Plechová střecha nahradí klasiku i svým vzhledem Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Pokud byl váš dům postaven v horských a podhorských oblastech a stojí na větrném místě, je pro něj lehká střešní krytina ideální. Dlouhodobá zkušenost s lehkými střešními krytinami na českých horách tuto volbu jen potvrzuje. A i když nejsou konkrétní budovy zrovna zastřešeny ocelovým plechem s povrchovou úpravou vrstvičkami polyuretanu, bývají jejich střechy (např. starých horských chat) pokryty drážkovaným plechem. Je prokázáno, že i běžný pozink s povrchovým nátěrem obstojí při náležité péči v náročném počasí dlouhá desetiletí. Stejně tak se ale lehká střešní krytina hodí pro střechy nízkých sklonů, ale i pro běžné rodinné a jiné domy postavené kdekoli na našem území. Pokud nejsou proti památkáři či územní plán.

Plechové střechy

V současnosti jsme u nás svědky značného rozmachu střešních krytin z ocelových pozinkovaných plechů s povrchovou úpravou na bázi polyesteru nebo polyuretanu. Hovoříme o takzvaných plechových taškách a šablonách, vžil se i pojem taškoplech. Plechové tašky a šablony jsou lehké a nezatěžují krov a celkovou statiku stavby, přitom jsou ale pevné a odolné. Plechová střešní krytina je vyráběna v mnoha barvách a různých designech. Nejoblíbenějšími jsou imitace tradiční pálené a betonové skládané krytiny.

Plechové střechy najdou uplatnění při rekonstrukcích starších budov a jejich střech, ale i na střechách novostaveb. Díky své nízké hmotnosti se hodí i na krovy s nižší únosností a na krovy střech v oblastech se značnými sněhovými srážkami a silnými větry. Další předností lehkých plechových střešních krytin je často i rychlá montáž díky dodávce uceleného systému, obzvláště pak u velkoformátových krytin ukládaných na jednoduché střechy (sedlové, stanové, …). Rychlá montáž snižuje náklady na práci pokrývače, ovšem příznivá je i cena samotné krytiny a do celkového rozpočtu se promítne i nižší cena lehčího krovu.
Lehká střešní krytina ruukki Adamante
Lehká střešní krytina ruukki Adamante

Materiály lehkých plechových střešních krytin

Dřív se používal výhradně pozinkovaný plech, který je třeba natírat a bezúdržbová měď. V současnosti jsou tyto materiály doplněny titanzinkem, ovšem skutečnou revoluci přinesly až nové povrchové úpravy pozinkovaného plechu, které prodloužily životnost tohoto materiálu. A svou zásadní roli hrají také krytiny hliníkové, jelikož hliník odolává korozi i v místech, kde například dojde k poškrábání. Životnost hliníkové střešní krytiny je proto velmi vysoká.

Pozinkovaný plech je oblíben kromě nízké ceny z jednoho zásadního důvodu - má ze všech plechových materiálů nejmenší teplotní roztažnost. Je u něj tedy nejmenší riziko, že se plechové konstrukce na slunci vyboulí. A právě to nemůžeme říci o mědi a titanzinku, měď je navíc drahá a láká zloděje. Titanzinek je zase náchylný na chemické vlivy okolních materiálů a prostředí a nemůžeme s ním pracovat za nízkých teplot. Nemůžeme si též vybrat různé barevné odstíny mědi a titanzinku a po čase se musíme smířit s přirozenou patinou těchto materiálů, která vzniká oxidací povrchu.

Proto se výrobci střešních krytin zaměřili na sofistikované povrchové úpravy levného pozinkovaného plechu, ale i hliníku. Nové technologie povrchových úprav prodloužily životnost těchto materiálů, někteří výrobci poskytují až padesáti leté technické záruky (běžně je to 10 až 15 let). K výrobě lehkých střešních krytin z pozinku se používají plechové svitky nejčastěji o šířce 1250 mm. Jejich kvalita je závislá na kvalitě ocelového jádra (chemickém složení a dostatečné pevnosti), rovnoměrné tloušťce vyválcování (svitek musí mít v celé své ploše stejnou tloušťku), dostatečné tloušťce plechu, kvalitě, množství a rovnoměrném nanesení pozinku a nakonec i na kvalitě a rovnoměrném nanesení ochranných vrstev. Právě ochranné vrstvy jsou vystavené povětrnostním vlivům. Důležitá je též vysoká mechanická odolnost plechové střechy, nízká nasákavost a minimální nároky na údržbu.

Vhodný druh krytiny z ocelového plechu vždy doporučí odborník podle členitosti a sklonu střechy, umístění stavby a dalších okolností. Můžete si pak vybrat z nabízených druhů a značek tvar, odstín a druh povrchové úpravy. Budoucí vzhled vaší střechy lze i počítačově simulovat. Na povrchu upravený plech vrstvičkami polyesteru či polyuretanu může být v lesklém nebo matném provedení. 
Lehká střešní falcovaná krytina ruukki Classic
Lehká střešní falcovaná krytina ruukki Classic
Lehká střešní falcovaná krytina ruukki Classic
Lehká střešní falcovaná krytina ruukki Classic

Plechové skládané krytiny

Do plechových skládaných (profilovaných) střešních krytin můžeme zahrnout plechové taškové krytiny, trapézové plechy a tvarované plechové šablony. Plechové skládané krytiny mají nízkou hmotnost, vyrábí se v mnoha tvarech, barvách a povrchových úpravách. Nejčastěji jsou vyráběné v podobě pásů (s výjimkou plechových šablon), které jsou pokládány od hřebene k okapu. Doporučená maximální délka pásů je cca 5 m. Maloformátové plechové tašky se vyrábějí vždy na délku jednoho modulu, což je výhodné pro členité střechy. Plechové skládané krytiny se ukládají a kotví nejčastěji na latě.

Oblíbené plechové imitace taškových krytin jsou vhodné pro rekonstrukce starších střech i novostavby rodinných domů, garáží, přístřešků a pergol. Používají se i k zastřešení nástaveb bytových domů, ale i na rekreační objekty, haly a podobně. 
Lehká střešní krytina ruukki Decorrey
Lehká střešní krytina ruukki Decorrey

Trapézové plechy

Trapézové plechy jsou charakteristické silnou a pevnou konstrukcí a ekonomickým provedením. Vyrábí se z kvalitní oceli s různými povrchovými úpravami (polyesterové, polyuretanové, aluzinkové, pozinkované, atd.). Mechanickou pevnost a pružnost trapézových plechů zajišťuje progresivní geometrie profilů. Trapézové plechy se vyrábí tvarováním za studena na vemi přesných výrobních linkách. Jednotlivé plechy jsou vyráběné na konkrétní délky potřebné pro konkrétní konstrukci. Trapézové plechy se hodí pro střechy se sklonem od 5o.

Tvarované plechové šablony

Tvarované plechové šablony mohou být vyráběné jako alternativa falcovaných plechů, břidlice, vláknocementových šablon, šindele a dalších materiálů. Většinou se vyrábí z ocelových nebo hliníkových plechů. Typická je ochranná povrchová úprava, kterou je dosaženo i odpovídajícího odstínu. Povrch může být lesklý či matný. Tvarované plechové šablony zapadnou svým vzhledem do každé moderní zástavby. Jelikož ale připomínají klasickou střešní krytinu, je jejich použití mnohem širší. Můžeme je položit i na členitější střechy, přičemž vzniklý odpad bude minimální.

Plechové tašky

Tyto krytiny jsou dokonalou napodobeninou tradičních pálených a betonových střešních tašek. Dlužno však říci, že jejich pokládka je oproti šablonám a trapézovým plechům náročnější. 
Trapézové plechy ruukki
Trapézové plechy ruukki
Lehká střešní maloformátová krytina ruukki Finnera
Lehká střešní maloformátová krytina ruukki Finnera

Výrobci plechových skládaných krytin

Výrobců plechových skládaných krytin je mnoho. Každá společnost nabízí své specifické střešní systémy a konkrétní výhody pro své zákazníky. Průkopníky ve výrobě plechových skládaných krytin jsou skandinávské země, kde má výroba těchto krytin již padesáti letou tradici.
  • Ruukki nabízí například krytiny Adamante, Decorrey, Monterrey, Finnera, Classic, trapézové plechy T20
  • Satjam nabízí například krytiny Arad Premium, Roof, Grande, Bond Exclusive, Bond Metalic, Rapid, trapézové plechy
  • Prefa nabízí maloformátové a falcované hliníkové krytiny
  • Isola nabízí například krytiny Powertekk Nordic, CC, Exclusive
  • Bratex nabízí například krytiny ERA, HERA, HESTIA
  • Lindab nabízí například hliníkové krytiny Ideal, Mega, Topline, Goodlock, Click
Hledáte novou střešní krytinu? Pomůže vám praktický poptávkový formulář.
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey
Lehká střešní tašková krytina ruukki Monterrey