Leden: Jak správně založit zahradu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Zahrada je nejen atraktivním šperkem vašeho domu, je také místem odpočinku a relaxace celé rodiny. Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy uvažovat o založení zahrady. Měla by se proto sejít celá rodina, každý její člen by měl ujasnit, jaké má představy a nároky a měl by se najít společný kompromis.

Důležitý je tvar

Před samotným započetím prací je třeba v klidu přemýšlet, jaké by mělo být rozložení celé zahrady. Můžete se držet jak pravidelnosti, tak různých geometrických vzorů. Pokud si nejste jisti, pomocí lana či dlouhé hadice, kterým budete kopírovat terén, si můžete snadněji tvar budoucí zahrady představit. Navíc celkový tvar a ráz můžete ještě zhodnotit jestlikže je to možné z okna, balkonu či jiného vyvýšeného místa.

Určete si styl zahrady
Dále důležitým prvkem je určit styl, který je vhodné dodržovat. Není vhodné různé styly mezi sebou kombinovat. Pokud toužíte po romantické zahradě, určitě by měla být od jara do podzimu plná květin. Moderní zahrada může vyjadřovat váš životní názor. Styl venkovské zahrady obvykle čerpá ze starých tradic. Obvykle zde převládá řada barevných trvalek včetně užitkové části s ovocnými dřevinami. Přírodní styl obvykle navazuje na okolní přírodu. Ideální je kombinace jehličnatých a listnatých dřevin. Neměly by zde však chybět kvetoucí rostliny a skupiny okrasných trav. Konvenční styl zahrady je založen na přísně rovných liniích záhonů a cest. Do takové zahrady se nejlépe hodí tvarované dřeviny, které pečlivě udržujeme střihem a stálezelené dřeviny. Orientální styl zahrady čerpá z asijské inspirace. Neměly by zde chybět kompaktní jehličnaté dřeviny a různé druhy travin. V tomto případě se ideálně hodí použít různé velikosti a barvy písků a kamenů. V orientální zahradě bys neměla chybět vodní plocha. Pokud chcete styl zahrady podřizovat dětem, určitě zvažte několik faktorů. Zahrada by měla být především bezpečná, neměly by v ní být vysazeny jedovaté rostliny. Dále bychom se měli vyvarovat ostrých hran a hrotů, o které by se mohly děti zranit. Vodní plocha v zahradě pro vás bude také znamenat starost. V takovém případě sen o jezírku posuňte na neurčito, až děti odrostou.

Jaké vysadit rostliny

V neposlední řadě máte v zimním období dostatek času z odborné literatury nastudovat, jaké rostliny byste chtěli do zahrady vysadit. Tím to však nekončí. Rostliny není možné vybírat na základě toho, zda se vám líbí nebo ne. Je především důležité sledovat, jaké rostliny si můžete dovolit z hlediska polohy ke světovým stranám, kvalitě půdy a u stromů jejich výškové parametry. Brzy by se mohlo stát, že by vám na zahradě vyrostla džungle. Obecně se dá říci, že byste se měli držet pravidlem poměru jehličnatých a listnatých dřevin 1:3.

Základní etapy založení zahrady:
1) terénní úpravy, srovnání terénu, doplnění zeminy;
2) výsadba pomalu rostoucích dřevin, které tvoří jakousi kostru celé zahrady, založení jezírka;
3) založení trávníku;
4) výsadba keřů, rostlin;
5) realizace altánu, pergoly.

Již zpočátku se připravte na fakt, že založení zahrady obnáší spoustu práce a času. Pokud jste naprostí laici co se týče zahradních prací a dřinu chcete přenechat jiným, obraťte se na odborníky. Počítejte však, že budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Na druhou stranu odborník práci zvládne díky speciální zahradní technice mnohem rychleji a v neposlední řadě hlavně odborně. Máte záruku, že se vyvaruje chyb, kterých byste se snadno dopustili vlastní neznalostí a nezkušeností. Vyplatí se oslovit více firem, které vám zpracují cenovou nabídku včetně návrhu zahrady. Vy už si snadněji vyberete návrh, který vás oslovil. Při výběru se také nezapomeňte informovat na fakt, jakou záruční lhůtu je vám firma schopna poskytnout.
Přečtěte si také lednový díl našeho seriálu Rok na zahradě: Leden na zahradě.