Multifunkční budova Kliniky Dr. Pírka je propojená s přírodou Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

S respektem k pacientům, k přírodě i k prvorepublikovému dědictví vznikla nová multifunkční budova Kliniky Dr. Pírka. Majitelům záleželo hlavně na funkčnosti, účelnosti a estetickém provedení. Důležitým prvkem je světlost a prosklení budovy, na němž si dal architekt záležet. I proto se projekt uchází o titul STAVBA ROKU 2018.

Klinika Dr. Pírka má více než osmdesátiletou tradici. První budova kliniky byla vystavěna ve 30. letech minulého století. Už tehdy byla pečlivě připravována ve spolupráci s architektem Vladimírem Wallenfelsem, jenž vytvořil oceňovanou funkcionalistickou budovu. Rovněž nyní, po osmdesáti letech, vybírali potomci zakladatele autora nové stavby stejně pečlivě jako jejich předci.

Stavba pro pohodlí pacientů

Prof. Ing. arch. Martin Rajniš se ujal zadání, jehož záměrem bylo vytvořit nemocnici, která zahrne prvky moderního zdravotnického zařízení a současně bude dýchat přátelským prostředím. Dalším předpokladem bylo vytvořit projekt, jenž bude citlivě zasazen do přírodního prostředí přilehlého lesoparku. To se podařilo. Budova je přímo spojena s parkem areálu lávkou pro pěší. 
Architektonické řešení budovy citlivě ctí hlavní účel, tedy poskytování lékařské péče. Dbáno je na pohodlí pacientů. V budově je nejen ambulantní péče, fyzioterapie a lékárna, ale jsou zde také prostory pro odborné semináře a přednášky. Lidé zde najdou moderní čekárny, kavárny a restaurace.

Propojení budovy s přírodou

Zajímavé je zasazení budovy do okolního prostředí. Stavba obepíná skalní vyvýšeninu, na níž stojí starší část areálu kliniky. Jedná se o štíhlou podélnou hmotu, jež je svými geometrickými vlastnostmi podobná skále, u níž je umístěná. 
Je postavená takzvaně do zatáčky. Kopíruje okolní komunikaci a zároveň je zasazena do terénu lemovaného vzrostlými stromy. Na jižní straně budovy je lehká skleněná fasáda. Na severní fasádu byly naopak použity kameny v barvě sousedící skály.
Klinika Dr. Pírka - vstup a vestibul
Klinika Dr. Pírka - vstup a vestibul

Světlo a prosklení jsou důležité

Architekt Martin Rajniš si dal velmi záležet, aby docílil kontrastu mezi těžkou skálou a lehkou prosklenou sousedící fasádou. Světlost a prosklení budovy jsou důležitými prvky prolínajícími se celou stavbou.
Klinika Dr. Pírka je architektonicky zajímavou stavbou nezvyklého tvaru, která podtrhuje celek prvorepublikového areálu. Zasazení stavby do krajiny je rovněž nevšední. Z tohoto důvodu ji investoři přihlásili do soutěže STAVBA ROKU 2018. 
Multifunkční budova Kliniky Dr. Pírka soutěží o titul STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro něho můžete během září na webu www.stavbaroku.cz. Tato prestižní soutěž oceňuje kvalitní stavební řešení, architektonickou nápaditost a řemeslnost.
Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství Poslat poptávku