Koupit nebytový prostor k bydlení? Je to možné, ale ne vždy (Foto: Vidar Nordli Mathisen/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V dnešní době, kdy je nedostatek bytů za přijatelné ceny, se mnoho lidí obrací k alternativním možnostem. Jednou z nich je koupě nebytového prostoru, jako jsou ateliéry, kanceláře nebo garáže, a jeho přeměna na bydlení. Ale je to dobrý nápad?

Co je to nebytový prostor?

Nebytový prostor je prostor, který není určen k trvalému bydlení. V katastru nemovitostí ho často poznáte podle označení "jiný nebytový prostor".

Proč byste měli koupit nebytový prostor k bydlení?

  • Hlavním - a vlastně jediným - argumentem je nižší pořizovací cena ve srovnání s klasickými byty. 

Proč byste neměli koupit nebytový prostor k bydlení?

  • Špatné podmínky: Nebytové prostory často nemají dostatek denního světla, jsou hlučné a špatně se v nich větrá.
  • Trvalé bydliště: V nebytovém prostoru vám nebude povoleno mít trvalé bydliště, což může komplikovat některé administrativní záležitosti.
  • Financování: Banky nejsou ochotné poskytnout klasickou hypotéku na nebytové prostory, což znamená vyšší úrokové sazby.
  • Pronájem a prodej: Nebytový prostor je obtížnější pronajmout nebo prodat jako byt. Dříve byla dokonce nájemní smlouva na nebytový prostor za účelem bydlení neplatná. Nyní je to možné, pokud je prostor fakticky uzpůsoben k bydlení a obě strany smlouvy souhlasí s podmínkami.
  • Pokuty: Za bydlení v nebytovém prostoru může být uložena pokuta až do výše půl milionu korun. (Podle § 178 odst. 1 písm. g) zákona č. 183/2006 Sb., o stavebním zákoně, se přestupku dopouští ten, kdo užívá stavbu v rozporu s určeným účelem, ke kterému byl prostor zkolaudovaný nebo ten, který to umožnil jiné osobě.)
Nebytové prostory často nemají dostatek denního světla, jsou hlučné a špatně se v nich větrá (Foto: Hermes Rivera/Unsplash)
Nebytové prostory často nemají dostatek denního světla, jsou hlučné a špatně se v nich větrá (Foto: Hermes Rivera/Unsplash)

Je možné nebytový prostor zkolaudovat na bytový?

Ano, ale pouze za určitých podmínek. Bytové prostory mají určité normy, a pokud je prostor neplní, tak to možné není. Třeba s příliš nízkými stropy nic nenaděláte. 

Oproti tomu jindy může stačit udělat drobné změny a pouze vyřídit papírování (u bytových domů například nezapomenout ani na souhlas SVJ). Stejný postup vás samozřejmě bude čekat i tehdy, pokud budete měnit bytové prostory na nebytové.