Bytová klimatizační jednotka

Ne vždy stačí pro ochlazení místnosti ventilátor. Pořídit si klimatizaci není složité, když víte jak na to. Poradíme vám, na jaké parametry se zaměřit při nákupu klimatizace.

Třída energetické účinnosti

Nová mobilní klimatizace do bytu nebo do domu zahrnují parametry, kterým je vhodné při nákupu věnovat pozornost. Dobrá klimatizace do bytu je především zařízení s vysokou efektivitou práce. Při výběru domácí klimatizace věnujte pozornost především třídě energetické účinnosti zařízení. Klimatizace třídy A +++ spotřebuje nejméně elektřiny.

Energetická účinnost chladících zařízení

Důležitým parametrem bude také energetická účinnost chladicích zařízení, známá jako SEER, která definuje sezónní hodnocení energetické účinnosti. Tato účinnost se měří v režimech chlazení i vytápění. Nejlepší modely klimatizací u nás dosahují hodnoty 8,5.

Energetický štítek

Důležitým parametrem, který má přenosná klimatizace mít, je také energetický štítek, který definuje předpokládanou spotřebu elektřiny dané klimatizace. Při výběru klimatizace pro naše bydlení zaměřte zvláštní pozornost všem výše uvedeným parametrům.

Při výběru klimatizace pro byt o rozloze 40 metrů čtverečních stačí zařízení s výkonem přibližně 3 kW. Byt o rozloze 60 - 70 m2, účinně ochladí klimatizace s výkonem 7 kW. Na druhé straně, klimatizace do domu o 100 metrů čtverečních bude vyžadovat zařízení s výkonem nejméně 10 kW.

Kolik elektřiny spotřebuje klimatizace pro byt?

Dobrá domácí klimatizace je klimatizace, která se vyznačuje nejen tichým provozem, ale také vysokou energetickou účinností. Abychom mohli hovořit o nejnižší možné spotřebě elektřiny, vyplatí se investovat do nákupu domácí klimatizace třídy A +++.

Podle odborníků v oboru zůstává klimatizace s dělenou technologií nejlepší a nejekonomičtější volbou dneška. Její provoz je založen na použití dvou jednotek - vnitřní a vnější, propojené pomocí hydraulické a elektrické instalace. Spotřeba energie je ovlivněna instalací invertorového kompresoru s proměnlivým výkonem v klimatizační jednotce. Je třeba zdůraznit, že obvykle platí, že čím vyšší je cena chladicího systému, tím lepší jsou jeho výkonové parametry a v důsledku toho nižší provozní náklady. Pokud nechcete investovat vysoké částky, můžete použít stojanový ventilátor, který je levnější, ale méně účinný.