasický beton. Jenže není dřevo jako dřevo a není beton jako beton. V případě klasického betonu doporučujeme nepodceňovat poměry jednotlivých složek. Beton totiž bude sloužit jako namáhaný podklad – takže nesprávná konzistence může ve výsledku způsobit např. nežádoucí praskliny a postupné drolení cesty. Pokud si s alchymií míchání betonu nejsme jistí, obrátíme se raději na odborníky. Určitě to vyjde levněji než dodatečné záplatování trhlin a další řešení. Co se týče ceny, je beton vynikající zárukou odolnosti za málo peněz. Nicméně i z estetického hlediska nám má beton co nabídnout: díky možnosti probarvení betonu máme na výběr z několika barevných variant.
Foto DIS Praha, s.r.o.
Foto DIS Praha, s.r.o.
Zmiňované použití dřeva se nejeví jako nejideálnější varianta, ale cesta z tohoto přírodního materiálu má bezesporu své kouzlo – zejména v zahradách. Pokud se rozhodneme pro tuto variantu, měli bychom investovat především do kvalitní impregnace, která bude dřevo chránit i při kontaktu se zemí a s vlhkostí.
Kámen se stal nezbytnou součástí mnoha zahrad a zpevněných ploch – ať už ve formě desek nebo přímo jako kostky, díky kterým můžeme disponovat i zajímavým tvarem cesty. Pevnost i vzhled závisí na zvoleném druhu horniny. Zvolíme-li tuto velice dekorativní přírodní variantu, musíme počítat i s vyšší cenou (přírodní kámen je v oblasti povrchů považován za materiál nejdražší).
Pokud preferujeme vzhled kamene, nabízí se nám i levnější varianta – betonové dlažební kostky s povrchovou úpravou.
Dlažba - kromě mnoha nesporných výhod v podobě odolnosti a atraktivního vzhledu se může pyšnit ještě jednou vlastností: pokud ji použijeme pro zahradní cesty a chodníčky, není problém jejich eventuální přemístění.
Foto DIS Praha, s.r.o.
Foto DIS Praha, s.r.o.

Rozměry

Rozměry cesty se podílí na ceně cesty. Proto by cesta neměla být zbytečně široká. Samozřejmě rozměry ovlivní i náročnost terénu a poloha cesty – ideální je samozřejmě rovný terén, ale specializovaná firma si poradí prakticky s jakoukoliv dispozicí.