Obrazy mohou být i zelené Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Zelené obrazy, paravany a mechové obrazy jsou velkou zajímavostí na trhu, která byla představena na konferenci Buildin‘Green v Holandsku (konference se konala v nově otevřeném Parku 20 | 20 v nizozemském Hoofddorp, prvním kancelářském parku Cradle to Cradle na světě). V podstatě jde o malé zelené stěny, které tvoří v interiérech výrazný designový prvek využívající vertikálního umístění rostlin. A jelikož realizace zelených obrazů je výrazně snadnější a levnější, než je tomu u celých zelených stěn, dosáhne na ně opravdu každý. Prakticky neexistuje interiér, kam by se nehodily, pouze v tmavých interiérech se doporučuje instalace dodatečného osvětlení a pozor – se spektrem denního světla!  Není proto vhodný jakýkoli zdroj světla.

Živé obrazy vyžadují minimální údržbu díky systému snadno vyměnitelných kazet s rostlinami. Květiny tak lze jednoduše obměnit, čímž vlastně i změníme vzhled obrazu. Květiny můžeme měnit v závislosti na sezóně, podle konkrétní příležitosti, svátků (Vánoce, Velikonoce) a podobně.

Základem zelených obrazů je patentovaná konstrukce LivePicture®, která nevyžaduje žádnou elektrickou energii. Živý obraz snadno a rychle namontujeme na jakoukoli stěnu. Potřebovat na to budeme jen několik šroubů. Tento designový rám obsahuje integrovaný zavlažovací systém se zásobníkem vody, díky kterému mají rostliny zásobu vláhy na čtyři až šest týdnů.

Na kovový rám je upevněna geotextilie, která funguje jako mechanická opora rostlin. Živiny jsou rostlinám přiváděny důmyslným závlahovým systémem. Osazování je sice složitější než u modulárních systémů, výhodou však je, že konstrukční systém umožňuje kopírovat tvar interiéru. Fixace rostlin na geotextilii nám umožňuje vytvářet jakékoli obrazce, které nejsou limitovány žádnou modulovou osnovou. Jedná se o nejrozšířenější metodu, která se používá vesměs pro profesionální interiérová řešení.
Živý obraz
Živý obraz
Zelené obrazy jsou vlastně elegantním a prostorově úsporným řešením, jak v interiéru umístit živé rostliny a to i v tom nejmenším. Do omezených prostor se nádoby s květinami často nevejdou, natož ve větším množství. Proto je zde právě nástěnné umístění živých obrazů ideální. Vždyť právě živé rostliny významně ovlivňují vnitřní klima interiérů, zajišťují výrobu kyslíku, čistí vzduch a pozitivně ovlivňují vlhkost. Navíc každý člověk, který tráví více než čtyři hodiny denně v pokoji s rostlinami, je podstatně příjemnější a prokazatelně produktivnější.

A právě přednosti zelených obrazů jsou prověřené mnoha instalacemi v soukromých i pracovních prostorách. Tento systém je obzvlášť vhodný pro hydroponické pěstování rostlin, díky kterému se rostlinám prostě daří lépe. Navíc je hydroponické pěstování čistější než pěstování v půdě. A díky tomu jsou pak zelené obrazy vhodné i k instalacím třeba ve zdravotnických zařízeních. Klasiku představují instalace v bytech, kancelářích, hotelech, restauracích a nákupních centrech.
Živé obrazy
Živé obrazy

Přednosti živých obrazů LivePicture®

  • Rychlá a snadná instalace
  • Zálivka jednou za 4 až 6 týdnů
  • Integrovaný systém zavlažování
  • Není potřeba žádná elektřina nebo čerpadlo
  • Indikátory vlhkosti jsou inteligentní a tiché
  • Kazety na pěstování rostlin jsou výměnné
  • Rostliny snadno obměníme, čímž změníme vzhled obrazu a tedy i interiéru
  • Výměnný rámeček moderního designu
  • Zlepšují akustiku v místnostech
  • Přispívají ke zdravému vnitřnímu klimatu výrobou kyslíku a zachycováním jemného prachu 
Živý obraz
Živý obraz

Mechové obrazy

Jednou z možných realizací živých obrazů jsou obrazy mechové. Pro tyto účely se používá stabilizovaný mech, čili přírodní mech se takzvaně mumifikuje, jelikož prostě není vůbec snadné udržet živý mech tam, kde si místo pro svůj růst nevybere sám. Speciální patentovanou technikou se proto voda v rostlinách nahradí biologicky rozložitelným konzervačním přípravkem šetrným k životnímu prostředí. Díky této metodě si rostliny zachovají přirozený vzhled a barvu po dlouhou dobu. Životnost obrazů je závislá na místě a podmínkách, mechový obraz však může vydržet až patnáct let.

Nároky na údržbu mechových obrazů jsou nízké, stačí občas mírně rosit. Mechové obrazy lze použít všude, kde by normální rostliny nepřežily. Takto ošetřený mech není závislý na denním světle, proto si takovýto kus přírody můžete umístit i do stinných částí budovy. Mechové obrazy jsou sice ideální do klimatizovaných prostor, ale nevadí jim ani větrání a průvan.
Mechový obraz
Mechový obraz
Mechové obrazy nabízí mnoho variant. Nízké a vysoké bochánky mechu jsou různě zabarvené a mají různou strukturu, což můžeme využít při rozmanitých plastických kombinacích. Lze navrhnout i speciální design, pro firmy jsou například zajímavá loga, přičemž mechové obrazy lze snadno přizpůsobit velkým i malým plochám.

Na zakázku je možné vyrobit rámy z hliníku a nerezové oceli v požadované velikosti a designu. Rámy mohou mít povrchovou úpravu v jakékoli barvě RAL. Podobně lze tuto metodu aplikovat na velké rostliny, například palmové listy, části keřů, stromů. Lze z nich vytvořit zelené solitéry, které budou zdobit interiér.

Mobilní zelené paravany

Obdobou zelených obrazů jsou mobilní zelené paravany, které vhodně rozdělí místnost. Díky promyšlené konstrukci paravanů mohou být rostliny umístěné na jejich obou stranách, přičemž lze paravany přemístit podle potřeby. Paravany pomáhají vytvářet soukromí, snižují hlučnost v bytech, kancelářích i veřejných prostorách. Rostliny v zelených paravanech vytváří příjemnou atmosféru a příznivě ovlivňují životní prostředí. Základem paravanů je designový kovový rám umístěný na pevné základně. Rám má prostor na šest kazet s rostlinami po obou stranách, celkem tedy dvanáct kazet a obsahuje integrovaný zavlažovací systém se zásobníkem vody.
Zelený paravan
Zelený paravan
Matouš Hydroponie, s.r.o. Poslat poptávku