Péče o rodinný dům se vyplatí Zobrazit fotky zobrazit 16 fotek

U starších rodinných domů se snaží chalupníci prodloužit životnost údržbou a ošetřováním nejvíce ohrožených částí a konstrukcí, jak to jen jde. Bez pravidelných nátěrů z vnější strany a z vnitřní strany okapních žlabů by nás brzy čekala jejich výměna. Bez pravidelných nátěrů dřevěných prvků by docházelo k jejich degradaci vlhkostí a napadání hnilobou, plísněmi a houbami a podobně. Mnozí stavebníci se však domnívají, že novostavba je věčná a neopotřebovatelná. Není to ale pravda. I novostavby vyžadují pravidelné preventivní zákroky. A pozor, při údržbě domu musíme brát ohled i na své sousedy, o to víc, jde-li o řadovou výstavbu, či dům přímo sousedí se sousedovým pozemkem. Vyhnete se tak nepříjemným komplikacím.

Krok číslo jedna – volba co největšího množství bezúdržbových materiálů při výstavbě

Výběr vhodných stavebních materiálů (ale i technologií) zásadně ovlivňuje náročnost budoucí pravidelné údržby domu, ale i životnost jeho konstrukčních prvků a nezbytných doplňků. Roli hraje také výběr vhodného technického vybavení domu, který by neměl být řízen megalomanskými pohnutkami. Chcete-li v domě v pohodě bydlet, je zbytečné neustále řešit obavy, co by se jen ještě mohlo stát a kolik za to zase zaplatíme.

Prvním krokem je tedy výběr jen takového technického vybavení, které skutečně potřebujeme. Technologie jsou nejporuchovějšími prvky staveb. Kdo je technicky zdatný, poradí si sám, ale ti ostatní se budou neustále jen prohýbat pod tíhou faktur. Předvídavý stavebník tedy vychází z kvalitního, důsledně konzultovaného a promyšleného projektu, promyšlených detailů stavby a jejího vybavení a ideálně zvolených materiálů a technologií. I když staví svépomocí, nechá si choulostivé a náročné části stavby a jejího vybavení realizovat odborníky. Jednotlivé procesy výstavby by přitom měly respektovat potřebu technologických přestávek. Především vlhkost musí stavbu plně opustit ještě před jejím užíváním.
Fasádní obkladové kazety - naprosto bezúdržbové, stačí po delší době omýt tlakovou vodou
Fasádní obkladové kazety - naprosto bezúdržbové, stačí po delší době omýt tlakovou vodou
Plechová lehká střešní krytina s polyuretanovou úpravou povrchu - naprosto bez údržby
Plechová lehká střešní krytina s polyuretanovou úpravou povrchu - naprosto bez údržby
Bezúdržbové betonové tvarovky, probarvené v celém objemu materiálu - ideální pro oplocení, ale i sokly domů
Bezúdržbové betonové tvarovky, probarvené v celém objemu materiálu - ideální pro oplocení, ale i sokly domů
Dřevěné a kovové prvky v exteriéru vyžadují pravidelnou údržbu (vždyť i v interiéru)
Dřevěné a kovové prvky v exteriéru vyžadují pravidelnou údržbu (vždyť i v interiéru)
Při přebírání jednotlivých fází výstavby a stavby jako celku se pak věnuje i dílčím detailům a navíc si nechá důkladně vysvětlit užívání instalovacích technických prvků – samozřejmě včetně elektroniky.

Jak už jsme zmínili, samozřejmostí je vhodné sladění zvolených stavebních materiálů a výběr co největšího množství materiálů bezúdržbových či alespoň s minimálními nároky na údržbu. Jako příklad můžeme uvést kombinaci klempířských prvků z pozinkovaného plechu a bezúdržbové lehké střešní krytiny z ocelového plechu potaženého vrstvičkami polyuretanu. Proč, když je možné pořídit i bezúdržbové okapy ze stejného materiálu? Že je pozinkovaný plech levnější? Tak proč jste jej nedali i na střechu? Jednoduše proto, že pravidelné nátěry střechy jsou příliš náročné a pozink nedosahuje takové životnosti. A odborník by se zeptal – a co budou stát peněz a práce pravidelné nátěry okapů?
Čím více dřevěných prvků, tím více nátěrových hmot
Čím více dřevěných prvků, tím více nátěrových hmot

Údržba okapů a střech

Údržba okapů je kromě pravidelného ošetřování dřevěných prvků a údržby prvků technologických tou nejčastější prací na rodinném domě. A to i okapů „bezúdržbových.“ Je totiž minimálně třeba pravidelné vybírání napadaného listí a dalších nečistot z okapních žlabů, jinak se okapní systém zanese a přestane plnit svou funkci.

Čistíme okapní žlaby, sítka okapních žlabů, gajgry a kontrolujeme také jímku (pokud ji máme) a sítko čerpadla. Kontrolujeme také střešní výpusti dešťové vody střech plochých. Ploché střechy jsou navíc náročnější na hydroizolaci než ty šikmé. Jakmile u nich zjistíme porušení hydroizolační vrstvy, je nutné bezprostředně zasáhnout. Obzvláště po zimě může být právě hydroizolace plochých střech poškozena. Stejně tak může led (a nejen v podobě rampouchů, ale i po střeše klouzajících větších kusů ledu) poškodit okapový systém. Proto je nezbytné nejen pravidelné čištění okapů, ale i jejich kontrola po zimě. Asfaltová izolace na povrchu střechy pak vyžaduje pravidelné ochranné nátěry (jednou za 3 až 5 let). A nakonec dodejme, že po zimě, ale i silných větrech je nutné kontrolovat také střešní krytinu střech šikmých.
Nátěr starého okapu
Nátěr starého okapu
Čištění okapových žlabů
Čištění okapových žlabů

Údržba dřevěných prvků domu

Nové nátěry dřeva jsou u většiny dřevěných materiálů (údržbu nevyžadují některé exotické dřeviny s vysokým obsahem pryskyřic) periodicky se opakující potřebou. O vhodnosti použití konkrétního přípravku na konkrétní dřevěný materiál a již použitou chemikálii se však vždy poraďte s odborníkem. Na výběr máte mezi širokou řadou impregnací, lazur, olejů, vosků, syntetických laků a barev a laků a barev ředitelných vodou. Čím více je dřevěný prvek vystavován klimatickým vlivům, tím častější važaduje ošetření. Například dřevěné ploty z měkkých dřev představují vážný problém. Ty kusy dřevěného nábytku, které lze mimo sezónu snadno uklidit, také ukliďte. Prodloužíte životnost svých oblíbených židlí, stolků, křesel a laviček. Během sezóny je pak pravidelně uklízejte i před deštěm a pokud je to možné, chraňte před přímým sluncem. Pokud jste v domě instalovali dřevěná okna, je též důležité jejich ošetření, nejčastěji alespoň z vnější části. Vhodné přípravky pro dřevěná okna a eurookna nepůsobí jen jako ochrana před vlhkostí, ale také jako UV filtr.

Ošetření vnějších kovových prvků domu

I vnější kovové prvky domu vyžadují pravidelné nátěry či nástřiky, pokud nejsou na svých površích ošetřeny bezúdržbově. Například klasické drátěné ploty a plotové sloupky, balkónové zábradlí, kolejnice a další kovové prvky posuvných bran a podobně. Dřevo hnije a kov zase podléhá korozi.
Nátěr dřevěného okna barvou
Nátěr dřevěného okna barvou
Natřené železné ochranné mříže
Natřené železné ochranné mříže
Nátěr kovového oplocení
Nátěr kovového oplocení
Nátěr dřevěného terasového zábradlí
Nátěr dřevěného terasového zábradlí
Nátěr dřevěného zahradního nábytku
Nátěr dřevěného zahradního nábytku

Údržba technického vybavení domu

Údržba technického vybavení domu nemusí být obzvláště složitá, pokud pravidelně dodržíme vše, co nám poradila odborná firma, která konkrétní technický prvek instalovala. Stačí si vše pečlivě napsat, pochopit, nechat si ukázat a poté pravidelně provádět. Vhodné je vytvořit si v tomto případě jakýsi vlastní údržbový „kalendář.“ I naporstý laik pak takovou údržbu zvládne. Co už však nezvládne, jsou pravidelné kontroly a revize plynových zařízení a instalací, elektroinstalací, komína či hromosvodu a opravy poškozených prvků. Obzvláště na zákonné revize nezapomínejte. Při případné havárii by se to mohlo vymstít a pojišťovna by mohla zatnout pěst namísto nastavené dlaně. Nezapomeňte ani na pravidelné „laické“ kontroly rozvodů elektřiny a plynu a elektrických a plynových zařízení. Také se vyplatí.

Některá elektronická zažízení sama signalizují potřebné zásahy. Buďto jich budete schopni, nebo přivolejte odbornou firmu. V zásadě však platí, že opravy technologických prvků domu by neměly být u novostavby prvních alespoň 20 let vůbec potřebné. Navíc je zde záruční servis, jehož délka se u jednotlivých zařízení liší.
Veškeré technické vybavení domu vyžaduje kontrolu a údržbu, mnohdy je však lepší přizvat odborníky
Veškeré technické vybavení domu vyžaduje kontrolu a údržbu, mnohdy je však lepší přizvat odborníky

Údržba pantů a kování

Ve většině případů sice nejde o vnější prvky stavby (s výjimkou bran a branek), pravidelné promazání kování a pantů je však vždy třeba. Používají se k tomu jemné oleje a způsob aplikace je u každého prvku, který je panty a kováním vybaven, uveden. Nejčastěji se pak používají spreje či injektáž.

Údržba fasády

Co se může fasádě stát? Pokud není dřevěná a nevyžaduje tedy pravidelné ošetření ochrannými přípravky (po umytí a vyschnutí), nejčastěji se fasáda ušpiní. Proto sahají mnozí stavebníci po fasádách omyvatelných, kdy stačí použít „wapku“ (tlakovou vodu) za absence chemikálií. Tlakovou vodou však lze ošetřit i fasády štukované, přináší to ale mnohem častější potřebu obnovy nátěru (nástřiku) fasády fasádní barvou.
Oprava nátěru fasády
Oprava nátěru fasády

Údržba vodních prvků zahrady a zavlažovacího systému

Bazény, koupací a okrasná zahradní jezírka, potůčky, kaskády, vodotrysky a technika související s jejich provozem samozřejmě také podléhají pravidelné údržbě. V tomto případě však jde o téma na samostatný článek a každý majitel bazénu a bazénové techniky či zahradního jezírka je svým dodavatelem dostatečně informován a proškolen v potřebě pravidelné údržby, zazimování a odzimování. Voda mění v zimě své skupenství a jak je známo, led se „roztahuje,“ působí tak značné tlaky a je dokonce schopen roztrhnout i silné litinové bloky. To samé platí samozřejmě i pro zavlažovací systém. Pokud používáme zavlažování povrchové, vše odinstalujeme a uskladníme, pokud podzemní rozvody, nesmí zůstat v systému ani kapka vody a výsuvné postřikovače před zimou demontujeme a otvor zaslepíme, stejně jako demontujeme další prvky, u nichž je to možné. Zároveň odpojíme přívod vody a venkovní přípojky vody zateplíme.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Čištění bazénu
Čištění bazénu