Popel z krbu můžeme i vysávat, jak vybrat vhodný vysavač Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Nejen z krbu, ale i kamen, kachláků, pece a nebo kotle lze odstraňovat vychladlý popel i jinak než jen ručně pomocí lopatky a případně i smetáčku. Vlastně se nám nemusí popel ani vířit a my tak netvoříme v místnosti další prach. Stačí popel vysávat. Ovšem jakýmkoli vysavačem to nepůjde.

Obyčejný vysavač v žádném případě

Vysáváním popela si jeho odstraňování nejen usnadníme, ale také zamezíme všudypřítomnosti popelových poprašků, čímž si zjednodušíme úklid. V každém případě ale musíme zapomenout na obyčejný vysavač, kterým běžně vysáváme domácnost. Tyto vysavače totiž nejsou vybavené dostatečným filtrem na tolik jemných prachových částic, proto by se filtr ucpával, popel by byl navíc vyfukován zpět do interiéru. Prachové mikročástice by se navíc snadno dostaly do motoru vysavače. Nemluvě o tom, že pokud by popel nebyl ještě zcela vychladlý, vysavač by se mohl vznítit.

Než obyčejný vysavač, to raději ručně, pozor však i v tomto případě na riziko vznícení
Než obyčejný vysavač, to raději ručně, pozor však i v tomto případě na riziko vznícení

Samostatný vysavač s vlastním motorem a nebo jen sběrná nádoba na popel

Proto se vyrábí vysavače přímo určené k vysávání popela, kterými snadno nahradíme lopatku a smetáček. Buďto je možné vybrat vysavač s vlastním motorem a nebo koupíme pouze nádobu, kterou připojíme k běžnému vysavači, i to je totiž možné řešení. Je levnější, ovšem samostatný spotřebič s vlastním motorem má mnoho předností. Zápory pouhého připojení sběrné nádoby jsou ve slabším výkonu, nedostatečném filtru a opravdu nešikovném, nepraktickém napojení nádoby.

Vysavač popela
Vysavač popela

Potřebné vlastnosti vysavače popela

Ovšem i samostatný vysavač popela musí mít dostatečný výkon, aby si poradil i s nespálenými zbytky větších rozměrů. Navíc musí být vybaven speciálními filtry, které se nám nebudou zanášet a ucpávat jemnými mikročásticemi popela, tedy jemným prachem.

Pokud si pořídíme opravdu kvalitní vysavač popela, bude působit kompaktně a fungovat bezvadně. Udávaný výkon by měl mít orientačně alespoň 800 W. Ovšem zde pozor na sací výkon, třeba vysavače karcher mají příkon - tedy odběr i jen 600 W, ale dostatečný sací výkon jim nechybí. Dobrý vysavač popela by měl také být vybavený HEPA filtrem a také dostatečně těsnící konstrukcí, která eliminuje vyfukování prachu do ovzduší. 

Důležitá je též velikost sběrné nádoby, ta by měla být alespoň 15 litrů. Nebudeme ji pak muset tak často vysypávat a právě s vysypáváním nádoby je spojeno největší víření prachu. Prodávají se dokonce i modely, které si poradí i s ještě žhavým popelem o teplotě 30 až 60 °C. Budou ale samozřejmě dražší.

Důležitá je též snadná manipulace s vysavačem popela, délka hadice a přívodního kabelu, vybavení kolečky a zajímat by nás také měla četnost potřeby výměny filtru. Znát bychom také měli dostupnost a cenu veškerého příslušenství k vysavači, který plánujeme koupit. Tyto vysavače nabízí i doplňkové praktické funkce, například indikátor plné nádoby a funkce oklepání filtru.

Určitě se při výběru tohoto vysavače neřiďte pouze nejnižší cenou, tomu často odpovídá nekvalitní výroba a materiály, vyšší prašnost a hluk, možné ukroucení hadice a také zanesení filtru mastnými sazemi.

Zdroj použitých fotografií: shutterstock.com

Vysavač popela
Vysavač popela