Palubky rozhodně nejsou minulostí Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Architektura je stále na vzestupu. Designéři a architekti si pohrávají s materiály, které využívají i k netradičním účelům. A právě palubky již dávno nepatří jen na podlahu či jako stěnové obložení interiérů. Moderní a žádané jsou stavby s dřevěnými fasádními palubkami a právě tímto tématem se budeme zabývat.

Proč nevyužít kvalitní přírodní materiál, jakým je dřevo, na zhotovení fasády domu? Dřevo je vysoce propustný materiál a tak zaručí stavbě ideální odvětrání, přitom má vynikající termo-izolační schopnosti. Moderní technologické postupy zaručují, že dřevo obstojí i v drsných klimatických podmínkách. Jednoduše je to dobrá volba.

Kolik palubek budete potřebovat?

Přesnou šířku by měl kupujícímu sdělit prodejce. Při montáži vznikají odřezy a reálné jsou i kazové kusy jednotlivých dílů, proto se doporučuje počítat s 5 až 10% rezervou. Vzhledem k ekonomičnosti prořezu je vhodné volit rozměry vycházející z výrobních formátů jednotlivých desek.
Obložení fasády domu palubkami
Obložení fasády domu palubkami

Jaký profil a tloušťku zvolit?

Šířka exteriérových palubek je nejčastěji od 20 do 140 mm, což je pro venkovní použití dostačující. Obecně se mají upřednostňovat užší lamely do 80 mm. Zcela zásadní je tloušťka exteriérových lamel, která by neměla být menší než 20 mm. Palubky interiérové nelze na fasádu použít; hrozí totiž riziko kroucení a praskání dřeva, což by mělo fatální důsledky. Pro fasády se používá nejčastěji Softline profil, který má ustoupené, prodloužené spojovací pero zaručující vynikající životnost fasády, která vlivem změn teploty a vlhkosti stále pracuje. Používá se i profil srubový, který se hodí spíše ke klasickým dřevěným stavbám. Diagonální profil je využíván u staveb vystavených extrémním povětrnostním vlivům. Specifický tvar palubky vytváří dojem, že se palubky překlápějí přes sebe.

Směr vláken obkladu lze zvolit svisle, vodorovně nebo diagonálně. Osobitý vzhled fasádě vtisknete tím, že zvolíte kombinaci dvou různých šířek jednotlivých palubkových dílců.
Obložení fasády rekreační chaty palubkami
Obložení fasády rekreační chaty palubkami

Jaké dřevo použít

Na fasádní obklady lze použít širokou škálu dřevin různé kresby, struktury, barevných odstínů i kvality. Zásadní vliv na vzhled fasády má zvolený profil a formát palubek.

Zvolené dřevo by nemělo přijímat vlhkost. Volit můžete mezi klasickými dřevinami a dřevinami exotickými. Tepelně upravené dřevo klasických dřevin, o které nemá zájem ani dřevokazný hmyz, je velice odolné. Tepelná úprava dřeva zlepšuje nejen trvanlivost, ale také další fyzické a mechanické vlastnosti. Exotické dřevo vykazuje vysokou tvrdost, je odolné vůči UV záření a tzv. netřískuje. Nevýhodou je poměrně vysoká finanční náročnost. Velkým hitem je použití dřevin bez povrchové úpravy. Mezi tyto dřeviny patří sibiřský modřín nebo červený cedr.

Detaily dřevěných fasád

Dobře zvládnout dřevěnou fasádu znamená mít dokonale vyřešené detaily, jako jsou například ukončení nároží, sokly, otvory dveří a oken, parapetů či atik. Vyžaduje to znalosti a zkušenosti, a právě proto by fasádní palubkové systémy měla provádět odborná firma.

Zdroj použitých fotografií: www.elkompp.cz, www.shutterstock.com
Obložení fasády domu palubkami
Obložení fasády domu palubkami
Palubky jako ozdobný prvek fasády doplňující dřevěné zábradlí lodžie a dřevěné oplocení
Palubky jako ozdobný prvek fasády doplňující dřevěné zábradlí lodžie a dřevěné oplocení
Smrkové palubky
Smrkové palubky
Stavební řezivo
Stavební řezivo
Obložení fasády domu palubkami
Obložení fasády domu palubkami