Péče o garáž po zimě vyžaduje kontrolu podlahy i garážových vrat. Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Garáž mnohdy totiž chrání velmi cenný majetek, a to jak před nepříznivým počasím, tak před zloději. Přestože bychom jí péči měli věnovat po celý rok, jarní období vyzývá k důkladnějšímu úklidu a údržbě. Zaměřit bychom se měli především na podlahu a garážová vrata, kterým v zimě mohla uškodit vysoká vlhkost.

Začněte generálním úklidem

Na jaře je vhodná příležitost dát garáž zase do pořádku. S posledním sněhem odtaje i voda, která tam za zimu pravděpodobně nadělala pěkný nepořádek. Podlaha v garáži je proto to první, na co byste se měli zaměřit. Nejdříve ji vykliďte a následně zbavte hrubých nečistot třeba koštětem nebo vysavačem.

K samotnému čištění vám pak dobře poslouží zahradní hadice nebo wapka. Skvrny od oleje na podlaze v garáži nejlépe vyčistíte speciálním přípravkem, ale můžete použít i běžné odmašťovače. Po umytí nezapomeňte garáž nechat dobře vyschnout a vyvětrat.

Při čištění podlahy můžete rovnou z obou stran umýt i garážová vrata a přitom je pořádně zkontrolovat. Jejich případnou opravu byste potom neměli odkládat. „Se složitějšími problémy, ke kterým patří například poničený pohon vrat, by se lidé měli obrátit na odborníky. Běžnou údržbu naopak zvládnou sami,“ vysvětluje Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, jež se zabývá produkcí garážových vrat.

Opravu garážových vrat neodkládejte, může být poškozený např. pohon vrat.
Opravu garážových vrat neodkládejte, může být poškozený např. pohon vrat.

Garážová vrata. Opravit či vyměnit?

Na poškození je přitom nejnáchylnější spodní těsnící guma vrat. Může ji poničit voda, která v zimě z auta pomalu odkapává a drží se na podlaze. „U garážových vrat se dále určitě vyplatí vyčistit a promazat vodicí lišty. Jen tak je jisté, že se kolejnice kvůli špíně a prachu, které se v nich usazují, nebudou zadrhávat,“ radí Petr Přichystal.

Pokud jsou dveře už staré, měli byste zvážit investici do nových. Jejich oprava vás totiž může přijít zbytečně draho. Nová vrata vynikají dobrými bezpečnostními prvky a díky chytrým technologiím je jejich ovládání pohodlnější. 

Při výměně vrat se přitom nemusíte bát zásadních stavebních úprav. Například sekční garážová vrata se vyrábí podle individuálních potřeb a při montáži se nezasahuje do okolního zdiva. Montáž garážových vrat zabere jen pár hodin. Můžete si vybrat i garážová vrata posuvná, rolovací nebo dvoukřídlá.

Sekční garážová vrata LOMAX jsou praktická i designová.
Sekční garážová vrata LOMAX jsou praktická i designová.

Co stojí za obnovu?

Ne vše se vyměňuje tak lehce a rychle jako vrata. Pokud jsou na zemi garáže praskliny nebo je povrch jinak poničený, měli byste zvážit opravu podlahy. K prasklinám může docházet kvůli nedostatečnému odvodnění a k jejich korekci budete potřebovat penetraci a opravnou hmotu. Přestože vyplnění prasklin není dlouhodobým řešením, na nějakou dobu vydrží.

Na jiných místech může být betonová podlaha vydrolená, případně nerovnoměrná. Pro vyrovnání povrchu dobře poslouží samonivelační hmota neboli samonivelační stěrka. Prvním krokem je stejně jako u předchozího postupu důkladné očištění a nanesení penetrace. Hmota se rozprostírá pomocí hladítka. Jedná se však o složitější proces. Zvažte proto, jestli by nebylo lepší svěřit práci profesionálům.

Některé nedostatky lze vyřešit i méně náročným způsobem, který zvládnete sami. Ideálním řešením je nátěr podlahy v garáži. Povrch tím nejen omladíte, ale zároveň si v budoucnu zajistíte snadnější údržbu a úklid. Nezapomeňte však natřít i pár centimetrů vysoký pruh na zdech, abyste ochránili omítku například při vytírání.

Kvalitní garážová vrata omezí tvorbu vlhkosti v garáži.
Kvalitní garážová vrata omezí tvorbu vlhkosti v garáži.

Problémům raději předcházejte

Nejlepší problém je ten, který vůbec nenastane. Proto každý rok na zimu garáž především vhodně připravte. Prostor by určitě měl mít odvětrání, aby se uvnitř nedržela vlhkost. Pravidelně potom kontrolujte, zda nejsou větrací mřížky zanesené. Také zajistěte, aby se teploty pohybovaly vždy nad nulou. Ale pozor, pokojová teplota může v kombinaci s rozpuštěnou vodou se solí vést ke korozi. Obecně se snažte udržovat garáž v suchu. Pravidelně vytírejte a ujistěte se, zda jsou odtokové kanálky průchozí. Ochráníte tak životnost mnohých částí automobilu a ušetříte si i spoustu starostí.

LOMAX & Co s.r.o. Poslat poptávku