Předvánoční trh (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Vánoční trhy jsou skvělé v tom, že zde najdete i věci, které se v prodejnách běžně nevyskytují. Na stáních se prodávají a někdy i přímo na místě vyrábí výrobky lidových řemesel, různé domácí i orientální pochutiny, koncentrace zvláštností zde bývá velká. Bohužel se na stáncích také často nedá platit kartou, musíte si proto na trh vzít dostatek hotovosti. A právě to je největším lákadlem pro kapesní zloděje. Předvánoční trhy pro ně znamenají žně. Jak se bránit?

1. Jdete nakupovat a ne na ples či do divadla. Proto nechte cenné šperky, drahé hodinky a jiné předměty, které by kapsáře zbytečně lákaly, doma. Pěkně zamčené v trezoru zde budou v bezpečí!

2. Nechlubte se. Především pak penězi. Otevřít peněženku a nechat na okolo stojící vykouknout tučný štos bankovek, není opravdu dobrý nápad. Představa takového úlovku může dokonce vést i k násilnému trestnému činu. Určitě se pak na vás nalepí parta kapsářů, pokud jeden z nich obsah vaší peněženky uvidí. Větší objem peněz si nechte zvlášť, nejlépe v druhé peněžence na dně batůžku, který nebudete nosit v tlačenici na zádech, ale naopak na prsou. V peněžence, kterou máte po ruce, si peníze navíc rozdělte do více přihrádek. Nechlubte se ani hlasitě, na vyprávění, co jste si kde a za kolik pořídili, se najdou vhodnější místa, než jakými jsou vánoční trhy.

Neusnadňujte kapsářům jejich
Neusnadňujte kapsářům jejich "práci" (Zdroj: Shutterstock)

3. Určitě si kupujte a noste pouze bezpečné tašky, batohy a ledvinky, nejlépe s dvojitými zipy a různými zámečky. Nejhorším řešením jsou volně visící a otevřené kabelky. Určitě je vhodná taška přes rameno s pevným popruhem, který není snadné odříznout, navíc pevně uzavřená. Ideální je též nosit tašku vepředu, nikoli na boku či dokonce vzadu. Je dobré mít o ní stále přehled. 

4. Určitě je dobré s sebou brát jen nezbytnou hotovost a kartu. Pokud bude třeba další hotovost, stačí dodatečně vybrat v bankomatu. Pokud je to jen trochu možné, je vždy lepší využít bezkontaktní platby včetně plateb mobilem a chytrými hodinkami.

Kapsáři jsou neobyčejně drzí (Zdroj: Shutterstock)
Kapsáři jsou neobyčejně drzí (Zdroj: Shutterstock)

5. Pokud máte oblečení s vnitřními kapsami, určitě je využijte. Jestliže si navíc svrchní část oděvu ještě zapnete, kapsář to bude mít o dost těžší. Uschování věcí neplatí jen pro peníze a peněženku, ale i mobil či hodinky, také se kradou velmi často. 

6. Dávejte pozor na dění okolo sebe. Náhlý rozruch, pád, uklouznutí apod. mohou být jen vábničkou hozenou jedním z party kapsářů. Zatímco se soustředíte na rozruch, jiní se soustředí na vás. Vůbec je lepší se pokud možno vyhýbat rušnějším a ucpanějším místům. Když se lidé tlačí tělo na tělo, zlodějům se krade snáz. Strčí do vás někdo, upadne o vás na zem, chytí vás rukou za rameno? Pozor!

7. Své věci samozřejmě nenechávejte nikde volně ležet. Ani vedle sebe na židli či lavičce, když zrovna odpočíváte a vychutnáváte si punč či kávu. O svých věcech mějte vždy přehled, mějte je stále na dohled a ve svém dosahu.

O svých věcech mějte stále přehled (Zdroj: Shutterstock)
O svých věcech mějte stále přehled (Zdroj: Shutterstock)

8. Nikdy si sebou neberte všechny osobní doklady a určitě je nenoste v peněžence. Vezměte si jen ty nejdůležitější. Na vánoční trhy stačí obvykle občanský průkaz a platební karta. Řidičák, technický průkaz od automobilu a kartička zdravotní pojišťovny mohou zůstat v palubní desce zamčeného automobilu. Zloději bohužel nevrací peněženky zbavené peněz. Zároveň je dobré mít někde schovaná důležitá čísla (pro zablokování kreditní karty či mobilu apod.). Předejdeme tím dalším škodám.

9. Jednejte instinktivně. Pokud se vám něco nezdá, cítíte se být manipulováni apod., jednejte. S rodinou a přáteli si navíc vždy domlouvejte místa, kde se po určité době sejdete.

10. Než usednete do automobilu a pojedete z vánočního trhu domů, vše si překontrolujte. Často lidé zjistí, že byli okradeni, až dodatečně. Neprodleně samozřejmě volejte v takovém případě policii.

Vždy jde především o to, aby se vánoční svátky vydařily pokud možno bez zbytečné újmy. A právě vánoční trhy mají svou neopakovatelnou atmosféru a výrobky, které jinde najdete jen těžko. S tím jsou však spojené i stinné stránky. A jednou z nich jsou právě zlodějské žně. Udělejte všechno proto, aby lapkové měli právě letošní Vánoce co nejchudší.

Vánoční trhy (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční trhy (Zdroj: Shutterstock)

KAPSA TÝM

KAPSA TÝM je vlastně pravý opak kapsářských gangů, jde o tým kriminalistů (oddělení obecné kriminality prvního policejního obvodu v Praze), který se každoročně obrací v souvislosti s Vánoci na veřejnost. Ne že by kapsáři neřádili po celý rok, ale před Vánoci nelení žádný z nich. Situaci jim navíc usnadňuje předefinování trestného činu podle výše škody. 10 tisíc korun je hodně a mnozí z nás ani tolik nevydají za všechny vánoční dárky. Obzvláště pak v době krize.

Kapsa tým každoročně upozorňuje, že obzvláště nebezpečné je popíjení u stánků s vánočním punčem, medovinou a jinými dobrotami. Člověk opilý je méně pozorný, začíná se vychloubat a je tedy snadnějším terčem kapsářů. Nebezpečné je také nosit s sebou stále se zvětšující objem dárků. I zabalené dárky jsou vítaným lupem. Čím dražší, tím lépe. Raději si udělejte přestávku, dojděte si na parkoviště a dosud zakoupené dárky zamkněte v zavazadlovém prostoru svého vozu. Nakonec se vám i uleví, nebudete ověšeni jako vánoční stromek. Ovšem obezřetní buďte i při nakládání zakoupených věcí do automobilu. Sledujte okolí a vlastně vůbec nejlepší bude přeparkovat jinam.

Pozor! Peněženka v zadní kapse není dobrý nápad (Zdroj: Shutterstock)
Pozor! Peněženka v zadní kapse není dobrý nápad (Zdroj: Shutterstock)

Bohužel fígle a rafinovanost kapsářů jdou s dobou, takže kapsář může být právě ten nejlépe oblečený frajer na tržišti či ta slečna, která vypadá, jako by právě sestoupila z modelingového mola. Celek se podtrhne intelektuálními brýlemi a iluze je dokonalá. Anebo strýc, který vypadá jako pekař od stánku s vánočním pečivem. Anebo důvěryhodná babička o holi. Dosti velká míra paranoi se na vánočních trzích určitě hodí! Když to řekneme mírněji, pak ostražitosti a nedůvěry.

Vánoční trhy (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční trhy (Zdroj: Shutterstock)

Perlička na závěr: Kapsář je především nikoli kapesní zloděj, ale závěsný pás s kapsami, který sloužil k ukládání věcí. Obvykle býval látkový a umisťoval se hlavně jako interiérový doplněk na stěnu či nábytek. Dalším významem slova kapsář je brašna s kapsami, která se nosí zavěšená za opaskem. Nejčastěji slouží k přenášení nářadí. Dříve se také kapsář říkalo velké kapse, která byla součástí oděvu (třeba zástěry), případně se přivazovala k pasu.

Zdroj: policie.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, egoman.cz, Wikipedia