Zamlžená okna jsou znakem, že to s větráním není v pořádku Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Práce z domova se ukázala být efektivní ochrannou proti koronaviru, bohužel ji však nejde aplikovat donekonečna. Na pracoviště se tak dříve či později budou muset vrátit statisíce úředníků, učitelů, administrativních pracovníků, účetních a dalších lidí. A do dílen či provozoven se vrátí také manuálně pracující. Proto je třeba se zamyslet nad tím, jaký vzduch v práci dýcháme, a jak moc je bezpečný.

Čistý vzduch především

Koronavirus není jedinou nemocí, která se přenáší vzduchem. Současná pandemie však ukázala, jak důležitý pro nás čistý a bezpečný vzduch je. Proto by na žádném pracovišti neměla chybět čistička vzduchu. Její velikost a výkon by měl odpovídat prostorám, v nichž má fungovat. V malé kanceláři pro několik osob postačí model určený pro domácnosti, dílna s vysokým stropem a několika desítkami zaměstnanců bude vyžadovat profesionální řešení na míru.

Různé druhy filtrů

Čistička sama o sobě není dostatečná, byť jde o krok správným směrem. Důležité je vybrat také správný filtr. Prašné průmyslové provozy, respektive zaměstnanci v nich, ocení kvalitní HEPA filtr. Ten ze vzduchu filtruje anorganické částice, včetně těch mikroskopických. Ochrání také před viry, které jsou někde na rozhraní mezi živým organismem a neživou hmotou.

Kromě virů nás ovšem ohrožují i bakterie, roztoči nebo plísně. Proti těm efektivně zakročí uhlíkový filtr, který funguje principu bioaktivního uhlí. Na organické nečistoty ve vzduchu funguje excelentně. Je vhodný zejména pro kancelářské provozy, které nejsou příliš vystaveny anorganickému znečištění.

Odvlhčovač v koupelně
Odvlhčovač v koupelně

Vlhkost přeje bakteriím

Zejména na podzim a v zimě je dobré bojovat také proti nadměrné vlhkosti vzduchu, která podporuje šíření a růst bakterií. Škodí ale také elektronice a výrobním strojům, navíc může poškodit skladovaný materiál. K tomuto účelu skvěle poslouží odvlhčovač vzduchu. I u něj platí, že při výběru je třeba brát v potaz velikost a typ místností, které bude přístroj odvlhčovat.