Výsadba ovocných dřevin Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Na podzim, od října do listopadu, je ideální čas pro výsadbu ovocných dřevin. Mají ještě dostatek času alespoň částečně zakořenit, růst pak začnou mnohem dříve nežli při jarní výsadbě. Na podzim je možné vysadit všechny ovocné stromy kromě broskvoní, meruněk, mandloní a ořešáků, které jsou citlivé na mráz. Tyto dřeviny proto vysazujeme raději na jaře.

Výběr dřevin

Vyplatí se ovocné dřeviny vybírat pečlivě. Pokud zakládáme celý ovocný sad, je lepší nakupovat přímo v ovocných školkách. Každá sazenice by měla být opatřena visačkou s názvem odrůdy, podnoží a kvalitou. Vybíráme rovný, silný a hladký kmínek, u zákrsků vysoký zhruba 60 cm, u polokmenů cca 150 cm a čtvrtkmenů zhruba 100 cm.

Pro zahrady se určitě nehodí vysokokmeny od 180 do 200 cm. Vybírejte sazenice s jednoletou nebo dvouletou korunkou se středním výhonem, která má tři vedlejší výhony, u třešní a višní by měly být pouze dva postranní výhony.

Pro ovocné keře ale platí jiné pravidlo. Ostružiník a maliník by měl mít jeden dřevnatý výhon s dole živým vyvinutým pupenem. Angrešt a keříkový rybíz by měly mít až 1 m dlouhé výhony. Stromkové druhy vybíráme s kmínkem okolo 100 cm a s výhony v korunce 40 cm.

Kromě výhonů a kmínků je důležité sledovat i kořeny, které by měla mít každá sazenice dobře vyvinuté. Ujme se dobře jedině taková sazenice, která má silné hlavní kořeny s mnoha vlasovými kořínky.
Výsadba stromu
Výsadba stromu
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), švestka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), švestka
Základem pro správný růst je právě zdravý a bohatý kořenový systém, který je při výběru základním parametrem.

Výsadba

S výsadbou zakoupených sazenic příliš neotálíme. Před výsadbou kořenový systém ponoříme na několik hodin do kýble s vodou. Mezitím připravíme dostatečně velké jámy, pokud jsme je nestihli vykopat již s předstihem. Spolu se stromkem zasadíme do půdy i kůlek, který rostlinu ochrání před mechanickým poškozením za silných větrů na podzim a v zimě.

Výhony zkracujeme zásadně až na jaře. Pokud nejsou stromy zasazené za plotem, musíme je chránit před ohryzáním zvěří. Kmínky chráníme buď pletivem, speciálním chráničem z plastu, nebo jej vyrobíme z chvojí a slámy sami. Kmínky je také možné natřít přípravky odpuzujícími zvěř (např. Morsuvin), kterými je u nízkých druhů možné natřít i větve.
Ostružina
Ostružina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), rybíz
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), rybíz