Vánoce a hromada obalů (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Svátky klidu, pokoje, míru. Čas radosti a štěstí ze setkání, vzácné okamžiky společně strávené s blízkými lidmi, chvíle obdarování. A když se povzneseme nad to jiskřivé kouzlo? Vánoční svátky jsou také dobou, kvůli které přetížíme svůj rozpočet do extrémů, rozcupujeme vlastní kalorické tabulky a vyprodukujeme neuvěřitelnou spoustu odpadků.

Kolik těch odpadků asi tak je? Přesná čísla se pohybují na úrovni odhadů, ale pořád platí, že firmy zabývající se svozem našeho komunálního nepořádku musí po svátcích posílit. Celkový objem se v posledním měsíci roku totiž od běžného celoročního průměru odchyluje zvýšením o 25-30 %. A sváteční čas se dá přepočíst na 5,3 % podílu z celkové produkce odpadů na osobu/rok. Tedy něco kolem 25 kilogramů komunálního odpadu, jen za pár dní. Je v tom všechno od zbytků z kapra, torzo vánočního stromku, lahví šampaňského, zamaštěných ubrousků, střepů, konzerv. Jen si to představte – na čtyřčlennou domácnost metráková hromada, vyprodukovaná kvůli svátkům. Ještě štěstí, že je to jenom jednou za rok.

Vánoční odpad, to není jen papír (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční odpad, to není jen papír (Zdroj: Shutterstock)

Třídit dává smysl

Největší část, ne vždy váhou ale objemem rozhodně ano, z toho tvoří vcelku očekávatelně obaly. Protože všechna ta hmotná krása a radost vzešla z krabic okrášlených papírem, a uvnitř byla často chráněna polystyrenovou či bublinkovou výplní, pěnovými fóliemi anebo plasty z PVC. O něž obdarovaní zpravidla nestojí (jestli stojí o dárky, které dostali, to už je trochu jiný případ). Celý vtip je v tom, že vánoční příval odpadů do kontejnerů směsného odpadu na vesnicích i ve městech nemusí hned po svátcích popelářům připomínat biblickou pohromu a Soudný den popelnic, když bude včas správně roztříděný. Protože když skončí plasty ve žlutých a papír v modrých kontejnerech na tříděný odpad, tak jak to má být, přestanou být nepotřebnou veteší a stanou se sekundárně zužitkovatelnou surovinou.

Třídění má rozhodně smysl (Zdroj: Shutterstock)
Třídění má rozhodně smysl (Zdroj: Shutterstock)

Tříděním umenšujete haldu nevyužitelného komunálního opadu, který má šanci zamířit leda tak do spalovny. A vracíte něco, co má ještě potenciál, k dalšímu zužitkování. I když novoročním předsevzetím třeba úplně nefandíte, anebo si o domácí ekologii smýšlíte skepticky, třídění vánočních odpadů byste podcenit neměli. Je to čas, kdy se dá – za relativně krátkou dobu a s vynaložením nevelkého množství vlastní energie - opravdu hodně změnit. Navíc si tu kapacitně můžete natrénovat třídění odpadů na zbytek roku, protože odpady z vánočních dárků jsou rafinovanou a názornou školou.

Třídící linka (Zdroj: Shutterstock)
Třídící linka (Zdroj: Shutterstock)

Velké a malé krabice

Začneme u těch nejsnazších kousků. Kartonových krabic. První otázka, která by vám měla proběhnout hlavou, zní: „Nebude se to ještě někdy hodit?“. Vážně. Pokud přes rok posíláte balíčky, jistě víte, jaký je kumšt sehnat na poslední chvíli dobrou krabici. Nebo jak moc vám zkomplikuje posílání balíčku to, že musíte kartonovou krabici nejdřív koupit někde k obalových materiálech nebo papírnictví. Sice za pár korun, ale je to cesta navíc. Takže zrovna u vánočních kartonových krabic se může vyplatit je jen rozebrat naplacato, a odložit pro další použití. Nehodily by se na stěhování? Možná byste do nich mohli balit dárky i za rok? Třeba existuje nějaká další alternativa využití, od domečku pro křečka až po papírový hrad pro děti? Pokud takovou veteš doma schraňovat nechcete, patří do modrého kontejneru. Je užitečné je zbavit lepivých součástí, izolep a polepů, aby to byl opravdu jen papír. Porcovat ani svazovat dohromady je přitom nemusíte, stačí je jen splácnout.

Překvapení uvnitř

Obálky s bublinkovou fólií uvnitř se často používají k přepravě drobné spotřební elektroniky, knih a dalších tiskovin. Je to praktický vynález, jehož limitem je dvojtvářnost odpadu. Papír propojený s plastem. Co s tím? Pokud vás nenapadá alternativa využití, je nejlepší takovou obálku rozstřihnout napůl, a pak už jde plastová výplň snadno oddělit. Obálka opatřená „okýnkem“? Nemusíte se s ní trápit, může do papírového sběru vcelku. Papír s kancelářskými svorkami například u tištěných překladů návodů k použití, dohromady scvaknuté listy? S odstraněním svorek se trápit může i nemusíte, modrý kontejner to stráví. Obalová folie, měkčený matný sáček obalující elektroniku, chránící ji před vlhkostí a prachem? Jasný plast, který patří do žlutého kontejneru. Designově tvarované papírové krabičky, v nichž byl produkt uložen? S přehledem je můžete odložit do modrého kontejneru, a nevadí ani malé (obvykle kulaté) polepky.

Odpad nikdy neubývá (Zdroj: Shutterstock)
Odpad nikdy neubývá (Zdroj: Shutterstock)

Zrádný recyklovaný papír a polystyren

Sáčky z plastu, měkčeného i tuhého, igelit? Tam je to jasné a žlutý kontejner se na ně už těší. U vázacích drátků, šněrujících sluchátka a kabely, je to drobet složitější. Jsou to jen kousky plastové šňůry, anebo v sobě mají i kovový drátek? V prvním případě patří do plastu, v druhém se s nimi raději nemořte, a přihoďte je do hromádky netříděného odpadu. Jsou to jen gramy. O dost větší chyták – do objemu i co váhy – jsou výplně, chránící výrobky před poškozením. Tvarovaný polystyren a recyklovaná papírová plata (nápadně připomínající plata od vajíček). Polystyren patří do žlutého kontejneru, je to plast. Podivný, ale pořád plast. Ale pozor – ona už mnohokrát z papíru recyklovaná plata – do papíru nepatří. Už toho mají za sebou opravdu hodně, systémem recyklace se několikrát protočily, a nic z nich už nebude. Patří do směsného odpadu. Lepicí pásky a odstřižky izolepy, které držely krabice pohromadě a jsou teď zmuchlané dohromady? Je to už rovněž směsný odpad.

Kletba balicího papíru

Třídění odpadů samo o sobě není těžké, ale musí se nechat, že si to kolem svátků vůbec neulehčujeme. Protože je tu ještě ta hora papíru, spotřebovaná na balení dárků. A není papír jako papír. Například ten krásný na omak, křídový, do modrého kontejneru nepatří. Správnou adresou je pro něj směsný odpad. Do modrého patří klasický balicí papír, bez povrchové úpravy nebo s jednoduchým barevným potiskem. Papíry lesklé, s třpytkami, tvarováním, nástřikovou formou povrchové úpravy a papíry voskované, ty už zase patří do odpadu směsného. A hodí se ještě doplnit, že v kontejnerech na papír není místo pro papírové obaly znečištěné, potřísněné a hlavně mastné. Ty sem, stejně jako posmrkané papírové kapesníky a ubrousky nepatří.

Drobnosti a sklo? Žádný problém

Nápor odpadů k třídění ustát na jiných frontách je o dost snazší. U skleněných lahví se nemusíte prát s vinětami, jejich zpracovatelé je odstraní, takže je doma odmáčet nemusíte. Zrovna tak nemusíte svádět zápas s kovovými kroužky kolem hrdel lahví. Sklo ani nemusíte drtit a rozbíjet na menší kousky. Úplně stačí, když jen nepopletete, jestli patří do čirého nebo barevného skla. A maličkost – rozbité zrcadlo, i když je to pořád 7 let neštěstí – není sklo. Stará elektronika, kterou jste přes svátky nahradili novou? Patří do sběrného dvora. Samostatnou kapitolou jsou pak osychající vánoční stromky, které by neměly trůnit z popelnic s komunálním odpadem ani tvořit lesíky kolem kontejnerů. Buď je můžete nastříhat do hnědých popelnic na bioodpad, anebo si vyhlédněte sběrné místo, aby se z nich mohla stát štěpka. Města a vesnice sběrná místa pravidelně vyhlašují a jejich mapu uveřejňují.

Zkrátka a dobře, svátky Vánoc by měly být o klidu a pohodě. A o tom, že jejich oslavy neskončí hromadou neprotříděného odpadu.