Vestavné spotřebiče (Zdroj: cz.gorenje.com) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Kuchyň je nejen srdcem domova, ale zároveň také pracovním místem, které je velkou část dne v provozu. Mělo by tomu odpovídat i její uspořádání tak, aby vše hladce fungovalo. Stejně jako například v dílně by na sebe měly navazovat jednotlivé pracovní stanice. Kuchyně by měla být příjemná nejen esteticky, ale i uživatelsky.

Pracovní trojúhelník

Základem uspořádání kuchyně je tzv. kuchyňský pracovní trojúhelník, který má svá jasná pravidla. Pracovní činnosti na sebe musí logicky navazovat, předejdete tak zbytečně nachozeným kilometrům a nepořádku. Varná, skladovací a mycí zóna musí být ve vzájemném propojení. V praxi to znamená, že například lednice by měla být vedle další zásobovací zóny, myčka na nádobí by měla být v blízkosti dřezu a varná deska s troubou, by se také neměli nacházet na opačném konci kuchyně.

Rozmístění spotřebičů je nutné opravdu dobře promyslet. Aby se vám například nestalo, že při vykládání myčky si budete blokovat zásuvky do kterých chcete nádobí uložit.

Perfektní plán kuchyně vám usnadní nejen vaření, ale také údržbu pořádku a myslet musíte také na vaše zdraví, abyste tělo zbytečně nezatěžovali. Kromě rozmístění jednotlivých zón pro vás bude zásadní také výška pracovní desky. Tu si můžete nastavit podle vlastní potřeby, upravit si ji podle vaší vlastní výšky. Usazení dřezu by mělo být vyšší, protože jeho dno je logicky níže, než zbytek pracovní plochy.

Tvar a velikost

Tvar kuchyňské linky záleží nejen na vašich preferencích, ale také na možnostech kuchyňské místnosti, rozvodech a umístění oken a dveří. Varianty kuchyňských linek ve tvaru písmene L, jsou ideální pro menší prostory, velké místnosti si naopak mohou dovolit větší pracovní plochu ve tvaru písmene U. Praktickým řešením do menšího prostoru mohou být také souběžné linie, které ve výsledku nabídnou velký pracovní i úložný prostor a zaberou méně místa. Provedení dekoru je pak zcela na vás a vašem kuchyňském studiu.

Rustikální kuchyně (Zdroj: cz.gorenje.com)
Rustikální kuchyně (Zdroj: cz.gorenje.com)

Spotřebiče na míru

Výběr spotřebičů by při výběru kuchyně také neměl zůstat pozadu. Měly by odpovídat vašim reálným potřebám, ale i preferencím. Nemá cenu si pořizovat obří lednici, kterou nenaplníte, ani mikrovlnnou troubu, pokud víte, že ji nevyužijete. Při plánování nové kuchyně hrají prim vestavné spotřebiče, které nebudou vzhledově narušovat estetický záměr celé kuchyně, jsou elegantně uschované za kuchyňskými dvířky. I tady je dobré poradit se s odborníky.

Vestavné spotřebiče ocení také domácnosti, kde je obývací prostor spojený s kuchyní. S těmito společnými prostory se setkáváme nejen v menších bytech, ale i v nově postavených domech.

Gorenje, spol. s r.o. Poslat poptávku