Jaké je ideální umístění solárních panelů? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Ať už plánujete využívat sluneční energii pouze pro ohřev teplé užitkové vody, nebo i pro přitápění, v každém případě je třeba dobře zvolit místo pro instalaci solárních panelů. V potaz se bere především lokalita, orientace světových stran a konkrétní sklon panelů.

Kam se solárními panely?

Solární panely (fotovoltaické pro výrobu elektřiny i solárně termické pro ohřev vody) můžete umístit v podstatě na jakékoli místo. Instalují se na šikmé střechy rodinných domů (nad krytinu, nebo místo ní), ale i na fasády, balkóny, výklenky, případně na stojan na volné ploše na zemi či na střechy ploché. Slunečnímu záření, které dopadá na solární panely, nesmí bránit větve, hromosvod, komín, vikýř a podobně.

Orientace solárních panelů

Aktivní strana panelu musí být obrácena ideálně na jih. V našich podmínkách je ideální orientace 1o na jihozápad. Maximální odchylka, která ještě nemá velký vliv na výkon kolektoru, je 15 až 20o ve směru na východ či západ. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Maximální přípustná odchylka je pak 45o ve směru na východ či západ - pro dodržení požadovaného výkonu je však v takovém případě nutné zvětšit počet panelů. Orientace plochy na jihozápad či jihovýchod totiž snižuje celoroční energetické zisky zhruba o sedm až deset procent.

Sklon solárních panelů

Ideální sklon panelů je 35 až 45o od vodorovné roviny. Pokud se sklon nachází v rozmezí 25 až 60o, jsou ztráty minimální, proto zde postačí pouze přibližná hodnota. Chystáte-li se nainstalovat panely na šikmou střechu, zjistíte její sklon například z projektové dokumentace vašeho domu.

Celková kapacita výkonu vaší malé domácí elektrárny je kromě orientace a sklonu dána především velikostí plochy, kam lze umístit fotovoltaické panely. Dále pak celoroční sluneční intenzitou dané lokality. To samé platí i pro solárně termické kolektory, u kterých je navíc zásadní jejich technologie. Například vakuové trubicové se hodí pro celoroční provoz, běžné ploché deskové pouze pro provoz sezónní, v té polovině roku, kdy jsou sluneční zisky nejvyšší.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)