Těžba uhlí v Ledvicích

Bílinské uhlí je velmi populární a stalo se nejprodávanějším hnědým uhlím na českém trhu. Jak ale došlo ke vzniku tak kvalitní a potřebné suroviny? Pojďme se na něj podívat podrobněji.

Jak se zrodilo bílinské uhlí

Od hlubokého pravěku jsou ložiska hnědého uhlí v okolí Bíliny součást jednoho ohromného naleziště uhlí - pod povrchem, který se nazývá mostecká pánev. Odborníci dokázali z velkého množství nálezů dedukovat, jaký obrázek měla krajina v období třetihor, a jak se ložisko postupně vytvářelo. Zajímavostí je, že se oblast podobala močálům dnešní jižní Floridy, a to nejen živočišstvem, ale i rostlinstvem.

Oblast močálů se časem přetvořila na pestrou krajinu s rozdílnou vegetací. Poté se postupně pánev naplňovala pískem a jílem a hladina jezer stoupala. Pánev se změnila v obrovské mělké jezero. Tlak jílu, procesy bakterií a teplo vytlačilo většinu vody z 200 metrové vrstvy rašeliny. Další biochemické přeměny rašeliny pak daly za vznik hnědému uhlí v dnešní podobě.

Vlastnosti bílinského uhlí

Bílinské uhlí z Ledvic má nízký podíl síry, je tříděné a řadí se mezi energetické uhlí. Jeho výhřevnost je od 11 do 18 MJ/kg. Pro menší a střední podniky, obce a kraje, a především domácnosti je dodáváno tříděné bílinské uhlí z Ledvic (Ledvické uhlí) v různých zrnitostech: ořech 1 a ořech 2 s nízkým obsahem škodlivin. Bílinské uhlí pro automatické kotle navíc šetří peněženku, protože přináší úsporu až o 30 % oproti topení v klasickém kotli.

Proč Bílinské uhlí?

  • je to jeden z nejekonomičtějších způsobů vytápění
  • je to perspektivní zdroj topiva
  • dostatečné zásoby pro tuzemský trh
  • nezávislost na dovozu energií ze zahraničí
  • oblíbenost u českých spotřebitelů – záruka kvality
  • možnost nákupu pytlovaného bílinského uhlí

Pytlované bílinské uhlí

Dnešní trend moderního topení klade vysoké nároky na výrobce nejen co se týče kvality uhlí, ale i na pohodlnost při manipulaci a skladování zboží. Proto se stává pytlované bílinské uhlí stále více žádoucím produktem na trhu. Dostává se do popředí nejen díky komfortnímu balení, ale i kvůli snadné přepravě pytlů na paletách. Zajistíte si tak bezproblémové přemisťování uhlí ke kotli. Díky speciálním pytlům je navíc chráněno před nepříznivými povětrnostními vlivy. Určitě stojí za vyzkoušení.