Kvalitní sportovní povrch – to je výhra Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Blahodárné účinky sportu na naše zdraví doplňuje zábava a společenský charakter. Snad právě proto kolem nás vznikají nová centra sportu, tělocvičny a areály pro sport. Na těchto místech se setkáváme s čím dál tím kvalitnějšími povrchy, určenými speciálně pro sportovní radovánky. Vývoj v této oblasti nabral úchvatné tempo, takže mnohé technologie nám dokáží nabídnout komfortnější a zdravější variantu pro naše tělo a klouby, než jaké bychom nalezli v přírodě.

V hotelech, v tělocvičnách a v různých sportovištích provozovatelé investovali do umělých sportovních povrchů, které se nyní vyrábí v univerzálních variantách – tedy pro vnitřní i venkovní více účelová sportoviště.
Při výběru povrchu by mělo být splněno hned několik požadavků dohromady. Nejdůležitější je vybrat povrch odpovídající druhu sportu, který na určeném místě bude provozován. Od druhu povrchu se odvíjí konkrétní herní vlastnosti materiálu – např. manévrovatelnost, pružnost, odraz, protiskluznost apod. Moderní povrchy se vyznačují šetrností vůči kloubům a pro hráče představují vysoký komfort.
Jako další prvek by nás měla zajímat bezpečnost a odolnost sportovních povrchů a také údaje o jejich údržbě a čištění, abychom zachovali původní atraktivní vzhled.
Do budoucna se hodí informace o možnostech případných oprav.

Na trhu se pohybují dva typy povrchů Bergo: první typ tennis je určený pro sport – nejvíce však pro tenis a to díky svému složení. Pružný materiál tvoří UV stabilizovaný polypropylén s gumovými plnidly. Protiskluzový povrch s výstupky tvoří ideální podmínky pro kvalitní hru.
U typu multisport tvoří základ také UV stabilizovaný propylén, ale jako výplň se používají minerální plniva. Hladký povrch představuje optimální podmínky pro široké spektrum tradičních i netradičních sportů. Hodí se dokonce i pro inline bruslení.
Oba materiály jsou šetrné vůči životnímu prostředí a 100% recyklovatelné.
Foto Forward tenis
Foto Forward tenis
Pojďme se podívat na výhody unikátního systému Bergo. Pro sportovce tyto sportovní povrchy nabízí správnou pružnost, šetrnost ke kloubům a k zádům, správné tření a stejný odraz míče po celé ploše hřiště.
Mimo to nás na prvním místě jistě zaujme ekonomická výhodnost, která zahrnuje mimo jiné i bezproblémovou montáž.
Instalace spočívá v jednoduchém postupu, který se obejde bez šroubů a lepidel. Na rovný – asfaltový, betonový nebo jiný pevný podklad se pokládají jednotlivé kazety, které disponují patentovaným systémem zaklapovacích zámků. Sestavení i transport se tak stávají jednoduchou záležitostí, což činí tento systém optimální variantou i pro další využití.
Kromě sportovních aktivit Bergo můžeme použít i pro jednorázové akce – např. pro výstavy. Pokud dojde k poškození, stačí pouze vyměnit konkrétní vadné čtverce.
Foto Forward tenis
Foto Forward tenis

Drenážní kapacita patří k vlastnostem, které nás zajímají v případě venkovního použití ploch. U povrchů Bergo se setkáme s vynikajícími drenážními schopnostmi, které zaručuje kombinace děrovaného povrchu se spodním příčkovým systémem. Díky tomuto řešení dochází k rychlému vysychání po dešti aniž by docházelo k tvorbě nepříjemných kaluží. Výborná drenážní schopnost patří k vlastnostem, které ze systému Bergo činí celosvětově univerzální sportovní povrch, který přežije podmínky jakéhokoliv počasí na jakémkoliv světadíle.

Další přednost představují minimální nároky na údržbu. Ta spočívá v případě nutnosti v klasických postupech jako je mokré mytí, vysávání nebo občasné ostříkání vodou.

Ať už hrajete míčové hry, běháte, skáčete, nebo se věnujete úplně jinému druhu sportu, určitě rozpoznáte a oceníte fantastické vlastnosti kvalitních sportovních povrchů. Právě využívání nových technologií se významně podílí na kvalitě hry, ale také se promítne na našem zdraví.
Foto Forward tenis
Foto Forward tenis