Kam umístit zásuvky od centrálního vysavače? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Zásuvky centrálního vysavače se rozmisťují tak, aby vysávací hadice byly funkční ve všech částech domu či bytu. Při plánování jejich rozmístění nezapomínejte ani na možnost vyluxování osobního automobilu či sklepních prostor. Provázkovou metodou spolehlivě zjistíte, kam zásuvky umístit, a vyvarujete se  tak nutnosti používat v nepokrytých místech mobilní vysavač. Zásuvka vysavače je součástí každodenního života.

Umístění zásuvek centrálního vysavače

Pro plánování rozmístění zásuvek použijte stavební výkresy. V této fázi je dobré vědět, kde budou umístěny dveře a jaké bude využití jednotlivých místností. Optimální délka ohebné hadice je 7,5 nebo 9 m. Máte-li plány v měřítku 1:100, nakreslete z nejvzdálenějších rohů kruhy o průměru 7,5 nebo 9 cm. V místech, kde se kruhy vzájemně překrývají, je nejvhodnější umístit zásuvku. Sázkou na jistotu je jednoduchá simulace. Ustřihněte si kus provázku v potřebné délce a simulujte si vysávání v dané místnosti podle toho, kam jste se rozhodli zásuvku umístit. Nezapomínejte na překážky, které v daném prostoru budou – přístroje, nábytek, popřípadě pulty či zídky.

Počet zásuvek

Příliš mnoho zásuvek je pro centrální vysavač naprostou zbytečností a uměle si tak zvyšujete náklady na pořízení celého systému. V zásadě lze obecně počítat s tím, že z 1 – 3 zásuvkových vstupů pokryjete pohodlně plochu 80 m2. Pokud je to technicky možné, instalujte zásuvkový vstup do blízkosti vchodových dveří. Ideální je umístění zásuvky i na vnější stěnu domu; lze ji tak využít též k úklidu osobního automobilu či polstrování zahradního nábytku. Koncová zásuvka se nejčastěji umisťuje v prostoru kotelny, dílny či garáže.

Výška a vzhled zásuvek

Zásuvky je možno nainstalovat do výšky, která bude vyhovovat vašim potřebám a představám. Ideální je spojení praktického i estetického hlediska. Nejčastěji se instalují do výšky 40 až 70 cm od podlahové krytiny, do stejné výšky jako zásuvky elektrické. Vybírat můžete ze široké škály barevného i tvarového provedení.

Tipy zásuvek pro centrální vysavač

Nikdy neumisťujte zásuvku za dveře na straně dveřních pantů. Její využití je omezeno, a to pouze v případě zavřených dveří. Zbývající tři strany dveří jsou pro umístění zásuvky vhodnější. Naopak se nedoporučuje umístit ji doprostřed rovné stěny ani do vzdáleného rohu. Rozhodně je ideální instalovat zásuvky poblíž míst, která je nutno často vysávat. Uvažujete-li o krbu, umístění zásuvky v jeho blízkosti jistě oceníte. 
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag, zásuvka pro nástřik vody - mokré sání
Foto: Newag, zásuvka pro nástřik vody - mokré sání
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag
Foto: Newag