Není hypotéka jako hypotéka IV. díl Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Kdo má zájem o hypotéku a začne se informovat u jednotlivých bank a sledovat různé nabídky, narazí jistě na sazby, které se pohybují pod 3%p.a..
Hypotéka zatížená nízkou splátkou pochopitelně generuje i nízké splátky hypotéky, které jsou atraktivní a klienta lákají.
Klient se dnes dočítá o tom, že úrokové sazby jsou na svém minimu. To je fakt, který se zakládá na pravdě. Prognózy do budoucna nehovoří o dalším snižování sazeb, sazby prakticky již snížit nelze. Je tedy možné do budoucna spíše očekávat jejich mírný nárůst. V srpnu již některé banky k navýšení sazeb v řádu 0,2% - 0,4% přistoupily.

Fixace na jeden rok - volit či nevolit?
Všeobecně nelze o žádné nabídce říci, že je pro každého tou nejlepší a nebo nejhorší volbou. Tak je tomu i u volby fixace délky úrokové sazby.

Klient, který v krátkém horizontu, nejlépe do jednoho roku bude mít zájem umořit velkou část hypotéky, by rozhodně roční fixaci zvažovat měl. Vždyť při změně sazby mu banka umožní platit libovolnou část bez sankce a to je to co potřebuje. Nejčastěji této možnosti využívají klienti, kteří si berou hypotéku na pořízení nového bydlení, nejčastěji výstavbu nové nemovitosti. Většinou bydlí v jiné nemovitosti a tu hodlají po dokončení nové nemovitosti prodat. Z těchto prostředků by rádi umořili nezanedbatelnou část hypotéky.

Ten, kdo po roce trvání hypotéky nezvažuje podnikat s hypotékou zásadnější kroky a jen přijme od banky novou nabídku, měl by spíše zvažovat delší období fixace. Po jednom roce trvání hypotéky je, díky prognózám do budoucna, pravděpodobné, že již nebude klientovi nabídnuta tak atraktivní sazba jako nyní.

Fixace na 5 let - zlatá střední cesta?
Fixace na dobu 5-ti let patří dlouhodobě mezi nejčastěji volenou možnost klientů. Horizont fixace je pro klienta rozumně dlouhý. Pokud neplánuje reálný příjem finančních prostředků, je schopen v tomto horizontu nějaké prostředky naspořit a při změně sazby je do banky vložit.
Současné úrokové sazby na dobu 5-ti let jsou zajímavé a lze říci, že se jedná o velmi rozumnou volbu.

Fixace na celou dobu splatnosti hypotéky?
Hlavním smyslem této volby je zejména jistota. Při současných velmi nízkých úrokových sazbách hypoték má klient zájem o zajištění výhodné sazby na co nejdelší dobu. Banky nabízejí fixaci úrokové sazby až na 30 let.

Fixací na dobu splatnosti si tak klient může zajistit garanci sazby po celou dobu úvěru a tím tak neměnné podmínky.

V příštím díle budeme pokračovat v tomto tématu.
Srovnat nabídky jednotlivých bank a vybrat tu, která nejvíce vyhoví požadavkům klienta je možné s pomocí nezávislého makléře.