Podsvícené splachovací tlačítko Alca Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

V oblasti splachování záchodů došlo tak trochu ke zmatení pojmů, není to však novodobý Babylón a vysvětlení je poměrně jednoduché. Za prvé nejde zdaleka jen o splachování, ale především také o zavěšování toalet (záchodových mís a bidetů). Na ústupu jsou klasické kombi mísy, které stojí na zemi stejně jako mísy bez vlastního splachování, které je montováno dodatečně. Jednoduše to není příliš hezké a ani praktické. Dokonce ani hygienické. Moderní záchody řeší zavěšování a splachování v jednom. Hovoříme o takzvaném „předstěnovém instalačním systému“.

Když je známá značka synonymem

A nyní k onomu Babylónu. Stejně jako se například pro šicí stroje dříve používalo synonymum „singrovky“, i když šlo o jméno konkrétní značky, kterých bylo na trhu samozřejmě více, pro průtokové ohřívače se vžil výraz „karma“ a podobně, pro předstěnové instalační systémy s nádržkou na vodu a splachováním se vžilo synonymum „geberit“.

Instalace předstěnového instalačního systému Geberit (Foto: Shutterstock)
Instalace předstěnového instalačního systému Geberit (Foto: Shutterstock)

Jde o systémy vyvinuté pro zavěšování toalet (záchodových mís či bidetů), čili již zmíněné „předstěnové instalační systémy“. A to je opravdu skutečný oficiální název produktu, ovšem dosti dlouhý a krkolomný. Lidský mozek má tendenci zjednodušovat a snáze zapamatovatelná a vyslovitelná synonyma jsou pak obdobně častým jevem jako třeba metafory. Výraz „předstěnový instalační systém“ prostě prakticky nikdo nepoužívá. Vžily se však i další zkrácené výrazy, například WC modul a nebo WC systém. A samozřejmě je vždy součástí těchto systémů i nádržka na vodu a nakonec i splachovací tlačítka.

Splachovací tlačítka jsou již standardem, ale luxusním (Alca)
Splachovací tlačítka jsou již standardem, ale luxusním (Alca)

Předstěnové instalační systémy různých značek

A jelikož jde v případě „předstěnového instalačního systému“ o poměrně rozsáhlý trh, vedle lídra - značky Geberit existují samozřejmě i konkurenční značky srovnatelné kvality. Například Grohe, Alca, Ravak, Villeroy & Boch ViConnect, Jika, Sanela, Schell Montus apod. Jejich předností může být nižší cena (za známější značku je třeba připlatit), liší se však v řešení konstrukčním, v technických detailech, rozměrech, volbou materiálů a nabídkou splachovacích tlačítek. Velmi praktický je také diskrétní osvěžovač toalet, který se umisťuje přímo do splachovací nádržky a do kterého se vkládají WC tablety. Zapomeňte na košíčky zavěšované do mísy, které mnohdy překážejí, o jejich hygieničnosti nemluvě, tedy nehygieničnosti.

Zavěšená WC mísa a bidet jsou dnes již standardem (Foto: Shutterstock)
Zavěšená WC mísa a bidet jsou dnes již standardem (Foto: Shutterstock)

Předstěnové instalace nám přinesly svobodu

Předstěnové instalační systémy přináší do našich toaletních místností (záchodů) skutečnou svobodu. A dokonce jsou dnes již spolu se závěsnými WC a závěsnými bidety standardním řešením. Stále samozřejmě existují a prodávají se kombi záchody a záchody bez splachovacího systému, který se kupuje a instaluje samostatně na stěnu, ovšem požadavek lidí po moderním designu a inovativních, praktických funkcích nahrává právě předstěnovým instalacím a závěsným WC. Nejenže pěkně vypadají, ale také se výborně udržují v čistotě, jsou maximálně hygienické a zcela spolehlivé. Dokonce se hovoří o inteligentních předstěnových instalačních systémech a vlastně již jde téměř o nezbytnost, bez které se toalety a koupelny neobejdou. Řešení přitom výrobci nabízí pro jakékoli stavební řešení.

Předstěnové instalační systémy Alca - Ecology, s odvětráním a s horním splachováním
Předstěnové instalační systémy Alca - Ecology, s odvětráním a s horním splachováním

Vyrábí se předstěnové instalace podle typu zazdívání (WC systémy pro zazdění a nebo pro suché instalace) a dokonce můžeme WC umístit i do prostoru jako solitér a tedy zcela mimo kteroukoli stávající stěnu interiéru. Praktické je takové řešení například v prostorných koupelnách, kde chceme mít dostupný veškerý luxus spojený s osobní hygienou, ale nechceme stavět záchodovou mísu a bidet ke stěně. Podobně se dnes běžně instalují například vany včetně přívodu vody a odpadů. Předstěnové instalační systémy se vyrábí také pro co nejvyšší úsporu vody, pořídit si můžeme systém s odvětráváním, s ovládáním shora do snížených prostor, speciální systémy pro dřevostavby a nebo systémy s menší tloušťkou, které nám uspoří místo. Některé záchody jsou prostě velice malé.

Samozřejmostí jsou veškeré potřebné komponenty pro připojení WC systému k odpadu a přívodu vody, stejně jako další komponenty pro instalaci systému ke stěně a nebo do rohu místnosti. Hledejte prostě komplexní řešení, ucelenou nabídku!

Předstěnové instalace přinesly svobodu, ale i maximální hygienu (Foto: Shutterstock)
Předstěnové instalace přinesly svobodu, ale i maximální hygienu (Foto: Shutterstock)