Sekční garážová vrata (Zdroj: svet-oken.cz) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Garážová vrata na dálkové ovládání patří ke komfortu spousty rodinných domů. Nejsou jen praktická, ale zároveň mohou i designově zapadat, ladit k plotu, k fasádě, k oknům, dveřím a dalším prvkům na zahradě a na domě. Nová garážová vrata mají dlouhou životnost, obvykle vydrží minimálně několik desítek let bez nutnosti extra údržby. Existuje několik typů garážových vrat, ale u rodinných domů platí, že suverénně nejčastější a nejoblíbenější jsou sekční garážová vrata. Níže se však podíváme i na další typy garážových vrat, jejich přednosti i nevýhody.

Sekční garážová vrata – zajíždí ke stropu

Nejpoužívanější garážová vrata současnosti jsou právě sekční vrata. Nezabírají prostor kolem garáže, zajíždějí totiž pod strop v garáži. Jejich konstrukci obvykle tvoří lamely z ocelového plechu, které se při otevírání vysouvají po kolejnicích nahoru ke stropu garáže. Vrata mohou být i zateplená, mohou být v dekoru dřeva nebo jiných barvách. I cenově se jedná o optimální variantu. Ovládání sekčních vrat je nejčastěji dálkové, ale můžete mít i ruční otevírání vrat.

Sekční garážová vrata v tradičním dekoru dřeva (Zdroj: svet-oken.cz)
Sekční garážová vrata v tradičním dekoru dřeva (Zdroj: svet-oken.cz)

Rolovací garážová vrata – pro menší garáže

Rolovací vrata zabírají nejméně místa. Hliníkové lamely se jednoduše rolují na válec na stropu garáže. Výhodou je to, že jsou vrata levná a lehká, nevýhodou je pak horší tepelná izolace rolovacích garážových vrat. Tato vrata mohou být namontována před nebo i za otvor do garáže. Rolovací vrata se hodí pro menší garáže, protože nezabírají místo u stropu. Otevírání a zavírání vrat se obvykle řeší dálkovým ovládáním, ale opět je možno otevírat i ručně.

Rolovací garážová vrata
Rolovací garážová vrata

Výklopná garážová vrata – potřebují místo před garáží

Výklopná vrata patří k nejlevnějším, navíc se rychle a jednoduše namontují, nepotřebujete řešit žádné stavební úpravy. Otevírají se tiše, dají se zateplit, mají dlouhou životnost. Hlavní nevýhodou je celý systém otevírání vrat, kdy budete potřebovat před garáží dostatek místa, aby se vrata mohla vyklápět ven před vjezd do garáže. Právě z tohoto důvodu se výklopná vrata hodí jen někde. U výklopných vrat můžete mít i malá dvířka, takže nemusíte vždy při vstupu otevírat celá vrata.

Výklopná garážová vrata
Výklopná garážová vrata

Křídlová garážová vrata – dřevěná nebo plechová

Další variantou jsou klasická křídlová vrata, která mohou být vyrobena z různých materiálů. Nejčastěji jsou křídlová vrata dřevěná nebo plechová, ale běžně se materiály kombinují včetně PVC a prosklení. Nevýhodou křídlových vrat je nutnost dostatečného prostoru před garáží. Sice nezasahují do prostoru garáže, ale potřebují prostor před garáží, takže nejsou vhodná tam, kde se do garáže vjíždí přímo z ulice. Tato dvoukřídlá vrata mají obvykle dlouhou životnost, což však obecně platí pro všechny typy nových garážových vrat současnosti.

Posuvná garážová vrata – zabírají místo v garáži

Posuvná vrata jsou v podstatě sekční vrata, která nezajíždějí pod strop, ale zajíždějí po kolejnicích na jednu stranu garáže. Nevýhodou je to, že právě zabírají místo v garáži, ale mají i zajímavou výhodu – stačí je pootevřít a projdete dovnitř, nemusíte je vždy otevírat naplno, což šetří čas. Pomáhá to i v zimě, kdy při pootevření neunikne z garáže tolik tepla. 

Posuvná garážová vrata
Posuvná garážová vrata

TIP: Přečtete si, jak na údržbu a drobné opravy garážových vrat svépomocí.

V praxi se jasně ukazuje, že nejoblíbenější a i nejpraktičtější jsou bezesporu sekční garážová vrata, která zajíždějí pod strop. Výhodou je, že v dnešní době si můžete koupit garážová vrata v nejrůznějším barevném provedení, v různých dekorech a s různým designem. To všechno ocení hlavně majitelé rodinných domů, pro něž jsou garážová vrata stejně důležitá jako vchodové dveře. Je to to první, co vidí návštěvy, i to, co vidí majitelé každý den.