
Modrá kuchyně vypadá skvěle. Inspirujte se vydařenými realizacemi
Kuchyně laděná do odstínů modré? Proč ne, vždyť přece modrá je dobrá, proč by to nemělo platit v případě kuchyňské linky a dalšího vybavení? Načerpejte foto inspiraci.
Kuchyně laděná do odstínů modré? Proč ne, vždyť přece modrá je dobrá, proč by to nemělo platit v případě kuchyňské linky a dalšího vybavení? Načerpejte foto inspiraci.
Loňský úspěch barvy „černá matná“ vedl firmu BLANCO k letošní exkluzivní nabídce vybraných dřezů v provedení BlackEdition. Nabídku doplňují baterie, dávkovače a ovládací prvky v černé matné barvě a nově také odtoková sada InFino ve stejném barevném provedení.
Recept na dokonalou kuchyň sice neexistuje, naše tipy vám ale rozhodně pomohou vybrat si kuchyňskou linku, která bude vyhovovat vašim potřebám.
Spíž je naprosto perfektní záležitost. Je to pohotové, přehledné řešení vaší domácí kuchyně. Pokud ale netrefíte ty správné podmínky skladování, můžete hořce zaplakat nad výsledkem.
Léto se blíží a s ním i období zahradních grilovacích párty během teplých letních večerů. Proč tedy nepřestěhovat kuchyni na léto ven? Vaření tak bude o poznání příjemnější.
Pro někoho je už pouhý pohled na hmoždíř v kuchyni připomínkou pravěku. Jejich výhodou však představuje fakt, že k drcení a upravované substance využívají nižší energii.
Optimální teplota pro skladování pečiva, pokud nám jde současně o trvanlivost i zachování chuťových vlastností, se pohybuje mezi 20-25 °C. V uzavřeném, ventilovaném prostoru, který je přirozeně suchý, bez přístupu světla. Což se snadno řekne, ale hůře udělá.
Skandinávský, nebo také jinak řečeno severský styl, se v poslední době drží na předních příčkách v žebříčku popularity. A není se čemu divit. Má v sobě totiž všechno, co očekáváte od moderní kuchyně – jednoduchost, důraz na ekologii a maximální komfort během vaření i následného úklidu. Zjistěte, jak si takovou kuchyni vykouzlit u sebe doma.
Mít hezkou kuchyň je jedna věc, ale mnohem důležitější je její účel, tedy příprava jídla. Pojďme se podívat na to, jak si místo v kuchyni zorganizovat tak, abyste vždy danou věc našli a měli ji hezky po ruce.
Rádi vaříte a vaším nejoblíbenějším místem doma je kuchyně? Dopřejte si luxus i během vaření. Prostorné kuchyně se vejdou nejen do rodinných domů.
Naplánovat novou kuchyň není nic jednoduchého, pokud máte ale dostatek místa pro kuchynň vašich snů, rozhodně by vám tam neměl chybět tak zvaný pracovní ostrůvek. Místo, které jednak zvětší pracovní plochu, ale také opticky oddělí kuchyni od zbytku místnosti.
Když to vezmeme historicky, nejprve byly hmoždíře, poté až ruční mlýnky a nakonec i mlýnky elektrické. Na otázku, zda byla nejprve slepice a nebo vejce, odpovědět nelze, v případě hmoždířů a mlýnků je však jasno. V mnoha případech ale jde i o pěkné designové kousky, které se nemusíte stydět v kuchyni vystavit. Především by se ale měly používat. Jak si doma nadrtit koření, ale třeba i hrubozrnnou sůl?
Barvy se nejen v kuchyních řídí aktuální módou, často se též rozhodujeme podle vybraného nábytku, ale psychologie jasně hovoří o vhodných odstínech, které jsou neměnné. Navíc zde hraje roli i náš vlastní vkus. Teprve správně zvolené barvy však učiní kuchyni příjemným, útulným a nápaditým místem. Dovedou prostor opticky zvětšit i zmenšit, rozsvítit i potemnět. Špatně zvolené odstíny pak často neladí s nábytkem a jiným vybavením kuchyně. Dochází k disharmonii.
Kuchyně bývávaly kdysi takzvaně černé a to doslova, jelikož byly vybavené otevřeným ohništěm a saze se prostě uchytávaly na stěnách a stropech, byť samozřejmě měly domy něco na způsob komínů a dým byl z kuchyní odváděn. Ovšem nedokonale. S dnešními kuchyněmi to nelze srovnat ani náznakem, ale princip byl stejný. Vařit zde a také často i jíst. Stěny byly ve starých kuchyních hliněné, kamenné, dřevěné a případně bílené vápnem. Pach dýmu a připravovaných pokrmů prostupovaly vše. Současné možnosti se s tím absolutně nedají srovnávat.
Množství vzorů, barev, tvarů, rozměrů a materiálů dlaždic určených do kuchyně je v současných nabídkách výrobců a prodejců tak neskutečné, že je opravdu těžké si vybrat. Samozřejmě bereme ohled na samotný kuchyňský nábytek a doplňky, to nám však příliš nepomůže navíc se nabízí i jiné možnosti než jen keramické či kamenné dlaždice.
Připomínka časů našich babiček a tak trochu zbytečný krám, který zabírá místo v kuchyni? Omyl. Chlebník, úložný box na pečivo, je v každé domácnosti navýsost užitečnou záležitostí. Zázraky sice nedokáže, ale umí efektivně prodloužit konzumní životnost a uchovat kvalitu zakoupeného nebo doma připraveného pečiva. Jak dobře? To záleží na pár užitečných detailech, které se vyplatí znát.
Slovo multicooker je vlastně synonymem výrazu „chytrý hrnec“. Tato nová generace chytrých hrnců se při vaření postará úplně o všechno. Kromě pomalého vaření můžeme v takovém hrnci také opékat, fritovat, vařit na páře a zavařovat. Pokud pak vaříte rýži či kaši, hrnec sám pozná, kdy je pokrm hotov a sám se vypne.
Správným začleněním dřezu do kuchyňského pracovního prostoru si výrazně usnadníme kuchyňské práce. Umístění dřezu má svá pravidla, která cílí na intuitivní pohyb a vykonávání prací. A že je v kuchyních dřez stále třeba, i když má dnes již mnoho domácností myčku na nádobí. Mytí nádobí je jen jednou z činností, která dřezu s baterií přísluší. Bez dřezu se v kuchyni prostě neobejdeme.
Banalita nebo zásadní věc? Dimenze možného materiálu pro kuchyňské prkénko zahrnují různé druhy dřeva, tvrzené sklo, porcelán, plast, mramor, silikon. Případně vyplétané podložky. Každý z těchto materiálů má své pro a proti, klady i zápory. Jaký si tedy vybrat?
„Zatracený octomilky, zatracený mušky“, zakleje si často leckterá hospodyně. Některé to však říkat nemusí. Co ale dělají správně, že je tyto mušky v kuchyni, ale i jinde v bytě, netrápí?