Léčivá síla solných lamp Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Solné lampy léčí dýchací cesty a respirační choroby, oběhový systém, pozitivně podporují imunitu lidského organismu, pomáhají léčit alergie, ale i nemoci krevního tlaku a revma. Životadárným zdrojem jsou právě krystaly soli ze vzácného 250 miliónů let starého solného ložiska nacházejícího se na hranici Kašmíru (pohoří Himálaje rozprostírající se na území států Nepál, Čína a Indie). Ložisko je památkou na vyschlé moře, které se zde kdysi rozlévalo. Důležitý je právě obsah zde těžených solných nerostů, díky kterému má tato sůl výrazné léčebné účinky. Sůl je těžena z hloubky 400 - 600 metrů pod zemským povrchem, kde na ni nemělo žádný vliv znečištění životního prostředí. Tato sůl je zcela v přírodním stavu, je bohatá na minerální látky, je nečištěna a těžena i zpracovávána mechanicky - ručně.

Solné lampy ionizují vzduch

Krystaly soli jsou především vynikajícími ionizátory vzduchu, přičemž proces ionizace vzduchu se ještě více zesiluje zahřátím (rychleji se do ovzduší uvolňují právě soli). Vzniká tak podobná atmosféra, jakou najdeme v blízkosti vodopádů a u moře (samozřejmě i v solných dolech). Pokud zrovna nechcete za nemalé peníze navštěvovat přírodní či uměle vybudované solné jeskyně, můžete si takový ionizátor, jehož účinky urychlíte zahřátím, koupit v malém vydání jako příjemnou součást interiéru.

Hovoří se též o zpomalování stárnutí a eliminaci takzvaného elektrickému smogu z technických výdobytků současnosti. Jako zdroj elektrického smogu jsou uváděny mikrovlnné trouby, mobilní telefony, počítače a jejich monitory, televizory, rádia, vysavače atd. Elektrický smog prý zvyšuje koncentraci pozitivních iontů, čímž narušuje elektrickou rovnováhu, způsobuje patologický energetický deficit, jehož účinky jsou podobné únavovému syndromu. A právě solné lampy uvolňují negativní ionty, čímž pomáhají nastolit elektrickou rovnováhu.

Účinnost ionizace je zvyšována zahřátím pomocí čajové svíčky a nebo žárovky, které umístíme dovnitř lampy (krystalu).
Solná lampa
Solná lampa
Solná lampa
Solná lampa

Účinek barev

Pozitivní je i účinek barev solných lamp, které získávají díky přírodním přísadám železa a manganu. Toto zbarvení vytváří při osvětlení zevnitř příjemné, tlumené, harmonizující světlo, které je vynikajícím „zklidňovačem“ nejen před spaním. Solné lampy proto vytvoří příjemnou atmosféru, působí příznivě na naši psychiku, zklidňují nás, hladí. Dovolí nám odpočinout si od shonu, naladíme se na pocity harmonie, klidu, zlepšíme si náladu. Proto jsou solné lampy ideální do ložnic, dětských pokojů, ale i pracoven a kanceláří.

Je jen na nás, jakou barvu si vybereme ve škále od bílé do červené - růžovou, oranžovou, žlutou, hnědou, … A dokonce i bílá barva může být sněhobílá, našedlá, béžová, nažloutlá, ledová, ale i sklovitá.

Podle barvy lampy si vybíráme i její účinek – bílá barva je výborná při bolestech hlavy, červená do nás napumpuje energii, oranžová vytváří uvolnění, pohodu – relaxujeme, hnědá podporuje držet více při zemi lidi až příliš zasněné, růžová otužuje srdce, žlutá pomáhá trávení, ledvinám a játrům. Hovoříme o takzvané chromoterapii, která je dnes běžnou součástí vybavování interiérů, podsvětlování vířivek, nábytku atd. Volbou vhodné barvy se zbavíme nespavosti, potlačujeme své neurotické sklony apod.

Solné lampy jsou ideálně pro lidi duševně pracující, studující, prostě více přemýšlející.
Solná lampa
Solná lampa
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com