Plastové, dřevohliníkové, nebo plasthliníkové okno? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Plastová, plasthliníková (plastové profily s hliníkovým opláštěním) a dřevohliníková (okna z dřevěných lepených hranolů s hliníkovým opláštěním) okna Internorm rakouského výrobce Internorm jsou nabízena v mnoha verzích a ve vysoké kvalitě. Jsou vhodná pro nízkoenergetické i pasivní domy.

Jaká okna?

Při výběru oken je vždy důležité, kam se okna budou montovat, o jakou budovu a její typ jde, k čemu slouží. Nejprodávanějšími jsou dnes okna plastová, jsou nenáročná, cenově dostupná, mají vynikající tepelně-izolační vlastnosti a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Z vnější i vnitřní strany přitom mohou na svém povrchu třeba imitovat dřevo díky speciálním fóliím.

Dřevěná okna z lepených dřevěných hranolů (takzvaná Eurookna) dnes nahrazují džívější dřevěná okna z masivního řeziva, byť se i tento typ oken stále vyrábí, obzvláště pro pámátkové zóny. Životnost dřevěných oken je vyšší než plastových, okna jsou pevná, dýchají, ovšem výborně izolují teplo i hluk – dřevo je výborný izolant. Výběr dřevin a dekorů je široký. Ovšem teprve při povrchové úpravě z vnější strany hliníkem se zvyšuje odolnost a životnost dřevěných oken na maximum – hovoříme právě o oknech dřevohliníkových. Velmi oblíbená a luxusní dřevohliníková okna jsou extrémně pevná, mají nízké nároky na údržbu, jsou odolná vůči povětrnostním vlivům a jejich vzhled je velice moderní. Stejně tak ale zvyšuje hliník životnostoken plastových a zlepšuje i jejich vzhled, hovoříme o oknech plasthliníkových.
Dřevohliníková okna Internorm
Dřevohliníková okna Internorm
Plasthliníková okna
Plasthliníková okna
Plasthliníková okna
Plasthliníková okna

Součinitel prostupu tepla

Hodnota součinitele prostupu tepla oknem (rámem, zasklením a celým oknem) rozhoduje zásadně o výběru vhodných oken. Už dnes je s ohledem na budoucnost vhodné dosáhnout co nejlepší hodnoty součinitele prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K). Čím nižší je hodnota tohoto součinitele, tím lépe okna izolují teplo. Požadovaná je dnes minimální hodnota součinitele rostupu tepla U pro nová okna 1,7 (W/m2.K) a doporučená je hodnota alespoň 1,2 (W/m2.K). Ovšem ani tato hodnota není nijak výrazně dobrá. U nízkoenergetických domů je doporučováno U v rozmezí 1,0 až 0,8 a u pasivních domů od 0,8 do 0,5 (W/m2.K). A tyto hodnoty odpovídají současným výrobním a technologickým možnostem. A pozor, běžný výrobce uvádí pouze hodnotu U zasklení, ovšem nás by měla zajímat hodnota U celého okna včetně profilu. To však neznamená, že kvalitní zasklení není klíčem k dokonalé tepelné izolaci okna, ba naopak. Je třeba okna vybavit kvalitním izolačním sklem s vloženou PES folií mezi skla, nebo by mělo jít již přímo o izolační trojsklo. Vždy je doporučeno vyžádat si technickou dokumentaci vybíraných oken.
Plasthliníková okna Internorm
Plasthliníková okna Internorm
Plastová okna
Plastová okna
Plastová okna
Plastová okna

Okna a dveře STUDIO

Okna a dveře STUDIO se vyznačují jednoduchými liniemi, které mnohdy působí až strohým dojmem. Tento styl se výborně hodí do minimalistických staveb, které jsou v moderní architektuře velice úspěšné. Okna a dveře STUDIO se vyznačují plošně lícujícím systémem, zcela zapuštěnými rámy do fasády a velkými a pohledově dominantními plochami zasklení. Lze je pořídit v provedení dřevohliníkovém, plasthliníkovém, nebo plastovém a vyšší řady jsou certifikovány pro instalaci do nízkoenergetických a pasivních domů.
STUDIO Internorm
STUDIO Internorm

Okna a vdeře HOME PURE

I okna a dveře HOME PURE jsou vhodná pro minimalistickou architekturu, čili jde o jednoduchý styl pododobný výrobní řadě STUDIO. Opět je můžeme pořídit v provedení plastovém, dřevohliníkovém a plasthliníkovém.
HOME PURE Internorm
HOME PURE Internorm

Okna a dveře HOME SOFT

Tento styl je „ušitý“ pro domy, ze kterých má přímo zářit atmosféra malebných rodinných domů klasického „střihu.“ Jsou pro něj typické harmonické, zaoblené tvary. Opět v provedení dřevohliník, plasthliník a plast. A vyšší řady jsou opatřené certifikáty pro pasivní a nízkoenergetické domy.
HOME SOFT Internorm
HOME SOFT Internorm

Okna a dveře AMBIENTE

I tato okna a dveře jsou ideální pro příznivce tradičního stylu. Hodí se do starších venkovský domů, nebo domů nových, jejichž architektura kopíruje tradiční styl. Instalací oken tohoto stylu budete nadšeni, jelikož jej v tomto případě spojíte s kvalitou oken Internorm. Opět v provedení dřevohliníkovém, plasthliníkovém a plastovém a vyšší řady jsou vybavené certifikáty pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Zdroj: www.abinterier.cz
AMBIENTE Internorm
AMBIENTE Internorm
AB interier concept s.r.o. Poslat poptávku