Nízkoenergetický dům je řešením do budoucna Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Slyšeli jste již o tom, že samotný dům může šetřit? Existují ekologické stavby, které vám ušetří během samotného bydlení spoustu peněz, které byste museli vynaložit za energie. Vzhledem ke stále vzrůstajícímu tempu růstu cen za energie je o čem přemýšlet. Řešením je nízkoenergetický rodinný dům.
Dříve při budování nízkoenergetického rodinného domu bylo třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Nyní je však situace jiná. Ekologický dům vyjde zhruba na stejné peníze jako dům neekologický. Existují také firmy, které se speciálně věnují těmto stavbám, tedy již mají v tomto ohledu značné zkušenosti.

Pokud vám pojem nízkoenergetický dům nic neříká, je na čase vás s ním seznámit. Je to dům, jehož spotřeba energie se pohybuje mezi 50 – 60 kWh/m2/rok.
Abychom dosáhli takovéto spotřeby, je třeba dům navrhnout tak, aby byl vybudován pomocí snadno dostupných materiálů. Důležité je také neopomenout, aby úspora nikdy nebyla na úkor pohodlí obyvatel domu. Myslete na to, kdo nejdříve více připlatí, v budoucnu více ušetří. Pro nízkoenergetický dům jsou důležitými prvky: izolace, správné odvětrání, dvojitá nebo ještě lépe trojitá skla oken.

Berte v úvahu, že čím je dům jednodušší, tím méně tepla ztrácí. Obvykle použitím různých složitostí v podobě výstupků a členitostí stěn ztrácíme energii. Dále je základem nízkoenergetických domů výborná izolace. V zimě hřeje, v létě chladí. Tloušťka tepelné izolace těchto domů má být minimálně 20 cm, přičemž obvodové stěny mají tloušťku 25 – 55 cm. Realizací poctivé izolace se vyhneme tepelným mostům.
Je nutné kontrolovat napojení a přechody, kde by mohlo teplo unikat. Jde zejména o přechody:
  • mezi oknem a stěnou
  • mezi dveřmi a stěnou
  • napojení parapetů, prahů
  • napojení šachet a komínů
  • mezi stěnou a střechou
Jako izolační materiály lze použít minerální vatu nebo vlnu, polystyren, slámu nebo konopí.

Další důležitou roli hraje správné větrání. Abychom snížili tepelné ztráty větráním, je třeba zajistit vzduchotěsnost domu. Je nezbytné zajistit správné odvětrání, aby byla z domu odvedena vlhkost, která vzniká pobytem osob (dýcháním a pocením) a jejich činností (vaření, praní, koupání, sušení prádla).
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů
Nestačí jen pravidelně otevírat okna. Větráním okny navíc ztrácíme teplo. Řešením je mechanická výměna vzduchu. Větrání a vytápění je sdruženo do rekuperační jednotky. Odpadní vzduch, který v domácnosti vzniká se nevypouští ven, ale je veden do výměníku, který teplo využije k ohřevu studeného vzduchu zvenku. Tímto způsobem můžeme vytvořit až 75 % tepla z odpadního vzduchu. Navíc máme po celý rok zajištěn čerstvý vzduch a v domě nejsou navíc cítit pachy např. z kuchyně.

Ušetřit lze i vhodným uspořádáním pokojů. Za vytápění zaplatíme méně, pokud se rozhodneme kuchyň a obývací pokoj umístit směrem na jih a naopak chodby a vstup do domu umístíme na severní stranu, která je vždy chladnější. Velká okna směřovaná na jih zajistí pasivně získání tepla.
Pomocí solární sestavy, která se skládá ze slunečních kolektorů, regulátoru a oběhového čerpadla, zajistíme ohřev užitkové vody a ohřev bazénu. Voda se v zásobnících ohřívá v době slunečního svitu a je po určitou dobu teplá, i když slunce nesvítí. V období nedostatku slunečního záření solární sestava používá pro předehřev vody jiný způsob např. plynový kotel, elektrický bojler nebo tepelné čerpadlo.

Dalším bodem, který nelze opomenout, je zajištění tepla, tedy správné vytápění domu. Topný systém je třeba zvolit takový, aby zajistil do celého domu požadovanou teplotu i za nejnepříznivějších externích podmínek. Růstem cen elektrické energie začalo mnoho domácností topit plynem. Jeho cena však v současné době začíná také růst. Mnoho lidí se pak vrací k topení uhlím a dřevem.
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů

Moderní způsob je spalování biomasy, to je však vázané dostupností v dané lokalitě. Lze použít i alternativní zdroje pro vytápění domu. Solární energie se výborně hodí jak k ohřevu teplé užitkové vody, tak i k podpoře vytápění. Použitím tepelného čerpadla zajistíme komfortní vytápění ohřevu vody a větrání s nejnižšími provozními náklady.
Provozně levným způsobem vytápění a větrání je instalace akumulačních kamen se zabudovanou rekuperační jednotkou. Můžeme tak ušetřit až 65 % energie, kterou bychom museli platit dodavateli. Šetří nejenom náklady na energie, zároveň také životní prostředí. Jako zdroj tepla lze využít i krb. Nelze však opomenout vazbu na lidský faktor. Bez zatopení teplo není. Krb je proto vhodné použít jako doplňkový zdroj tepla.
Pokud se rozhodneme umístit do místností jako je kuchyň, předsíň a koupelna dlažbu, měli bychom podlahu zabezpečit topným podlahovým systémem. Tyto systémy pracují s nízkou teplotou topné vody, proto jsou vhodné pro napojení s alternativními zdroji vytápění např. solární ohřev.

Podle ohlasů lidí, kteří se rozhodli pro ekologické bydlení, lze konstatovat, že jsou spokojeni. Příjemný pocit tepla je cítit na každém kroku, rovněž tepelná setrvačnost a akumulační schopnosti jsou velkým přínosem. Navíc nejsou plně závislí na dodavatelích energie, takže stoupající ceny energií je nechávají chladnými.
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů
Foto LEXUS HOUSE s.r.o. - výrobce nízkoenergetických rodinných domů